Friday, September 22, 2023

6.c

17. mai


PARIMAD FRIIKARTULID

8 suurt kartulit
1 l päevalilleõli või maapähkliõli või muud sobivat õli
meresoolahelbeid


Koori kartulid, lõika pikuti umbes 1 cm viludeks ning seejärel 1 cm laiusteks kangideks. Loputa jooksva külma vee all, et tärklisest lahti saada.  (Võimaluse korral võid jätta külma vette ligunema mõneks tunniks). Nõruta ja patsuta köögipaberiga kuivaks.
Kuumuta sügavas paksupõhjalises pannis õli 130 C - õli võiks olla umbes poole panni sügavuselt.
Tõsta umbes pooled kartulikangidest kurnlusika abil õlisse. Sega kergelt läbi, siis küpseta umbes 10 minutit, kuni kartulid on läbi küpsenud, aga mitte pruunistunud. 
Võta kartulid kurnlusika abil välja ja tõsta köögipaberile tahenema. Küpseta samal moel ka ülejäänud kartulid. 
(Seda võid teha paar tundi varem). 
Enne serveermist kuumuta õli 190 C. Tõsta kõik poolenisti küpsetatud kartulid kurnlusika abil kuuma õli sisse ning küpseta 4-5 minutit, kuni kartulid on krõbedad ja kuldpruunid. 
Tõsta kurnlusikaga õlist välja ja lase köögipaberil veidi taheneda. Puista peale meresoolahelbeid ning serveeri nt koos dipikastmega.


Allikas: nami-nami


ZAX DIPP

1,2 dl majoneesi
4 sl ketšupit
0,5 tl küüslaugupulbrit
0,25 tl Worcesteri kastet
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
maitse järgi soola


Sega majonees, ketšup ja küüslaugupulber hoolikalt. Lisa Worcesteri kaste, sega läbi, siis lisa must pipar. Sega hoolega. 
Lase vähemalt 2 tundi jahedas maitsestuda, siis serveeri.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Sondra



Kodune pitsa

1 pk Vilma pitsapõhjapulbrit
250 ml vett
natukene õli
1 sibul
250 g hakkliha
100 g sinki
1 paprika
2-3 tomatit
1 purk šampinjone
1 väike ananassikonserv
400 g riivjuustu
4-5 spl ketšupit või tomatipastat
pitsamaitseainet


Valmista pakendil oleva juhise järgi pitsapõhjapulbrist tainas, lase pisut seista ning laota õliga määritud ahjupannile. Määri tainale tomatipasta või ketšup. Prae pannil läbi sibul ja hakkliha, maitsesta ning laota tainale. Seejärel laota pitsale tükeldatud paprika ning sink, šampinjonid, ananassitükid ja viilutatud tomatid. Raputa pitsale peale pitsamaitseainet ja riivjuustu. Küpseta 180-200 ᵒC juures 25-30min.
Allikas: vilma.kalev
Peakokk: Melissa


Pärmi- lehttaigna kaneelirullid

Pärmi-lehttaigen 800g
Või 50g
Kaneel 22g
Suhkur 50g

Sulata taigen
Rulli tainast natukene õhemaks
Sulata või
Määri taignale või
Raputa sellele suhkur ja kaneel
Rulli kokku
Lõika seibid
Küpseta eelkuumutatud ahjus 190 kraadiga u 19 minutit


Allikas: kokamajandus
Peakokk: Sofia




19. jaan.

Juustuvahvlid

250 g hapukoort
3 muna
50 g võid
200 g riivjuustu
380 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 tl paprikapulbrit

Valmista ette ja kaalu kõik toorained:
  • jahu, küpsetuspulber, paprikapulber, sool - sega suures kausis
  • sulata või pliidil väikeses kausis
  • löö väikeses kausis vispliga vahtu munad (et tekiks väike vaht)
Sega veidi jahtunud või ja muna omavahel vispliga kokku ning lisa toasoe hapukoor. Vispelda ühtlaseks.
Vala või-muna-hapukooresegu kuivainetele peale ning sega korralikult, et ei jääks ühtegi tükki sisse (võid segada puhaste kätega).
Viimasena lisa juurde riivjuust ning sega veelkordkorralikult läbi.

Küpseta vahvlimasinaga.

Kana- juustukaste riisiga

500 g broilerifileed
3 dl rõõska koort
2 dl kanapuljongit
150 g sulatatud juustu (nt kukeseentega)
hakitud basiilikut või tilli
praadimiseks õli
Serveerimiseks:
300 g riisi

Keeda riis.
Lõika kanafileed väikesteks tükkideks, prae kiiresti õlis läbi (kui pann on väiksem, võid teha seda jaokaupa).

Lisa puljong ja hauta kaane all 2-3 minutit. Lisa rõõsk koor, hauta umbes 5 minutit, kuni kanatükid on küpsed. Lisa sulatatud juust ja kuumuta segades tasasel tulel, kuni juust on sulanud. Hauta rooga veel 5 minutit, siis maitsesta värskete ürtidega, vajadusel lisa soola. 
Serveeri keedetud riisiga. 

Keedetud riis

Kuumuta potipõhjas veidi õli, kalla riis sisse ja prae seda keskmisel kuumusel. Kui riis muutub klaasjaks ja mõned terad valgeks, kalla vesi sisse. Vee puhul kehtib reegel 1 osa riisi, 1,5 osa vett. Maitsesta, sega, lase keema, kata potikaanega ja keera pliit kõige madalamale kuumusele. Ära sega, lase haududa. Riis on valmis, kui kogu vedelik on imendunud.


Lehttaigna saiakesed vaniljekreemi ja vaarikamoosiga


2 pk lehttainast
1 pk vaniljekreemi pulbrit
150 ml piima (konsulteeri õpetajaga kui kreemi teed)
500 g vaarikaid
maitse järgi tuhksuhkrut

1. Pane ahi sooja - 200 kraadi
2. Võta lehttaigen ja laota taignalehed nii laiali, et need saaksid sulada.
3. Sega keskmise suurusega kausis kokku piim ja vaniljekreemi pulber.
4. Vala sulanud vaarikad kaussi, lisa algul 3 sl tuhksuhkrut ja purusta toormoosiks. Jälgi, et liiga suuri tükke ei jääks.
5. Maitsesta moos vastavalt vajadusele.
6. Kui kogu eeltöö tehtud, kutsu õpetaja appi, et ta näitaks, kuidas lehttainast lõigata.
7. Jaga vaniljekreem lõigatud lehttaigna tükkidele ning küpseta 200 kraadi juures 12-15 minutit - jälgi hoolega, kuna ahjud küpsetavad erinevalt.
8. Võta valminud pirukad ahjust ja lase jahtuda.
9. Nirista jahtunud pirukatele moosi.
10. Kasutades väikest sõela raputa pirukatele veidi tuhksuhkrut ning serveeri.




FOTOD: Laura




15. dets.

Krõbedad juustupallid

200 g Saaremaa riivjuustu
1 muna
1 sl nisujahu
soovi korral hakitud küüslauku või veidi paprikapulbrit
vajadusel soola
riivsaia
frittimiseks õli

Serveerimiseks:
20% Saaremaa hapukoort või meelepärast hapukooredippi


Riivi juust peene riiviga, hõõru sisse lahtiklopitud muna ja jahu. Sega hästi läbi, vajadusel maitsesta soolaga ning soovi korral lisa vürtse (küüslauk, paprikapulber vms).
Vormi juustusegust väikesed pallid ja veereta neid riivsaias. Küpseta rohkes kuumas õlis ümberringi kuldseks.
Serveeri kuumalt koos hapukoore või hapukooredipiga.


Allikas: nami-nami
Peakokk: Heleena Maria


Kartulikotletid singiga

10 suuremat kartulit (koorega keedetud)
400 gr sinki
4 muna
200 gr juustu
peotäis värsket murulauku
soola, pipart
2 tl magusa paprika pulbrit
2 küüslauguküünt
õli praadimiseks

Keeda kartulid eelnevalt valmis ja jahuta.
Koori kartulid (kui keetsid koos koorega) ning riivi jämeda riiviga.
Tükelda sink väikesteks kuubikuteks.
Puhasta küüslauguküüs ning riivi peenikese riiviga.
Samuti riivi juust peenikese riiviga.
Haki murulauk väikesteks tükkideks.
Sega omavahel kokku kartul, sink, juust, küüslauk, murulauk.
Maitsesta segu soola, pipra ja paprikapulbriga.
Sega hulka lahtiklopitud muna.
Vormi segust kotletid ja prae kuumal pannil õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Serveeri dipikastme ja värske salatiga.


Salat

1 kurk
2 tomatit
hapukoort
majoneesi 
ketšupit

Tükelda tomat, kurk. Sega hapukoor, majonees ja ketšup. Maitsesta.

Peakokk: Laura

PEHME PIPARKOOK TOORJUUSTUGLASUURIGA

400 g nisujahu
200 g suhkrut
1 sl kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl söögisoodat
0.5 tl soola
5 dl keefirit
330 g pohlamoosi
100 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli
Glasuur:
200 g maitsestamata toorjuustu
50 g toasooja võid
150 g tuhksuhkrut (u 3 dl)
Kaunistuseks:
pohli
röstitud sarapuupähkleid
Sega kuivained omavahel. Sega juurde keefir ja pohlamoos, viimasena lisa sulavõi või õli. Sega ühtlaseks tainaks, aga ära sega liiga palju. Kalla 25x30 küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud koogivormi ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 35-40 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga). Lase jahtuda ja valmista samal ajal toorjuustuglasuur. Toorjuustuvõõba jaoks vahusta toasoe toorjuust sõelutud tuhksuhkru ja pehme võiga. Määri koogile. Lõika ruutudeks, kaunista pohlade ja röstitud sarapuupähklitega.


Nipid ja soovitused:
Sega tainas kokku vahetult enne küpsetamist, kuna söögisooda ja keefir/hapupiim hakkavad kohe omavahel reageerima. Kui küpsetamisega viivitada, siis ei pruugi kook enam kerkida.
Tegelikult jätkub tainast ka veidi suurema ahjuplaadi jaoks. Tulemuseks on veidi õhem kook, millele kulub rohkem toorjuustuglasuuri. 25x30 cm vormis küpsetades jääb kook umbes 4 cm paksune.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Sondra


29. sept.

Frikadellisupp

1 tk Sibul
2 spl Või
400 g Hakkliha
0.5 tl Kuivatatud või värsked ürdid
2 tk Munakollane
2 tk Saiaviil
3 tk Porgand
1 tk Väike porru
2 spl Või
2 tk Kartul
Maitseroheline
1 l Lihapuljong
100 g hapukoort
1. Haki sibul peeneks ja prae võiga klaasjaks.
2. Sega hakkliha praetud sibula, ürtide ja munakollasega.
3. Lisa vees või piimas leotatud sai või sepik.
4. Sõltuvalt sööjate vanusest maitsesta või ära maitsesta soola ja pipraga. Sega tainas hoolsalt läbi.
5. Vormi teelusika või märgade pihkude vahel sobiva suurusega pallikesed. Keeda, kuni need pinnale kerkivad, ja siis veel paar minutit.
6. Prae tükeldatud porgand ja hakitud porru võiga peaaegu pehmeks. Tõsta porgand ja porru koos tükeldatud kartuliga keevasse lihapuljongisse. Keeda köögivili tasasel tulel pehmeks.
7. Lisa frikadellid ja lase korraks keema tõusta.
8. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga. Puista supile hakitud maitserohelist ja lisa hapukoort, kui soovid.

Allikas: toidutare
Peakokk: Isabel

Koorene kanapasta


400 g Kanafilee
400 g Penne pasta
350 ml vahukoor
150 g Riivitud juust
Kanamaitseaine
Basiilik
200 g sulatatud juust Merevaik (suitsukanaga)

Keeda penned poolpehmeks, maitsesta soolaga
Lõika kanafilee kuubikuteks ning prae mõlemalt poolt kuldpruuniks
Maitsesta kanafilee kanamaitseaine, soola ja pipraga
Lisa kanafileele vahukoor, sulatatud juust.
Lisa penned ning kuumuta mõni minut, kuni koor muutub paksuks
Lisa riivitud juust. 
Serveeri basiilikulehtedega

Allikas: delfi


Peakokk: Linell


Pulgakoogid


250 g Küpsised
175 g Toorjuust (vastavalt soovile kas šokolaadi või karamellimaitsega)
150 g Šokolaad katmiseks

1. Purusta küpsised köögikombainis. Lisa toorjuust ja lase veel paar minutit köögikombainil käia või sõtku segu hoolikalt kätega. Veereta küpsisesegust pallikesed ning tõsta külmkappi tahenema.
2. Sulata kuumaveevannil šokolaad, pista kommipulk šokolaadi ja torka siis küpsisepalli sisse. Tõsta pallid uuesti külmkappi, et šokolaad hanguks ja pallid jääksid pulga külge kinni.
3. Kasta pulgakoogid ükshaaval šokolaadi sisse, lase üleliigsel šokolaadil ära nõrguda ning aseta koogid küpsetuspaberiga kaetud kandikule.
4. Kaunista vastavalt soovile.

Allikas: toidutare
Peakokk: Vanessa

No comments:

Post a Comment