17. mai
PARIMAD FRIIKARTULID
8 suurt kartulit1 l päevalilleõli või maapähkliõli või muud sobivat õli
meresoolahelbeid
Koori kartulid, lõika pikuti umbes 1 cm viludeks ning seejärel 1 cm laiusteks kangideks. Loputa jooksva külma vee all, et tärklisest lahti saada. (Võimaluse korral võid jätta külma vette ligunema mõneks tunniks). Nõruta ja patsuta köögipaberiga kuivaks.
Kuumuta sügavas paksupõhjalises pannis õli 130 C - õli võiks olla umbes poole panni sügavuselt.
Tõsta umbes pooled kartulikangidest kurnlusika abil õlisse. Sega kergelt läbi, siis küpseta umbes 10 minutit, kuni kartulid on läbi küpsenud, aga mitte pruunistunud.
Võta kartulid kurnlusika abil välja ja tõsta köögipaberile tahenema. Küpseta samal moel ka ülejäänud kartulid.
(Seda võid teha paar tundi varem).
Enne serveermist kuumuta õli 190 C. Tõsta kõik poolenisti küpsetatud kartulid kurnlusika abil kuuma õli sisse ning küpseta 4-5 minutit, kuni kartulid on krõbedad ja kuldpruunid.
Tõsta kurnlusikaga õlist välja ja lase köögipaberil veidi taheneda. Puista peale meresoolahelbeid ning serveeri nt koos dipikastmega.
Allikas: nami-nami
ZAX DIPP
1,2 dl majoneesi4 sl ketšupit
0,5 tl küüslaugupulbrit
0,25 tl Worcesteri kastet
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
maitse järgi soola
Sega majonees, ketšup ja küüslaugupulber hoolikalt. Lisa Worcesteri kaste, sega läbi, siis lisa must pipar. Sega hoolega.
Lase vähemalt 2 tundi jahedas maitsestuda, siis serveeri.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Sondra
Kodune pitsa
1 pk Vilma pitsapõhjapulbrit250 ml vett
natukene õli
1 sibul
250 g hakkliha
100 g sinki
1 paprika
2-3 tomatit
1 purk šampinjone
1 väike ananassikonserv
400 g riivjuustu
4-5 spl ketšupit või tomatipastat
pitsamaitseainet
Valmista pakendil oleva juhise järgi pitsapõhjapulbrist tainas, lase pisut seista ning laota õliga määritud ahjupannile. Määri tainale tomatipasta või ketšup. Prae pannil läbi sibul ja hakkliha, maitsesta ning laota tainale. Seejärel laota pitsale tükeldatud paprika ning sink, šampinjonid, ananassitükid ja viilutatud tomatid. Raputa pitsale peale pitsamaitseainet ja riivjuustu. Küpseta 180-200 ᵒC juures 25-30min.
Allikas: vilma.kalev
Peakokk: Melissa
Pärmi- lehttaigna kaneelirullid
Pärmi-lehttaigen 800gVõi 50g
Kaneel 22g
Suhkur 50g
Sulata taigen
Rulli tainast natukene õhemaks
Sulata või
Määri taignale või
Raputa sellele suhkur ja kaneel
Rulli kokku
Lõika seibid
Küpseta eelkuumutatud ahjus 190 kraadiga u 19 minutit
Allikas: kokamajandus
Peakokk: Sofia
Juustuvahvlid
- jahu, küpsetuspulber, paprikapulber, sool - sega suures kausis
- sulata või pliidil väikeses kausis
- löö väikeses kausis vispliga vahtu munad (et tekiks väike vaht)
Kana- juustukaste riisiga
Keedetud riis
Lehttaigna saiakesed vaniljekreemi ja vaarikamoosiga
Krõbedad juustupallid
200 g Saaremaa riivjuustu1 muna
1 sl nisujahu
soovi korral hakitud küüslauku või veidi paprikapulbrit
vajadusel soola
riivsaia
frittimiseks õli
Serveerimiseks:
20% Saaremaa hapukoort või meelepärast hapukooredippi
Riivi juust peene riiviga, hõõru sisse lahtiklopitud muna ja jahu. Sega hästi läbi, vajadusel maitsesta soolaga ning soovi korral lisa vürtse (küüslauk, paprikapulber vms).
Vormi juustusegust väikesed pallid ja veereta neid riivsaias. Küpseta rohkes kuumas õlis ümberringi kuldseks.
Serveeri kuumalt koos hapukoore või hapukooredipiga.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Heleena Maria
Kartulikotletid singiga
10 suuremat kartulit (koorega keedetud)400 gr sinki
4 muna
200 gr juustu
peotäis värsket murulauku
soola, pipart
2 tl magusa paprika pulbrit
2 küüslauguküünt
õli praadimiseksKeeda kartulid eelnevalt valmis ja jahuta.
Koori kartulid (kui keetsid koos koorega) ning riivi jämeda riiviga.
Tükelda sink väikesteks kuubikuteks.
Puhasta küüslauguküüs ning riivi peenikese riiviga.
Samuti riivi juust peenikese riiviga.
Haki murulauk väikesteks tükkideks.
Sega omavahel kokku kartul, sink, juust, küüslauk, murulauk.
Maitsesta segu soola, pipra ja paprikapulbriga.
Sega hulka lahtiklopitud muna.
Vormi segust kotletid ja prae kuumal pannil õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Serveeri dipikastme ja värske salatiga.
Salat
PEHME PIPARKOOK TOORJUUSTUGLASUURIGA
200 g suhkrut
1 sl kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl söögisoodat
0.5 tl soola
5 dl keefirit
330 g pohlamoosi
100 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli
Glasuur:
200 g maitsestamata toorjuustu
50 g toasooja võid
150 g tuhksuhkrut (u 3 dl)
Kaunistuseks:
pohli
röstitud sarapuupähkleid
Sega kuivained omavahel. Sega juurde keefir ja pohlamoos, viimasena lisa sulavõi või õli. Sega ühtlaseks tainaks, aga ära sega liiga palju. Kalla 25x30 küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud koogivormi ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 35-40 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga). Lase jahtuda ja valmista samal ajal toorjuustuglasuur. Toorjuustuvõõba jaoks vahusta toasoe toorjuust sõelutud tuhksuhkru ja pehme võiga. Määri koogile. Lõika ruutudeks, kaunista pohlade ja röstitud sarapuupähklitega.
Frikadellisupp
Koorene kanapasta
400 g Penne pasta
350 ml vahukoor
150 g Riivitud juust
Kanamaitseaine
Basiilik
200 g sulatatud juust Merevaik (suitsukanaga)
Keeda penned poolpehmeks, maitsesta soolaga
Lõika kanafilee kuubikuteks ning prae mõlemalt poolt kuldpruuniks
Maitsesta kanafilee kanamaitseaine, soola ja pipraga
Lisa kanafileele vahukoor, sulatatud juust.
Lisa penned ning kuumuta mõni minut, kuni koor muutub paksuks
Lisa riivitud juust.
Serveeri basiilikulehtedega
Allikas: delfi
No comments:
Post a Comment