Sunday, September 17, 2023

7.c

24. mai

KRÕBEDAD PURUSTATUD AHJUKARTULID

10‒12 väiksemat koorega ühesuurust kartulit, võimalusel kasuta punasekoorelisi
õli
soola
pipart
kuivatatud maitsetaimi (tüümian või petersell sobivad eriti hästi)

Keeda kartulid pehmeks, aga mitte katki. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Nirista sellele õige veidi õli ning määri see peopesa või pintsliga laiali. Tõsta kartulid parajate vahedega plaadile ning vajuta kruusi põhjaga lamedaks, nii et koor praguneb. Kartulipätsid võiksid jääda 1‒1,5 cm paksused. Määri pealt vähese õliga, puista peale soola, pipart ja valitud maitsetaimi.

Küpseta 230-kraadises ahjus 30 minutit, kuni kartulid on krõbedad ja kuldsed. Maitsevad kõige paremini kuumalt. 

Allikas: eesti kartul

HAPUKOOREDIPP

200 g head hapukoort (nt Saare Smetanat või 20% hapukoort)
1-2 tl röstitud sibulahelbeid VÕI 1-2 hakitud küüslauguküünt
hakitud värsket murulauku
soola ja musta pipart

Sega hapukoor, röstitud sibulahelbed või hakitud küüslauk ning hakitud murulauk omavahel, timmi maitse soola-pipraga parajaks.

Allikas: nami-nami 
Peakokk: Miina Maria

PARIMAD FRIIKARTULID

10 suurt kartulit
1 l  õli
meresoolahelbeid

Koori kartulid, lõika pikuti umbes 1 cm viludeks ning seejärel 1 cm laiusteks kangideks. Loputa jooksva külma vee all, et tärklisest lahti saada.  (Võimaluse korral võid jätta külma vette ligunema mõneks tunniks). Nõruta ja patsuta köögipaberiga kuivaks.
Kuumuta sügavas paksupõhjalises pannis õli 130 C - õli võiks olla umbes poole panni sügavuselt.
Tõsta umbes pooled kartulikangidest kurnlusika abil õlisse. Sega kergelt läbi, siis küpseta umbes 10 minutit, kuni kartulid on läbi küpsenud, aga mitte pruunistunud. 
Võta kartulid kurnlusika abil välja ja tõsta köögipaberile tahenema. Küpseta samal moel ka ülejäänud kartulid. 
(Seda võid teha paar tundi varem). 
Enne serveermist kuumuta õli 190 C. Tõsta kõik poolenisti küpsetatud kartulid kurnlusika abil kuuma õli sisse ning küpseta 4-5 minutit, kuni kartulid on krõbedad ja kuldpruunid. 
Tõsta kurnlusikaga õlist välja ja lase köögipaberil veidi taheneda. Puista peale meresoolahelbeid ning serveeri.

Allikas: nami-nami


Kotletid koorekastmega

Koorekaste

2 spl võid
1 spl nisujahu
3 dl vahukoort
1 veiseliha puljongikuubik
1 tl  Sibulapulber
0.5 tl  Must pipar, jahvatatud

Pruunista pannil või ja lisa nisujahu.
Sega hulka veiselihapuljong ja koor. Kuumuta tasasel tulel 5 min, kuni kaste on
ühtlane ja paks. Reguleeri kastme paksust veega.
Maitsesta.

Allikas: santamariaworld


Kodused kotletid

2 viilu saia                                  
2 dl vett                
1 hakitud sibul
500 g kodust hakkliha                
1 muna
1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
1 tl punet
maitseaineid omal valikul
Praadimiseks:
õli

Pane saiaviilud  umbes viieks minutiks kaussi vedeliku sisse ligunema.
Haki sibul peeneks ja soovi korral prae kergelt väheses õlis.
Lisa hakkliha, muna, peeneks hakitud sibul ja maitseained ning klopi kotletitaigen ühtlaseks ja sitkeks
Vormi saadud tainast märjaks kastetud kätega kotletid ja prae mõõdukal kuumusel kenasti pruuniks, esmalt üks, siis teine pool. Mitu korda keerates tuleb kotletitaignast mahl välja ja need jäävad kuivaks.


TOMATI-KURGISALAT

200 g tomatit
200 g värsket kurki
värsket tilli
oliivõli
soola ja musta pipart

Puhasta ja pese tomatid ja kurgid. Lõika korrapärasteks tükkideks. Haki  till.
Maitsesta õli soola, pipra ja suhkruga, vala ülejäänud salatiainetele.

Peakokk: Elisa



BROWNIE'D TOORJUUSTUGA EHK CHEESECAKE BROWNIES

Brownie-segu:
85 g magedat võid väiksemate tükkidena
115 g hakitud tumedat šokolaadi
130 g suhkrut
2 toasooja suurt muna
70 g nisujahu
1 sl kakaopulbrit
soola
1 tl vanilliekstrakti
80 g hakitud piimašokolaadi või "chocolate chips" tükikesi
Cheesecake segu:
200 g toasooja maitsestamata toorjuustu (nt Philadelphia Classic)
1 suur munakollane
75 g suhkrut
paar tilka vanilliekstrakti

Vooderda 24 cm (kandiline) koogivorm fooliumiga.
Sulata keskmise suurusega potis või ja šokolaad madalal tulel, sega ühtlaseks. Tõsta pott tulelt, klopi juurde suhkur ning seejärel munad. Sega juurde jahu, kakaopulber, sool, seejärel vanilliekstrakt ning šokolaaditükid.
Määri tainas ühtlase kihina ettevalmistatud koogivormi.
Klopi eraldi kausis toorjuust, munakollane, suhkur ja vanilliekstrakt ühtlaseks. Tõsta toorjuustusegu lusikakaupa šokolaadisegule (David käsib kaheksa valget 'plekki' teha). Võta nüri nuga ning sega toorjuustusegu siiruviirulisena šokolaaditaina hulka.
Küpseta 180-kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni koogi keskkoht just küpsenud tundub. Ära üle küpseta!
Lase jahtuda, siis tõsta koos fooliumiga vormist välja ning eemalda foolium. Lõika brownie-koogid ruutudeks.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Katreen


5. aprill


KLASSIKALINE BRUSCHETTA

10 viilu ciabatta't
4 paksemat värsket küüslauguküünt
külmpressitud itaalia oliiviõli
7 suurt küpset tomatit
purustatud musta pipart
hakitud basiilikut


Koori tomatid, lõika väiksemateks tükkideks. Sega veidikese oliiviõliga, maitsesta soola-pipraga ja värske basiilikuga. Lase 10-15 minutit maitsestuda. 
Lõika juuretisesaiast või peenleivast u 1-1,5 cm paksused viilud, rösti need süte kohal, grillahjus või kuumal pannil pealt krõbedaks - eriti heal bruschetta'l on servad lausa kergelt kõrbenud, seest peaks sai veel pehme olema. Hõõru kuumad viilud tugevasti üle poolitatud värske küüslauguküünega ning piserda külmpressitud oliiviõliga.
Tõsta igale saiaviilule tomatisegu, nirista peale veel veidi oliiviõli, kaunista värske basiilikuga ja serveeri kohe.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Katharina


KANAKARRI RIISIGA

1-2 sibulat
400 g kanafileed
1 punane paprika
praadimiseks õli
1 tl karripulbrit (võib olla kuhjaga teelusikatäis)
1 hakitud küüslauguküüs
0.75 sl Dijoni sinepit
0.5-0.75 tl soola
1 sl nisujahu
2 dl piima
2 dl 10% rõõska koort
hakitud värsket peterselli
musta pipart
Serveerimiseks:
200 g keedetud basmati või jasmiiniriisi

Haki sibul, lõika kanafileed ja paprika ribadeks. Kuumuta pannil õli, lisa sibul, paprika ja kanafileeribad ning prae 4-5 minutit, aeg-ajalt segades, kuni kana on värvi muutnud. 
Lisa karripulber, sool ja hakitud küüslauk, seejärel ka sinep. Sega läbi ja kuumuta minut aega. 
Puista peale jahu, sega läbi. Lisa rõõsk koor ja piim ning kuumuta, kuni kaste on veidi paksenenud. Maitsesta pipra ja vajadusel veel soolaga, sega hulka hakitud petersell.
Serveeri keedetud riisiga. 


Allikas: nami-nami
Peakokk: Miina Maria


Brownie

170 g võid
450 g tumedat šokolaadi
5 suurt muna
350 g heledat demerara suhkrut
0,5 tl soola
1 tl vanillsuhkrut
125 g jahu


Sulatage väikeses potis või, eemaldage siis kuumuselt ja sulatage või sees šokolaad. Kui šokolaad ei ole täiesti sulanud soojendage segu madalal kuumusel.
Segage suuremas kausis omavahel munad, suhkur, sool ja vanillsuhkur. Vahustage üsna tugevaks vahuks. Valage šokolaadisegu munavahu hulka ja segage läbi. sõeluge sisse jahu, segage õrnalt läbi. Valage küpsetuspaberiga kaetud vormi (umbes 23 x 30 cm) ja küpsetage 170 kraadises ahjus 25-30 minutit (puutikuga testimine siin ei toimi).


NIPP:  Kooki lõika jahunult , siis on seda palju kergem teha.

Peakokk: Annamai




17. nov.

Kana - Caesar


Jääsalat või Rooma salat
2 tk Kanafilee
3 tk Saiaviil
Sool
1 tk Küüslauguküüs
1 peotäis Parmesanilaastud
Oliiviõli
KASTE
5 spl Felixi küüslaugukaste
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni või apelsini mahl
4 spl Majonees
1 tk Suur küüslauguküüs
3 spl Riivitud parmesan

1. Sega kokku kastmeained ja jäta ootele.
2. Tükelda saiad kuubikuteks, prae pannil oliiviõlis või küpseta ahjus õliga üleniristatult krõbedaks. Maitsesta vähese soola ja purustatud küüslauguga, lase jahtuda.
3. Tükelda kanafileed ja pruunista pannil õlis, maitsesta soola-pipraga. Jäta jahtuma.
4. Rebi pestud salatilehed tükkideks ja laota vaagnale. Lisa jahtunud kanatükid ja sega kastmega kergelt läbi.
5. Puista peale krõbedad saiakuubikud ja parmesanilaastud, naudi kohe.

Allikas: õhtuleht
Peakokk: Noora

PANNIPITSA PEPPERONI-VORSTIGA

Tainas:
3 dl sooja vett (u 42 C)
1 tl soola
1 dl oliiviõli
500 g nisujahu
1 pakk kuivpärmi
Tomatikaste:
400 g purk konservitud purustatud tomateid
2 purustatud küüslauguküünt
1 sl oliiviõli
soola ja suhkrut
Kate:
125 g õhukeselt viilutatud pepperoni vorsti või muud suitsuvorsti
125-200 g riivitud Mozzarella juustu või 2 sl riivitud Parmesani juustu

Valmista pitsatainas. Sega kausis soe vesi ja sool, siis lisa kuivpärmiga segatud jahu ning sõtku ühtlaseks. Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas umbes tund aega kerkida.
Valmista tomatikaste. Kuumuta õli väikeses potis, lisa küüslauk ja prae 1-2 minutit. Lisa tomatikonserv ning näpuotsaga soola-suhkrut. Lase kastmel tasakesi podiseda umbes 15 minutit, kuni see pakseneb. 
Kuumuta ahi 260 kraadini. 
Sõtku kerkinud tainas läbi, siis kummuta tainas kergelt jahusele tööpinnale. Jaota tainas kaheks ja vormi kumbki kenaks ümmarguseks palliks. Kata köögirätikuga ning lase veel 10-30 minutit kerkida (mitte rohkem!)
(Kui soovid vaid ühe pitsa valmistada, siis võid nüüd ühe tainapalli toidukilesse keerata ja sügavkülma panna. Küpsetamise päeva hommikul tõsta see külmkappi sulama või tõsta 2-3 tundi enne küpsetamist toatemperatuurile). 
Suru tainapall käte abil õhukeseks, umbes 1,2 cm paksuseks kettaks, siis keera seda laual 90kraadi kaupa venitades edasi, kuni saad 30 cm läbimõõduga ketta, mis on keskelt õhem ja äärtest paksem.
Tõsta tainaketas (vajadusel eelnevalt kuumuttud) pitsaplaadile või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pool tomatikastmest taina keskele, jättes servad 1,5 cm ulatuses puhtaks. Laota Pepperoni-viilud* kenasti pitsa peale, siis puista peale juust.
Küpseta 260-kraadise ahju keskosas 8-12 minutit, kuni tainas on servadest kuldpruun ja juust sulanud ja kuldne.
Võta ahjust välja, lõika sektoriteks ja serveeri.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Tuuli

PIPARKOOGITIRAMISU

4 toorest munakollast
2 sl suhkrut
250 g mascarpone toorjuustu
1 dl 35% rõõska koort ja veidi suhkrut
0.25 vanillikauna
2-3 sl Amaretto mandlilikööri
Vahele:
magustamata kakaopulbrit
õhukesi piparkooke
kanget kohvi
Kaunistuseks:
värskeid marju (vaarikaid)

Vahusta munakollased suhkruga hästi heledaks ja kohevaks vahuks. Hõõru mascarpone toorjuust lusikaga pehmeks, siis sega munavahu hulka. Maitsesta munavaht likööriga. Vahusta rõõsk koor koos vaniljeseemnetega ja vähese suhkruga pehmeks vahuks. Sega õrnalt mascarpone-vahu hulka. Sega väikeses kausis kange kohv ja liköör.
Võta kuus magustoidupokaali ja tõsta iga pokaali põhja supilusikatäis kreemi, sõelu peale veidi kakaopulbrit. Kasta õhukesed piparkoogid ükshaaval kohvisegusse ja aseta kahekaupa kreemile (st iga kihi moodustab kaks niisutatud piparkooki). Tõsta piparkoogile paar lusikatäit kreemi, siis jälle veidi kakaopulbrit ja taas kaks niisutatud piparkooki. Siis kreemi, kakaod ja piparkooki. Pealmisele (ehk siis kolmandale) piparkoogikihile tõsta veidi rohkem täidist ja puista peale veidi rohkem kakaopulbrit.
Lase magustoidul enne serveerimist vähemalt paar tundi külmkapis maitsestuda. Eriti maitsva magusroa saad siis, kui lased vähemalt 24 tundi külmkapis tõmmata.
Serveerimisel kaunista värskete marjadega.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Helena


24.sept.

Takod hakklihaga


Santa Maria mahedamaitselist tako kastet
1 pakk Santa Maria tako taskuid
salatisegu
tomatit
hapukoort
guacamolet

Tako lihatäidis
400 g hakkliha
1 spl võid
1 pakk Santa Maria tako maitseainesegu
1 dl vett
Pruunista hakkliha võis või õlis. Lisa maitseainesegu ja vesi. Sega ja küpseta kaaneta 5–10 minutit. Kuumuta takotaskuid vastavalt pakendil toodud juhistele ja valmista ette katted. Serveeri taskud soojalt, täidetuna hakkliha ja maitsvate katetega! 

Allikas: santamaria

GUACAMOLE

4 küpset avokaadot
1 laimi mahl
2-4 küüslauguküünt
soola ja musta pipart
Soovi korral ka:
hakitud tomatit
hakitud (punast) sibulat
hakitud tšillikauna
värsket koriandrit

Suru avokaadod kahvliga katki, lisa laimimahl ja purustatud küüslauk.
Soovi korral lisa ka hakitud tomatit, sibulat vms. Maitsesta soolaga. Kui meeldib, siis lisa ka hakitud värsket koriandrit.

Säilib kaetult jahedas paar tundi.
Nipid ja soovitused:
Laimi- või sidrunimahla lisamine aeglustab avokaadopüree tumenemist, nii et selle lisamine on väga vajalik!

Allikas: nami-nami
Peakokk: Grettel

Pikkpoiss

2.5 dl vett
1 dl riivsaia või riivleiba
1 kg kodust hakkliha
1 peenelt hakitud sibul
0.5 tl purustet musta pipart
1 tl soola
hakitud maitserohelist


Sega riivsai või -leib veega ja lase 10 minutit paisuda.
Lisa paisunud riivsaiale hakkliha, hakitud sibul ja maitseained. Sega vaid niipalju, et ained on omavahel segunenud - vaid siis saad pehme ja mahlase lihapätsi.
Tõsta hakkmass fooliumiga vooderdatud keeksivormi või piklikku ahjuvormi, silu pealt õlise käega siledaks.
Küpseta 200kraadise ahju keskosas u 60 minutit. Kui hakkpäts liialt pruunistub, siis pritsi peale veidi kuuma vett ning kata fooliumiga.
Allikas: nami-nami


Koorene kartulipüree

1,5 kg kartuleid (koorimata kogus)
soola, pipart
2 dl kohvikoort
100 g võid
2 sl hakitud tüümiani
2 sl hakitud tilli
2-4 sl riivitud parmesani
Koori kartulid ning keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks, nõruta ning seejärel kuumuta kartulid potis veelkord läbi, et eralduks üleliigne vedelik.
Kuumuta teises potis koort koos või ja ürtidega seni, kuni või on sulanud. Seejärel lisa kooresegu kartulitele ning tambi pudrunuiaga ühtlaseks püreeks. Vajadusel lisa täiendavalt koort või võid, kui püree liialt kuiv tundub. Vahepeal lisa sekka parmesan. Maitsesta ning serveeri lisandina!
Allikas: rannamõisa
Peakokk:Mirtel


ANNELY PEEBO TRIIBULINE HAPUKOORE-KAKAOKOOK

4 muna
2,5 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
500 g hapukoort
50 g sulatatud võid
8 sl nisujahu
0,75 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl söögisoodat
näpuotsaga soola
3 sl kakaopulbrit triibutamiseks
Serveerimiseks:
marju - nt
vaarikaid ja/ või maasikaid


Kuumuta ahi 180 kraadini.
Vahusta munad suhkrutega heledaks. Lisa hapukoor ja jahtunud sulavõi. Sega jahu soola, sooda ja küpsetuspulbriga, sõelu taina hulka. 
Jaota tainas pooleks ning sega poole taina hulka 3 sl kakaopulbrit. 
Määri küpsetusvorm võiga ning puista üle jahuga, liigne jahu kopsi vormi seest välja. Tõsta nüüd kulbitäis heledat tainast vormi põhja, siis tumedat, siis heledat jne, kuni tainas on otsas. 
Küpseta 35-50 minutit. Lase koogil vormis jahtuda, siis kummuta koogitaldrikule, kaunista marjadega ja serveeri. 


Allikas: nami-nami
Peakokk: Katreen


No comments:

Post a Comment