KÜLM JOGURTI-KURGISUPP
MAKARONID KANA-KOOREKASTMES
400 g makarone (penne, fusilli)500 g kanafileed või kintsuliha
2 sl õli
2 küüslauguküünt
soola ja musta pipart
4 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
100 g riivitud Parmesani või muud kõvemat juustu
peotäis hakitud värsket basiilikut või peterselli
Lõika kana rinnafilee või kintsuliha väikesteks tükkideks või peenikesteks ribadeks. Haki küüslauk. Riivi vajadusel juust. Haki basiilik või rebi basiilikulehed väiksemateks tükkideks.
Kuumuta suures potis vesi keemiseni, et saaks sinna hiljem makaronid lisada.
Kuumuta suurel paksupõhjalisel praepannil õli keskmisel kuumusel. Lisa jaokaupa kanatükid (kõike korraga lisades jahtub pann liialt maha) ning prae segades, kuni kanatükid on kenasti jumekad.
Maitsesta soola-pipraga, siis lisa pannile küüslauk ja prae veel minut aega.
Nüüd kalla pannile rõõsk koor, sega läbi, alanda kuumust ja jäta kaste podisema. (Kui kasutad kuivatatud basiilikut, siis lisa see ka nüüd).
Keeda makaronid samal ajal al dente. Kui makaronid on valmis, siis kurna ja lisa kohe kana-koorekastme hulka, lisa ka juust ja basiilik. Sega õrnalt läbi, lase veel mõned minutid haududa ja serveeri.
Serveerimisel puista peale veel värsket peterselli ja riivitud juustu, soovi korral jahvata veskist veidi musta pipart ka juurde.
TÕELISELT SAMETINE KÕRVITSAPÜREESUPP
1 kg tükeldatud kõrvitsat (puhastatud kaal)
1 l head köögiviljapuljongit
1 suur mahedapoolsem sibul
1 sl rapsiõli
200 g sulatatud juustu
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:
paksemat kõrvitsaseemneõli
röstitud kõrvitsaseemneid
Pane kõrvitsatükid potti, kalla peale nii palju puljongit (või vesi + puljongipulber), et kõrvitsatükid oleksid kaetud. Kuumuta keemiseni.
Haki sibul, prae õlis kuldseks. Lisa koos praadimisõliga kõrvitsatükkidele. Keeda kõrvitsatükke koos praetud sibulaga, kuni kõrvitsatükid on pehmed (aeg oleneb kõrvitsatüübist).
Kui kõrvits on pehme, siis püreesta ühtlaseks. Lisa sulatatud juust ning vispelda, kuni juust on sulanud. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga.
Lase supil 5-10 minutit taheneda, siis jaota kaussidesse ja serveeri. Peale nirista paksemat kõrvitsaseemneõli. Kui soovid, võid kaunistada supi ka röstitud kõrvitsaseemnetega.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Jeva
Ahjulõhe majoneesiga
TOMATI-KURGISALAT
MANHATTANI TOORJUUSTUKOOK
Gougere´id ehk juustupuhvid cheddar juustuga
Singikreem
100 g tükeldatud suitsusinki või suitsukana
150 g toorjuustu
50 g 35% rõõska koort ehk vahukoort
Sega kõik ained saumikseri abil või köögikombainis ühtlaseks kreemiks. Pane saadud segu pritskotti.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Andra
Friikartulid ahjus
10 kartulit
1 kurk
paprika
2. Aseta ahjuplaadile küpsetuspaber ja tõsta kartulid ühtlase kihina selle peale.
3. Nirista üle oliiviõliga, raputa peale soola ja küpseta 230kraadises ahjus40- 45 minutit. Seejuures tuleb iga 10 minuti järel kartuleid pöörata, et nad igalt poolt ühtlaselt küpseksid.
ŠOKOLAADIRUUDUD (BROWNIES)
200 g võid
200 g tumedat 70% šokolaadi (Fairtrade)
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
0.5 tl soola
0.5 tl vanilliekstrakti
Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.
Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.
Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.
Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub. Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks.
NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!
Allikas: nami-nami
Peakokk: Luisa
Kana - Caesar
PANNIPITSA PEPPERONI-VORSTIGA
Tainas:
3 dl sooja vett (u 42 C)
1 tl soola
1 dl oliiviõli
500 g nisujahu
1 pakk kuivpärmi
Tomatikaste:
400 g purk konservitud purustatud tomateid
2 purustatud küüslauguküünt
1 sl oliiviõli
soola ja suhkrut
Kate:
125 g õhukeselt viilutatud pepperoni vorsti või muud suitsuvorsti
125-200 g riivitud Mozzarella juustu või 2 sl riivitud Parmesani juustu
Valmista pitsatainas. Sega kausis soe vesi ja sool, siis lisa kuivpärmiga segatud jahu ning sõtku ühtlaseks. Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas umbes tund aega kerkida.
Valmista tomatikaste. Kuumuta õli väikeses potis, lisa küüslauk ja prae 1-2 minutit. Lisa tomatikonserv ning näpuotsaga soola-suhkrut. Lase kastmel tasakesi podiseda umbes 15 minutit, kuni see pakseneb.
Kuumuta ahi 260 kraadini.
Sõtku kerkinud tainas läbi, siis kummuta tainas kergelt jahusele tööpinnale. Jaota tainas kaheks ja vormi kumbki kenaks ümmarguseks palliks. Kata köögirätikuga ning lase veel 10-30 minutit kerkida (mitte rohkem!)
(Kui soovid vaid ühe pitsa valmistada, siis võid nüüd ühe tainapalli toidukilesse keerata ja sügavkülma panna. Küpsetamise päeva hommikul tõsta see külmkappi sulama või tõsta 2-3 tundi enne küpsetamist toatemperatuurile).
Suru tainapall käte abil õhukeseks, umbes 1,2 cm paksuseks kettaks, siis keera seda laual 90kraadi kaupa venitades edasi, kuni saad 30 cm läbimõõduga ketta, mis on keskelt õhem ja äärtest paksem.
Tõsta tainaketas (vajadusel eelnevalt kuumuttud) pitsaplaadile või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pool tomatikastmest taina keskele, jättes servad 1,5 cm ulatuses puhtaks. Laota Pepperoni-viilud* kenasti pitsa peale, siis puista peale juust.
Küpseta 260-kraadise ahju keskosas 8-12 minutit, kuni tainas on servadest kuldpruun ja juust sulanud ja kuldne.
Võta ahjust välja, lõika sektoriteks ja serveeri.
PIPARKOOGITIRAMISU
4 toorest munakollast
2 sl suhkrut
250 g mascarpone toorjuustu
1 dl 35% rõõska koort ja veidi suhkrut
0.25 vanillikauna
2-3 sl Amaretto mandlilikööri
Vahele:
magustamata kakaopulbrit
õhukesi piparkooke
kanget kohvi
Kaunistuseks:
värskeid marju (vaarikaid)
Vahusta munakollased suhkruga hästi heledaks ja kohevaks vahuks. Hõõru mascarpone toorjuust lusikaga pehmeks, siis sega munavahu hulka. Maitsesta munavaht likööriga. Vahusta rõõsk koor koos vaniljeseemnetega ja vähese suhkruga pehmeks vahuks. Sega õrnalt mascarpone-vahu hulka. Sega väikeses kausis kange kohv ja liköör.
Võta kuus magustoidupokaali ja tõsta iga pokaali põhja supilusikatäis kreemi, sõelu peale veidi kakaopulbrit. Kasta õhukesed piparkoogid ükshaaval kohvisegusse ja aseta kahekaupa kreemile (st iga kihi moodustab kaks niisutatud piparkooki). Tõsta piparkoogile paar lusikatäit kreemi, siis jälle veidi kakaopulbrit ja taas kaks niisutatud piparkooki. Siis kreemi, kakaod ja piparkooki. Pealmisele (ehk siis kolmandale) piparkoogikihile tõsta veidi rohkem täidist ja puista peale veidi rohkem kakaopulbrit.
Lase magustoidul enne serveerimist vähemalt paar tundi külmkapis maitsestuda. Eriti maitsva magusroa saad siis, kui lased vähemalt 24 tundi külmkapis tõmmata.
Serveerimisel kaunista värskete marjadega.
Allikas: nami-nami
29.sept.
Soovi korral ka:
hakitud tomatit
hakitud (punast) sibulat
hakitud tšillikauna
värsket koriandrit
Suru avokaadod kahvliga katki, lisa laimimahl* ja purustatud küüslauk.
Soovi korral lisa ka hakitud tomatit, sibulat vms. Maitsesta soolaga. Kui meeldib, siis lisa ka hakitud värsket koriandrit.
Säilib kaetult jahedas paar tundi.
Nipid ja soovitused:
Laimi- või sidrunimahla lisamine aeglustab avokaadopüree tumenemist, nii et selle lisamine on väga vajalik!
Hakklihavorm kartulipudruga
Kartulipuder:1 kg kartuleid
2 sl võid
2,5 dl piima
0.5 tl soola
¼ tl pipart
Hakklihakaste:
1 sl võid
400 g hakkliha
1 tl soola
½ tl musta pipart
250 g külmutatud paprikasegu
3 dl tomatikastet
1 tl pitsamaitseainet
Kate:
1 tomat
1 tl punet
1 dl riivjuustu
Koori ja tükelda kartulid ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Samal ajal pruunista pannil võis hakkliha, maitsesta soola ja pipraga. Lisa paprikaribad ja tomatikaste. Lase 5 minutit vaiksel kuumusel keeda. Tambi kartulid pudruks. Sega hulka või, piim, sool, pipar. Vala hakklihamass võiga määritud ahjuvormi. Kata kartulipudruga. Lõika tomat viiludeks ja lao pudrule. Puista üle pune ja riivjustuga. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit. Serveeri toorsalatiga
Peakokk: Abigail
Lillepoti magustoit
400 g šokolaadi (nt 200 g tumedat ja 200 g piimašokolaadi)
6 dl rõõska koort 35%
1spl tuhksuhkrut (võib asendada tavalise suhkruga)
2 tl vaniljesuhkrut
200 g šokolaadiküpsiseid
piparmündi või melissioksi
Sulata tükeldatud šokolaad vesivannil ja lase pisut jahtuda. Vahusta koor koos vanilje- ja tuhksuhkruga (võib asendada tavalise suhkruga, kuid tuhksuhkruga saab tihkema vahu). Tõsta vahukoor sulašokolaadi hulka, sega hästi õrnalt kuni kreem on ühtlane ja ilus. Tõsta kreem kausikestesse või pokaalidesse ja pane paariks tunniks külmkappi.
Purusta mõned šokolaadiküpsised ning puista klaasis olev kreem nendega üle. Et jääks mulje mullapinnast
Murra piparmündi- või melissitaimelt (või ka mõnelt muult söödavalt roheliselt taimelt) oksake ning pista otsapidi magustoiduklaasi.
Serveeri kohe! (kreemi võid ka varem valmis teha ning klaasi panna, samuti katta küpsisepuruga, aga "taimeke" aseta magustoidule vahetult enne serveermist, et see ei närtsiks)
Allikas: nami-nami, tasub ise teha
KREEM JÄI VÄGA MAGUS. VÕIKS SUHKRU JA ŠOKOLAADIKOGUST VÄHENDADA.
Peakokk: Kirke
No comments:
Post a Comment