Sunday, September 17, 2023

7.a

24.mai

KÜLM JOGURTI-KURGISUPP

5 dl maitsestamata jogurtit
1 pikk kurk
2 küüslauguküünt
2 sl sidrunimahla
0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut
musta pipart
hakitud värsket tilli
hakitud murulauku

Lõika kurgid väikesteks kuubikuteks ja vala kaussi. Lisa jogurt, hakitud küüslauguküüned, sidrunimahl, sool, suhkur, pipar ja hakitud maitseroheline.

Peakokk: Abigail


MAKARONID KANA-KOOREKASTMES

400 g makarone (penne, fusilli)
500 g kanafileed või kintsuliha
2 sl õli
2 küüslauguküünt
soola ja musta pipart
4 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
100 g riivitud Parmesani või muud kõvemat juustu
peotäis hakitud värsket basiilikut või peterselli


Lõika kana rinnafilee või kintsuliha väikesteks tükkideks või peenikesteks ribadeks. Haki küüslauk. Riivi vajadusel juust. Haki basiilik või rebi basiilikulehed väiksemateks tükkideks. 
Kuumuta suures potis vesi keemiseni, et saaks sinna hiljem makaronid lisada.
Kuumuta suurel paksupõhjalisel praepannil õli keskmisel kuumusel. Lisa jaokaupa kanatükid (kõike korraga lisades jahtub pann liialt maha) ning prae segades, kuni kanatükid on kenasti jumekad.
Maitsesta soola-pipraga, siis lisa pannile küüslauk ja prae veel minut aega.
Nüüd kalla pannile rõõsk koor, sega läbi, alanda kuumust ja jäta kaste podisema. (Kui kasutad kuivatatud basiilikut, siis lisa see ka nüüd).
Keeda makaronid samal ajal al dente. Kui makaronid on valmis, siis kurna ja lisa kohe kana-koorekastme hulka, lisa ka juust ja basiilik. Sega õrnalt läbi, lase veel mõned minutid haududa ja serveeri. 
Serveerimisel puista peale veel värsket peterselli ja riivitud juustu, soovi korral jahvata veskist veidi musta pipart ka juurde.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Mirtel


Brüleekreem ehk crème brûlée

Maailmakuulus dessert (crème brûlée), mille klassikalises versioonis kasutatakse naturaalset vanillikauna.

Et saavutada suuremat krõbedat karamellistatud pealispinda, valmistatakse brüleekreemi spetsiaalsetes väikestes kuumuskindlates või madalamates ahjuvormides. Parima tulemuse saavutamiseks kasuta leeklampi, mis karamellistab suhkrukihi hetkega ilma kreemikihti kuumutamata. Leeklambi puudumisel grilli 250-kraadises ahjus grillelemendi all, kuni suhkur karamellistub.

1 vaniljekaun
500 g vahukoort
8 munakollast
125 g suhkrut

Lõika vaniljekaun pikkupidi pooleks, kraabi noa otsaga kauna seest välja väikesed mustad seemned. Kalla vahukoor potti, lisa sellele vaniljeseemned ja ka tühjaks kraabitud kaun. Kuumuta vahukoor pliidil umbes 75 kraadini, nii et segu ei läheks keema.
Eralda munakollased valgetest, sega kahvliga kokku munakollased ja suhkur. Väga hoogsalt ei maksa kloppida, segu ei pea vahtu ajama, piisab sellest, et suhkur on ilusasti lahustunud.
Sega hoolikalt kokku vaniljega kuumutatud koor ja munakollased. Jällegi ei maksa väga hoogsalt kloppida, kuna muidu tekib segu pinnale vaht, ning pärast küpsemist jäävad kreemi pinnale augud ning mullid, mis segavad karamellistamist.
Kurna segu läbi sellise sõela, kust vaniljeseemned läbi mahuvad. Vala segu vormidesse, aseta vormid vesivannile, kata kaane või fooliumiga, ning küpseta ahjus 150 kraadi juures ca 25 minutit.
Segu peab küpsemise lõpufaasis pidevalt kontrollima, soojana peab kreem olema hästi õrnalt tardunud, kuna jahtudes segu pakseneb veidi veel. Kui segu on jahtunud, puista peale suhkrut, ning karamellista see põletiga.

Allikas: err
Peakokk: Mia


12.aprill

TÕELISELT SAMETINE KÕRVITSAPÜREESUPP

1 kg tükeldatud kõrvitsat (puhastatud kaal)
1 l head köögiviljapuljongit
1 suur mahedapoolsem sibul
1 sl rapsiõli
200 g sulatatud juustu
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:
paksemat kõrvitsaseemneõli
röstitud kõrvitsaseemneid 


Pane kõrvitsatükid potti, kalla peale nii palju puljongit (või vesi + puljongipulber), et kõrvitsatükid oleksid kaetud. Kuumuta keemiseni.
Haki sibul, prae õlis kuldseks. Lisa koos praadimisõliga kõrvitsatükkidele. Keeda kõrvitsatükke koos praetud sibulaga, kuni kõrvitsatükid on pehmed (aeg oleneb kõrvitsatüübist). 
Kui kõrvits on pehme, siis püreesta ühtlaseks. Lisa sulatatud juust ning vispelda, kuni juust on sulanud. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. 
Lase supil 5-10 minutit taheneda, siis jaota kaussidesse ja serveeri. Peale nirista paksemat kõrvitsaseemneõli.  Kui soovid, võid kaunistada supi ka röstitud kõrvitsaseemnetega.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Jeva


Ahjulõhe majoneesiga

800 g lõhe- või forellifileed
1 tl sidrunipipart
Majoneesikate:
2 dl Jaani Provansaali või oliiviõliga majoneesi
3 sl hakitud tilli
2 tl Põltsamaa või Dijoni sinepit
0,5 tl Meira sidrunipipart
1 sidrun

Eemalda kalafileelt pindmised luud (seda on hea teha spetsiaalsete pintsettidega). Tõsta forelli- või lõhefilee ahjuvormi, maitsesta sidrunipipraga.
Sega omavahel majonees, hakitud till ja sinep, maitsesta sidrunipipraga. Määri majoneesikaste kalafileele.
Kata vorm pealt fooliumiga ning küpseta 200kraadises ahjus 30 minutit. Eemalda foolium umbes 5 minutit enne küpsemisaja lõppu, et vormiroog saaks kauni jume.

Allikas: nami-nami

TOMATI-KURGISALAT

200 g tomatit
200 g värsket kurki
värsket tilli

Hapukoorekaste:
1-2 dl hapukoort
suhkrut
soola ja musta pipart

Puhasta ja pese tomatid ja kurgid. Lõika korrapärasteks tükkideks. Haki  till.
Maitsesta hapukoor soola, pipra ja suhkruga, vala ülejäänud salatiainetele.

Allikas: nami- nami
Peakokk: Karmen



MANHATTANI TOORJUUSTUKOOK

Põhi:
8 Digestive-küpsist
50 g sulatatud võid

Täidis:
75 g suhkrut
2 muna
400 g Piimameister OTTO toorjuustu
0.5 tl vanilliekstrakti või 1 tl vanillisuhkrut

Kate:
250 g hapukoort
2 sl suhkrut

0.5 tl vanilliekstrakti või 1 tl kvaliteetset vanillisuhkrut

Sega purustatud küpsised ja sulatatud või. Suru küpsisepuru 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Pane külmkappi ootele.
Valmista täidis. Sega kõik ained omavahel, soovi korral vahusta kergelt mikseriga. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni mass on enam-vähem hüübinud. Siis võta kook ahjust välja ja lase 20 minutit jahtuda.
Sega hapukoor, suhkur ja vanill, vala ettevaatlikult jahtunud koogile. Küpseta 230kraadises ahjus 5-7 minutit, kuni on näha, et hapukoorekiht on pealt veidi kuivemaks muutunud.
Lase enne serveerimist põhjalikult jahtuda.
Serveeri nt värskete marjadega. Kook on küpsetatud 20 cm läbimõõduga vormis (valmis koogi kõrgus on 3,5 cm); lisandiks on maasika-mündisalsa palsamiäädikaga.

NB!
Toorjuust peab olema toasoe ja pehme - muidu ei õnnestu täidist ühtlaseks segada!!!

Allikas: nami-nami
Peakokk: Kätlin



8.dets.

Gougere´id ehk juustupuhvid cheddar juustuga



100 g võid
2,5 dl vett
½ tl soola
2,5 dl jahu
4 suuremat muna
100 g riivitud Cheddari juustu
Värsket hakitud tüümiani
Värskelt jahvatatud musta pipart

Aseta poti või pannipõhjale vesi, või ja sool ning lase keema tõusta. Alanda kuumust keskmiseni ning lisa jahu. Sega puulusikaga, kuni tainast vormib pall, mis lööb anuma külgedelt lahti. Sega edasi keskmisel kuumusel paari minuti jooksul. Tõsta pott või pann tulelt ja jahuta tainast paari minuti jooksul tainas pidevalt segades. Kui tainas on soe ja mitte enam kuum, lisa ükshaaval munad. Iga järgmine muna lisa siis, kui eelmine muna on korralikult taina sisse segatud. Kui munad on taina sisse segatud, lisa riivitud juust, hakitud värske tüümian ja paar keerdu musta pipart pipraveskist. Vormi tainast teelusika abil või käte vahel väikesed pallikesed ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Eelkuumuta ahi 220-210 kraadini, aseta juustupuhvid ahju ja küpseta 10 minutit. Alanda kuumust 170 kraadini ja küpseta veel ca 15 minutit, kuni juustupuhvid on kuldsed.

Allikas: Tuuli retseptid

Singikreem

100 g tükeldatud suitsusinki või suitsukana
150 g toorjuustu
50 g 35% rõõska koort ehk vahukoort

Sega kõik ained saumikseri abil või köögikombainis ühtlaseks kreemiks. Pane saadud segu pritskotti. 

Allikas: nami-nami
Peakokk: Andra

Friikartulid ahjus

10 kartulit

2 tomatit
1 kurk
paprika

1. Koori kartulid ja lõika ühesuurusteks umbes 8 mm kangideks.
2. Aseta ahjuplaadile küpsetuspaber ja tõsta kartulid ühtlase kihina selle peale.
3. Nirista üle oliiviõliga, raputa peale soola ja küpseta 230kraadises ahjus40- 45 minutit. Seejuures tuleb iga 10 minuti järel kartuleid pöörata, et nad igalt poolt ühtlaselt küpseksid.
4. Salat - Tükelda köögiviljad ja maitsesta.  


Krõbekana Kentucky moodi

400 g kanafileed
250 g jahu
1 tl soola
1 tl pipart
3 tl paprika maitseainet
240 g keefiri
1 suur muna
2-3 spl oliivõli

Sega maitseained omavahel ja lisa jahu ning sega läbi.
Teises suuremas kausis sega/vispelda keefir ja muna kuni on ühtlaselt segunenud.
Tõsta 20-30 minutiks kana tükid keefiri ja muna segusse.
Võta kana marinaadist välja ja lase üleliigne marinaad kanalt maha tulla.
Kasta kana õli sisse ja siis igast küljest jahusegusse ning raputa üleliigne jahusegu kana küljest ära.
Lase küpsetuspaberil seista 20-30 minutit.
Tõsta kanakoivad  fritüüri ja küpseta.

Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Mia

ŠOKOLAADIRUUDUD (BROWNIES)

200 g võid
200 g tumedat 70% šokolaadi (Fairtrade)
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
0.5 tl soola
0.5 tl vanilliekstrakti


Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.
Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.
Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.
Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub. Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks.

NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!

Allikas: nami-nami
Peakokk: Luisa



10. nov.

Kana - Caesar


Jääsalat või Rooma salat
2 tk Kanafilee
3 tk Saiaviil
Sool
1 tk Küüslauguküüs
1 peotäis Parmesanilaastud
Oliiviõli
KASTE
5 spl Felixi küüslaugukaste
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni või apelsini mahl
4 spl Majonees
1 tk Suur küüslauguküüs
3 spl Riivitud parmesan

1. Sega kokku kastmeained ja jäta ootele.
2. Tükelda saiad kuubikuteks, prae pannil oliiviõlis või küpseta ahjus õliga üleniristatult krõbedaks. Maitsesta vähese soola ja purustatud küüslauguga, lase jahtuda.
3. Tükelda kanafileed ja pruunista pannil õlis, maitsesta soola-pipraga. Jäta jahtuma.
4. Rebi pestud salatilehed tükkideks ja laota vaagnale. Lisa jahtunud kanatükid ja sega kastmega kergelt läbi.
5. Puista peale krõbedad saiakuubikud ja parmesanilaastud, naudi kohe.

Allikas: õhtuleht


PANNIPITSA PEPPERONI-VORSTIGA

Tainas:
3 dl sooja vett (u 42 C)
1 tl soola
1 dl oliiviõli
500 g nisujahu
1 pakk kuivpärmi
Tomatikaste:
400 g purk konservitud purustatud tomateid
2 purustatud küüslauguküünt
1 sl oliiviõli
soola ja suhkrut
Kate:
125 g õhukeselt viilutatud pepperoni vorsti või muud suitsuvorsti
125-200 g riivitud Mozzarella juustu või 2 sl riivitud Parmesani juustu

Valmista pitsatainas. Sega kausis soe vesi ja sool, siis lisa kuivpärmiga segatud jahu ning sõtku ühtlaseks. Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas umbes tund aega kerkida.
Valmista tomatikaste. Kuumuta õli väikeses potis, lisa küüslauk ja prae 1-2 minutit. Lisa tomatikonserv ning näpuotsaga soola-suhkrut. Lase kastmel tasakesi podiseda umbes 15 minutit, kuni see pakseneb. 
Kuumuta ahi 260 kraadini. 
Sõtku kerkinud tainas läbi, siis kummuta tainas kergelt jahusele tööpinnale. Jaota tainas kaheks ja vormi kumbki kenaks ümmarguseks palliks. Kata köögirätikuga ning lase veel 10-30 minutit kerkida (mitte rohkem!)
(Kui soovid vaid ühe pitsa valmistada, siis võid nüüd ühe tainapalli toidukilesse keerata ja sügavkülma panna. Küpsetamise päeva hommikul tõsta see külmkappi sulama või tõsta 2-3 tundi enne küpsetamist toatemperatuurile). 
Suru tainapall käte abil õhukeseks, umbes 1,2 cm paksuseks kettaks, siis keera seda laual 90kraadi kaupa venitades edasi, kuni saad 30 cm läbimõõduga ketta, mis on keskelt õhem ja äärtest paksem.
Tõsta tainaketas (vajadusel eelnevalt kuumuttud) pitsaplaadile või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pool tomatikastmest taina keskele, jättes servad 1,5 cm ulatuses puhtaks. Laota Pepperoni-viilud* kenasti pitsa peale, siis puista peale juust.
Küpseta 260-kraadise ahju keskosas 8-12 minutit, kuni tainas on servadest kuldpruun ja juust sulanud ja kuldne.
Võta ahjust välja, lõika sektoriteks ja serveeri.

Allikas: nami-nami


PIPARKOOGITIRAMISU

4 toorest munakollast
2 sl suhkrut
250 g mascarpone toorjuustu
1 dl 35% rõõska koort ja veidi suhkrut
0.25 vanillikauna
2-3 sl Amaretto mandlilikööri
Vahele:
magustamata kakaopulbrit
õhukesi piparkooke
kanget kohvi
Kaunistuseks:
värskeid marju (vaarikaid)

Vahusta munakollased suhkruga hästi heledaks ja kohevaks vahuks. Hõõru mascarpone toorjuust lusikaga pehmeks, siis sega munavahu hulka. Maitsesta munavaht likööriga. Vahusta rõõsk koor koos vaniljeseemnetega ja vähese suhkruga pehmeks vahuks. Sega õrnalt mascarpone-vahu hulka. Sega väikeses kausis kange kohv ja liköör.
Võta kuus magustoidupokaali ja tõsta iga pokaali põhja supilusikatäis kreemi, sõelu peale veidi kakaopulbrit. Kasta õhukesed piparkoogid ükshaaval kohvisegusse ja aseta kahekaupa kreemile (st iga kihi moodustab kaks niisutatud piparkooki). Tõsta piparkoogile paar lusikatäit kreemi, siis jälle veidi kakaopulbrit ja taas kaks niisutatud piparkooki. Siis kreemi, kakaod ja piparkooki. Pealmisele (ehk siis kolmandale) piparkoogikihile tõsta veidi rohkem täidist ja puista peale veidi rohkem kakaopulbrit.
Lase magustoidul enne serveerimist vähemalt paar tundi külmkapis maitsestuda. Eriti maitsva magusroa saad siis, kui lased vähemalt 24 tundi külmkapis tõmmata.
Serveerimisel kaunista värskete marjadega.

Allikas: nami-nami



29.sept.

GUACAMOLE




4 küpset avokaadot
1 laimi mahl
2-4 küüslauguküünt
soola ja musta pipart

Soovi korral ka:
hakitud tomatit
hakitud (punast) sibulat
hakitud tšillikauna
värsket koriandrit

Suru avokaadod kahvliga katki, lisa laimimahl* ja purustatud küüslauk.
Soovi korral lisa ka hakitud tomatit, sibulat vms. Maitsesta soolaga. Kui meeldib, siis lisa ka hakitud värsket koriandrit.
Säilib kaetult jahedas paar tundi.

Nipid ja soovitused:
Laimi- või sidrunimahla lisamine aeglustab avokaadopüree tumenemist, nii et selle lisamine on väga vajalik!

Serveeri taco chipsidega.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Mia Gret


Hakklihavorm kartulipudruga

Kartulipuder:
1 kg kartuleid
2 sl võid 
2,5 dl piima
0.5 tl soola
¼ tl pipart


Hakklihakaste:
1 sl võid
400 g hakkliha
1 tl soola
½ tl musta pipart
250 g külmutatud paprikasegu
3 dl tomatikastet
1 tl pitsamaitseainet


Kate: 
1 tomat
1 tl punet
1 dl riivjuustu


Koori ja tükelda kartulid ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Samal ajal pruunista pannil võis hakkliha, maitsesta soola ja pipraga. Lisa paprikaribad ja tomatikaste. Lase 5 minutit vaiksel kuumusel keeda. Tambi kartulid pudruks. Sega hulka või, piim, sool, pipar. Vala hakklihamass võiga määritud ahjuvormi. Kata kartulipudruga. Lõika tomat viiludeks ja lao pudrule. Puista üle pune ja riivjustuga. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit. Serveeri toorsalatiga


Peakokk: Abigail




Lillepoti magustoit


Hõrk šokolaadikreem


400 g šokolaadi (nt 200 g tumedat ja 200 g piimašokolaadi)

6 dl rõõska koort 35%

1spl tuhksuhkrut (võib asendada tavalise suhkruga)

2 tl vaniljesuhkrut


200 g šokolaadiküpsiseid

piparmündi või melissioksi


Sulata tükeldatud šokolaad vesivannil ja lase pisut jahtuda. Vahusta koor koos vanilje- ja tuhksuhkruga (võib asendada tavalise suhkruga, kuid tuhksuhkruga saab tihkema vahu). Tõsta vahukoor sulašokolaadi hulka, sega hästi õrnalt kuni kreem on ühtlane ja ilus. Tõsta kreem kausikestesse või pokaalidesse ja pane paariks tunniks külmkappi.


Purusta mõned šokolaadiküpsised ning puista klaasis olev kreem nendega üle. Et jääks mulje mullapinnast

Murra piparmündi- või melissitaimelt (või ka mõnelt muult söödavalt roheliselt taimelt) oksake ning pista otsapidi magustoiduklaasi.

Serveeri kohe! (kreemi võid ka varem valmis teha ning klaasi panna, samuti katta küpsisepuruga, aga "taimeke" aseta magustoidule vahetult enne serveermist, et see ei närtsiks)


Allikas: nami-nami, tasub ise teha


KREEM JÄI VÄGA MAGUS. VÕIKS SUHKRU JA ŠOKOLAADIKOGUST VÄHENDADA.


Peakokk: Kirke


No comments:

Post a Comment