Tuesday, September 19, 2023

8.b

13. mai

Kana-kodujuustukotletid

350 gr kanahakkliha
300 gr kodujuustu
1 muna
0,5 dl riivsaia
peotäis värsket peterselli
1 tl magusa paprika pulbrit
0,5 tl küüslaugupipart
1 tl soola
praadimiseks õli


Sega omavahel kanahakkliha, kodujuust, muna, riivsai, tükeldatud petersell.
Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga.
Vormi tainast kotletid ja prae pannil õlis mõlemalt poolt 3-4 minutit.

Peakokk: Lisbet-Lisete


APELSINIKANA SEESAMISEEMNETEGA

700 g kanafileed tükeldatuna
1 dl kanapuljongit
2 sl apelsinimarmelaadi
50 ml apelsinimahla soovitavalt värskelt pressitud
3 sl sojakastet
1 tl veiniäädikat või sidrunimahla
Väike jupp ingverit peenelt riivituna
3 küüslauguküünt peenelt riivituna või hakituna
4 sl maisitärklist lisatakse osade kaupa
Soola ja pipart
Õli praadimiseks
Tšillikastet või srirachat soovi korral
2 sl seesamiseemneid
Rohelist sibulat hakituna
200 g basmati riisi
700 g brokkolit

Keeda riis ja brokkoli (eraldi).
Sega väikeses kausis omavahel kanapuljong, apelsinimarmelaad, apelsinimahl, sojakaste, sidrunimahl või veiniäädikas, ingver, küüslauk ja 1 supilusikatäis maisitärklist.
Maitsesta tükeldatud kana soola ja pipraga ning lisa 3 sl maisitärklist. Sega läbi nii, et kana oleks ühtlaselt tärklisega kaetud.
Kuumuta pannil õli ning prae kana pannil läbi, kuni see on kuldse kooriku saanud. Selleks kulub 6-8 minutit. Ära panni üle koorma, pigem prae kana mitmes osas. Lisa juurde kastmesegu ja kuumuta, kuni segu pakseneb. Puista peale seesamiseemned ja hakitud roheline sibul.
Serveeri koos  basmati riisi ja brokoli õisikutega

Allikas: tuuliretseptid
Peakokk: Loviise


Luksuslikud šokolaadiküpsised

200g tuhksuhkrut
40g toorkakaod
näpuotsaga soola
2sl vanillisuhkrut
2 munavalget
200g tükeldatud tumedat šokolaadi
50g tükeldatud valget šokolaadi

Kuumuta ahi 160 kraadini, kasuta pöördõhu režiimi, kui võimalik.
Sega kuivaineid kausis, lisa munavalged, sega kuni kõik on segunenud, lõpetuseks sega taignasse tükeldatud šokolaadid.
Tõsta teelusikaga, (küpsetuspaberiga kaetud) ahjuplaadile pallikesed, jäta iga taignapalli vahele 3,5cm suurused vahed, et küpsised ahjus omavahel kokku ei läheks.
Küpseta 160 C  pöördõhu režiimis juures 12-15 minutit, kuni praod on küpsiste peal.
Ahjust välja võttes lase küpsistel 10 minutit ahjuplaadil taheneda.

Peakokk. Epp Kristel



4. märts

Pärlkuskussi salat fetaga - 5,7 punkti


1 pakk Härmavilja porgand, mais, hernes
150 g pärlkuskussi
200 g fetat
3-4 spl neitsi oliivõli
2 spl sidrunimahla
1-2 tl vahemere ürdisegu
100 g soolapähkleid
pipart

Kuumuta pärlkuskussi vastavalt pakil olevale soovitusele.
Keeda Härmavilja porgandi maisi hernesegu veidikese soola ja vahemereürdiseguga umbes 8 minutit.
Kurna köögiviljasegu ja pärlkuskuss läbi sõela ning aseta serveerimisnõusse.
Vala kokku oliiviõli, sidrunimahl, pipar ning liida köögiviljad kuskussi seguga – sega need omavahel läbi.
Tükelda feta ja laota juurviljad kuskussi segule.
Raputa peale tükeldatud soolapähklid ja serveeri!
NB: Ole ettevaatlik soola lisamisega, sest nii feta kui ka soolapähklid annavad roale soolasust!

Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Jete

Singi-brokoli pastavorm - 6,4 punkti

väiksem brokoli 350 g
suitsusinki 200 g
lühikest pastat 300 g
riivitud juustu 120 g
muna 3 tk
piima 4 dl
soola 
värsket peterselli 
musta pipart

Lõika brokoli õisikuteks. Lõika sink kuubikuteks.
Keeda pasta soolaga maitsestatud rohkes vees al dente küpsusastmeni ehk peaaegu küpseks.
Paar minutit enne keetmise lõppu lisa brokoliõisikud ja kuumuta koos makaronidega läbi. Nõruta.
Määri ahjuvorm oliiviõliga, vala sinna pasta, tükeldatud suitsusink ja brokoliõisikud.
Puista peale pool juustukogusest ja sega õrnalt läbi.
Klopi munad lahti, vispelda piimaga kokku.
Maitsesta soola ja musta pipraga.
Vala ahjuvormi. Kõige peale raputa ülejäänud riivjuust.
Küpseta 180-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni vorm on tahenenud ja pealt kuldne.
Raputa enne söömist peale hakitud värsket peterselli või basiilikut.

Allikas: barbora
Peakokk: Kelly

Rullbiskviit - 7,5 punkti

Põhja koostisained
3 L suuruses muna
3 spl suhkrut
1,5 spl nisujahu
1,5 spl kartulijahu

Kreemi koostisained
Härmavilja Smuutisegu Artemise vibu
100 g mascarponet või maitsestamata toorjuustu
100 ml vahukoort
1–2 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut


Purusta kaussi kolm L-suuruses kanamuna, lisa 3 spl suhkrut ning vahusta.
Lisa jahu ning seejärel sega ühtlaseks massiks.
Aseta segu ühtlaselt plaadile ning pane 7-9 minutiks 180-kraadisesse ahju.
Kui segu ahjus, võta põhja valmistamiseks Härmavili Smuutisegu Artemise vibu ning lisa suhkrut. Purusta mikseriga.
Kui võtad segu ahjust välja, lõika ääred, et pärast lihtsam rullida oleks.
Laota mikserdatud smuutisegu ühtlaselt põhjale.
Vala kaussi 100 ml vahukoort, lisa 1–2 spl suhkrut, seejärel 1 tl vaniljesuhkrut ning lõpuks vahusta.
Lisa juba vahustatud segule 100 g mascarponet või maitsestamata toorjuustu ning vahusta.
Laota kreem biskviidipõhja keskele ning rulli kokku.

Allikas: retseptisahtel
peakokk: Ilotana




15. jaan.

Kodused täidetud pannkoogid

6-8 spl jahu
3 muna
0,5 liitrit piima
1 spl suhkrut
natuke soola

Täidis:
150 gr sinki
150 gr riivjuustu
2 tomatit
2-3 dl majoneesi
pipart
100 g hapukoort
tšillikastet

Valmista pannkoogitainas ja küpseta õhukesed ülepanni pannkoogid.
Täidise jaoks tükelda sink ja tomat väikesteks kuubikuteks.
Määri soojale pannkoogile majoneesi. Laota ühe külje peale singi- ja tomatikuubikuid. Tomati peale jahvata musta pipart. Lisa ka riivjuustu. Keera pannkook rulli. Söö kohe, kui pannkook veel soe on.

Soovi korral tee kaste hapukoorest ja tšillikastmest.

Allikas: Kirsiku retseptiriiul
Peakokk:Marie


PANEERITUD KANAŠNITSEL

6 kanafileed
soola ja musta pipart
Paneerimiseks:
2-3 dl nisujahu
3 lahtiklopitud muna
3 dl riivsaia
Praadimiseks:
õli

Lõika iga kana rinnafilee kaheks õhukeseks eskalopiks. Aseta küpsetuspaberi- või toidukiletüki vahele ja tambi lihahaamriga õhemaks (umbes 5 mm). Maitsesta kanafileed soola ja pipraga. 
Kasta seejärel kanafileed esmalt jahusse, siis lahtiklopitud munasse ja viimasena pööra neid riivsaias.
Kuumuta pannil õli. Lisa paneeritud kanafileed ning prae umbes 4-5 minutit. Keera kanafileed ringi, kata pann kaanega ning prae veel 4-5 minutit.
Serveeri salatiga

Allikas: nami-nami

LEHTSALAT KREEMJA SIDRUNIKASTMEGA

0,5 sidruni mahl (pane alguses vähem ja maitse)
0,5 dl 35% rõõska koort
1 tl suhkrut
soola
lehtsalatit

Pese salatilehed. Kuivata köögirätiku vahel. Rebi tükkideks.
Sega vispliga kõik komponendid omavahel. Sega salatilehtedega vahetult enne serveerimist.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Karolin

Red Velvet kook

Biskviit
Munad  3 tk
Suhkur  260 g
Nisujahu  360 g
Sooda  1 tl
Küpsetuspulber  1 tl
Kakao  2 spl
Sool  0.5 tl
Äädikas  3 tl
Punane toiduvärv  1.5 tl
Toiduõli  220 ml
Keefir  240 ml
Vanillisuhkur  1 tl

Kreem
Mascarpone kreemjuust  500 g
Vahukoor  350 ml
Vanillisuhkur  2 tl
Suhkur  2 spl
Piparmündiekstrakt  0.75 tls
Punane toiduvärv Dr.Oetker   noaotsatäis

Kaunistamiseks
Maasikad  350 g
Valge šokolaad  50 g

Otsi valmis lahtikäiv koogivorm (24 cm) ja vooderda see küpsetuspaberiga. Keera ahi 180 kraadi peale.
Sega omavahel jahu, kakao, sooda ja sool.
Vahusta munad suhkruga.
Lisa muna-suhkrusegusse keefir, õli, toiduvärv, 2 tl äädikat ja 2 tl vaniljesuhkrut.
Ühenda omavahel vedelad ained ja jahusegu, sega ühtlaseks massiks.
Vala koogitainas koogivormi ja küpseta 180 kraadi juures 45-55 mnutit kuni kook on küpsenud ja keskele pistetud puutikuke jääb kuivaks.
Lase 15 minutit vormis jahtuda ja eemalda siis kook vormist. Lase biskviidil täielikult jahtuda ja lõika siis kolmeks kihiks.
Vahusta mascarpone, vahukoor ja suhkrud ühtlaseks kreemiks.
Lõpus lisa ka piparmündiliköör või -ekstrakt.
Vooderda lahtikäiv koogivorm taas küpsetuspaberiga ja tõsta esimene biskviidikiht taas vormi põhja.
Määri kreemi kõigile kolmele kihile ja jäta kreemi alles ka hiljem külgedele määrimiseks.
Iga kihi vahele säti ka mõned maasikatükid.
Lase koogil 3 tundi külmkapis maitsestuda.
Eemalda siis vormist ja lõpuks määri kreemi ka külgedele. Soovi korral võid määrida külgedele ka veidike punast värvi.
Poolita maasikad ja haki valge šokolaad. Kaunista kook ja naudi!
PS! Kui tundub, et biskviit küpses liiga kuivaks, siis niisuta igat biskviidikihti kergelt suhkrusiirupi või mahlaga.

Allikas: rimi
Peakokk: Miia


 25.sept.

BASIILIKU-TOMATIPIRUKAS MOZZARELLAGA



Pirukapõhi:

100 g külma võid
150 g nisujahu
2 tl kuivatatud basiilikut
näpuotsaga soola
2 sl külma vett

Täidis:
250 g mozzarella juustu
400 g kirsstomateid
2 muna
2 dl 10% rõõska koort
10 lehte värsket basiilikut
soola ja musta pipart

Sega köögikombainis või, jahu, sool ja kuivatatud basiilik ühtlaseks peeneks puruks. Lisa vesi ja sega kiiresti ühtlaseks, siis suru tainas kokku. Suru tainas 26 cm pirukavormi põhja ja äärtele. Aseta pirukavorm 30 minutiks külmkappi tahenema.
Eelküpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit.
Lõika basiilikulehed peenikesteks ribadeks, rebi mozzarella väiksemateks tükkideks.
Laota mozzarellaribad eelküpsetatud pirukapõhjale, siis laota peale kirsstomatid.
Klopi munad kohvikoorega lahti, sega juurde basiilikulehed. Kalla pirukatäidisele.
Küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni munamass on hüübinud ja pirukas pealt kergelt kuldne.
Lase enne serveerimist veidi jahtuda.

Allikas: nami-nami 
Peakokk: Annabel


PELMEENID – NEED KÕIGE KLASSIKALISEMAD

Pelmeenitainas:
400 gr jahu
1,5 dl vett
1 muna
1 tl soola

Täidis:
500 gr seahakkliha või sea-veise seguhakkliha (võimalusel isetehtud hakkliha)
2 sibulat peeneks hakituna
Õli
Soola
Musta pipart
1 dl puljongit

Serveerimiseks: hapukoort, rohelist sibulat, tilli, peterselli vms

Valmistuskäik: prae hakitud sibulaid keskmisel kuumusel kuni need on kuldpruunid ja klaasjad. Sega hautatud sibul hakkliha, soola ja pipraga ning klopi puljongit lisades ühtlaseks massiks.
Taina jaoks moodusta jahu sisse süvend ning löö sinna sisse lahti muna, lisa ka sool. Sega jahu järk-järgult muna ja veega kuni moodustub tihke ja ühtlane tainas. Keera tainas kile sisse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külma.
Võta tainas külmast ning rulli jahusel pinnal 1-1,5 mm paksuseks. Vormi ümmargused ca 6-7 cm läbimõõduga ringid. Aseta iga tainaringi keskele teelusikatäis täidist ja vormi ääred kinni. Valmis pelmeene hoia jahusel pinnal, et nad laua külge ei hakkaks.
Kuumuta potis puljong – võid kasutada kas omakeedetud puljongit või ka puljongifondist/kuubikust valmistatud puljongit ning keeda pelmeene paar minutit, kuni nad pinnale tõusevad. Serveerimiseks tõsta kausi põhja veidi puljongit, puista sinna ohtralt maitserohelist ning puljongi sisse aseta pelmeenid. Paku juurde hapukoort.



Peakokk: Aleksandra


HÕRK SIDRUNIKREEMITORT

Põhi:
100 g (u 10 küpsist) Digestive-küpsiseid
50 g võid

Kate:
2 dl 35% rõõska koort
400 g toorjuustu
200-400 g suhkruga kondenspiima
u 2 sidruni mahl ja riivitud koor

Pane küpsised kilekotti ning tambi tainarulliga puruseks. Sulata väikeses potis või, lisa küpsisepuru. Sega ning suru purusegu Ø 24 cm lahtikäiva koogivormi põhjale. Suru lusikaseljaga ühtlaseks.
Hõõru toorjuust kausis puulusikaga pehmeks, seejärel klopi juurde kondenspiim.
Vahusta rõõsk koor pehmeks vahuks, siis vahusta juurde toorjuustu-kondenspiimasegu. Sega ühtlaseks.
Vahustamist jätkates lisa sidrunimahl ja riivitud koor - mõlemat lisa just nii palju, et saad enda jaoks parajalt magushapuka kreemi.
Kalla saadud kohev ja õhuline segu küpsisepurupõhjale ja silu pealt ühtlaseks. Pane järgmise päevani külmkappi.
Libista noaga koogi servad vormi küljest lahti ja libista juustukook koogialusele. Kaunista nt sidruniviilude ja tuhksuhkruga.

Alllikas: nami-nami


Peakokk: Liisbet


No comments:

Post a Comment