Monday, September 7, 2020

6 b

4. juuni


LIHTNE MAKARONISALAT


300-400 g lühikesi makarone (nt sarvekesi)
360 g Rakvere Lihakas suitsuvorsti või suitsusinki
2 pikka kurki

Salatikaste:
250 g hapukoort
250 g majoneesi
1 tl sinepit
soola ja musta pipart

Keeda makaronid soolases vees pehmeks, nõruta ja jahuta korralikult. Haki kurk ja vorst/sink. Pane suurde kaussi.

Sega kastmeained omavahel, lisa tükeldatud salatikomponentidele. Lase enne serveerimist umbes pool tundi maitsestuda.

Allikas: nami-nami

Peakokk: Kristel


Koorene kanapasta


400 g Kanafilee
350 ml Penne pasta
200 g vahukoor
1 merevaik
1 sibul
150 g Riivitud juust
Kanamaitseaine (sool, pipar)
Basiilik

Keeda penned poolpehmeks, maitsesta soolaga
Lõika sibul, kanafilee kuubikuteks ning praesibul klaasjaks ning kanatükid mõlemalt poolt kuldpruuniks
Maitsesta kanafilee kanamaitseaine, soola ja pipraga
Lisa kanafileele vahukoor minutiks
Lisa penned ning kuumuta mõni minut, kuni koor muutub paksuks
Lisa sulatatud juust.
Serveeri riivjuustu ja basiilikulehtedega

peakokk: Kendra


Laavakook


300 g 76% tumedat šokolaad
300 g võid
100 g nisujahu
150 g suhkrut
6 tk muna
2 näpuotsatäit meresoola
Vormide määrimiseks umbes 15 g võid
Vormidesse puistamiseks umbes 75 g küpsetuskakaod

100 g vaarikaid
 jäätis

 Alusta nii, et määrid sufleevormid õrna kihi võiga kokku, seejärel puista üle küpsetuskakaoga. Ülejääk raputa välja ning aseta külmikusse.
Aseta vesi potis keskmisele kuumusele, lõika või ja šokolaad kuubikuteks ning sulata veevannil.
Samal ajal vispelda kokku munad ja suhkur (umbes 2 minutit).Võta sõel ja vispelda munasegu hulka ka sõelutud jahu.
Kui šokolaadi-või segu on kokku sulanud, vispelda see munasegu hulka. Alusta väikesest kogusest (muna karastamine), et munasegu üle ei kuumeneks ning seejärel lisa ülejäänud ja sega korralikult kokku.
(Vala segu vormidesse nii, et nad on ääreni täis või pisut vähem ning aseta sügavkülma tahenema minimaalselt 3-ks tunniks.)
Kui vormid on tahenenud aseta ahi ülalt-alt kuumutusega 225 °C peale ning küpseta vorme 12-14 minutit (sõltub ahjust), kuni keskelt on just ära kadunud viimane vedel ala.
Eemalda vormid ahjust ning lase 1 minut jahtuda.
Eemalda noaga mööda äärt liikudes kook vormi seinte küljest ning pööra taldrikut peal hoides vorm tagurpidi.
Dekoreeri tuhksuhkru või küpsetuskakaoga ning paku kõrvale jäätist või värskeid marju.

Allikas: ottojamesi
Peakokk: Natali

29.jaan.

Klassikalised pelmeenid 



PELMEENITAINAS
400 g Nisujahu
1 tk Muna
1 tl Sool
1.5 dl Vesi

TÄIDIS
500 g Hakkliha (sea- või kodune hakkliha)
2 tk Sibul (peeneks hakitud)
Sool
Must pipar
1 dl Puljong
Õli (liha praadimiseks)
Puljong (pelmeenide keetmiseks)
Hapukoor (serveerimiseks) 
Maitseroheline (serveerimiseks)


Prae hakitud sibulad keskmisel kuumusel klaasjaks. Sega sibul hakkliha, soola ja pipraga
ning klopi puljongit lisades ühtlaseks massiks. Taina jaoks tee jahuhunniku sisse süvend ning löö sinna muna, lisa ka sool. Sega jahu järk-järgult muna ja veega, et moodustuks tihke ja ühtlane tainas. Keera tainapall kile sisse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külma. Võta tainas külmast ning rulli jahusel pinnal 1–1,5 mm paksuseks. Vormi 6–7 cm läbimõõduga ringid. Aseta iga tainaringi keskele teelusikatäis täidist ja pigista ääred kinni. Valmis pelmeene hoia jahusel pinnal, et nad laua külge ei hakkaks. Kuumuta potis puljong ja keeda pelmeene paar minutit, kuni nad tõusevad pinnale. Serveerides tõsta kausi põhja veidi puljongit, puista sinna ohtralt maitserohelist ning tõsta kõige peale pelmeenid. Paku juurde hapukoort.

Allikas: toidutare
Peakokk: Karola

LASANJE HAKKLIHAGA



250 g lasanjeplaate 

Hakklihakaste:
2 hakitud sibulat
1 kimp hakitud peterselli
400-500 g hakkliha (nt Rakvere veisehakkliha)
2 riivitud porgandit
400 g purustatud tomatit
2 dl vett
soola ja musta pipart
1 tl punet

Juustukaste:
50 g võid
60 g nisujahu (1 dl)
1 l piima
100 g riivitud juustu (2 dl)
soola ja musta pipart

Valmista hakklihakaste: pruunista pannil hakkliha, sibul ja porgand. Lisa petersell, tomatid ja vesi. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all 10-15 minutit, maitsesta punega.

Valmista juustukaste: sulata potis või, lisa jahu ja prae kergelt läbi. Lisa korraga piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 5-6 minutit, pidevalt vispliga segades, kuni kaste on ühtlane ja veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pott tulelt ja sega juurde riivitud juust.

Võta ahjukindel vorm ja tõsta põhjale kiht juustukastet. Laota peale kiht lasanjeplaate, siis hakklihakastet ja peale juustukastet. Korda 2-3 korda, kuni toiduained on otsas.
Pealmine plaatide kiht kata juustukastmega ja puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 225-kraadise ahju allosas 30-40 minutit.

Enne serveerimist lase veerand tundi seista - siis on lasanjet parem lõigata.

Allikas: nami-nami

Peakokk:Laura


Rullbiskviit maasikate/vaarikate ja kohupiimakreemiga



Biskviit:
4 suurt muna
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
60 g nisujahu (u 1 dl)
50 g kartulitärklist (u 1 dl)
1 tl küpsetuspulbrit

Vahele:
2 dl 35% rõõska koort
1 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
250 g kohupiima
300 - 400 g värskeid maasikaid või vaarikaid

Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
värsket münti

Valmista esmalt biskviit. Vahusta munad suhkruga hästi kohevaks ja heledaks vahuks. Sega jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber omavahel, siis sõelu munavahu peale ja sega õrnalt läbi.
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile.
Küpseta 225-kraadises ahjus 7-8 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne. Võta ahjust välja. (VÄGA OLULINE on biskviiti mitte üle küpsetada - siis on seda hiljem raske rulli keerata!)
Aseta puhas küpsetuspaberi leht lauale, puista peale veidi suhkrut. Kummuta ahjust väljavõetud biskviitplaat pahupidi puhtale küpsetuspaberile. Eemalda ahjus olnud küpsetuspaber ettevaatlikult biskviidi küljest, siis aseta biskviidile tagasi ja lase jahtuda.*
Kohupiimakreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilliga pehmeks vahuks, siis sega juurde kohupiim.
Määri kohupiimakreem jahtunud biskviidile, jättes ühe pikema serva 5 cm ulatuses puhtaks. Laota peale tükeldatud maasikad.
Keera küpsetuspaberi abil kreemisemast laiast otsast alates tihedasti rulli. (Kui soovid, pane rullbiskviit paariks tunniks jahedasse - siis on seda hiljem kergem lõigata).
Tõsta serveerimisalusele, liitekoht all. Kaunista tuhksuhkru, maasikate ja nt mündilehekestega.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Lisette

11. sept.

Hapukooretainaga pitsa



Selle tainaga jääb pitsa meeldivalt krõbe ja õhuke. Tänu oma krõbedusele jäävad pitsaääred veel eriti head.
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g võid
2 dl hapukoort

Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks. Aseta peale meelepärased komponendid ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Allikas: linnuliha

300 g sinki
1 paprika
4-5 spl tomatipastat või ketšupit
200 g riivjuustu
väike ananassikonserv
hapukurk
pitsamaitseainet

Määri eelküpsetatud taignale tomatipasta, aseta sinna ka tükeldatud komponendid . Raputa pitsale peale pitsamaitseainet ja riivjuustu. Küpseta 180-200 ᵒC juures.

Peakokk: Maria

Kananagitsad


3 kanarinda
1 tassitäis riivsaia (u 128 g)
1/2 tassitäit parmesanijuustu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis kuivatatud tüümianit
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
1/2 tassitäit sulatatud võid (u 113 g)


1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
2. Lõika kanarind käepärasteks kuubikuteks. Sega keskmise suurusega kausis kokku riivsai, juust, sool, tüümian ja basiilik. Pane sulatatud või väikesesse kaussi.
3. Kasta kanatükid võisse ning seejärel riivsaiasegusse. Aseta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane 20 minutiks ahju.

Allikas: delfi

2 dl (Pärl)kuskussi

Peakokk: Kaisa

KÕIGE PAREMAD ŠOKOLAADITÜKKIDEGA KÜPSISED


200 g toasooja pehmet võid
0,75 dl valget suhkrut
0,75 dl heledat muscovadot või fariinsuhkrut (kui kumbagi ei ole, pole tarvis sellepärast küll praegu poodi joosta, kasuta lihtsalt kokku 1,5 dl valget suhkrut)
1 sl vaniljesuhkrut
4 dl nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit (võib ka söögisoodat kasutada)
100 g šokolaadi (mõrut või piimašokolaadi; vali see, mis meeldib!)

Mikserda täiesti pehme või suhkrutega kreemiks. Sega jahu küpsetuspulbri (või sooda) ja soolaga. Vala jahu võikreemi juurde ja sega ühtlaseks. Haki šokolaad, aga proovi teha mitte väga peent pudi. Eks seda pudi tekib ikka hakkides, aga mõned veidi suuremad (u 0,5 mm läbimõõduga) tükid võiks ka jääda- need sulavad niiii mõnusaks küpsiste sees. Sega šokolaaditükid taina hulka.
Tõsta tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjakesed. Seda on hea teha kahe supilusikaga – võtad ühe supilusikaga kausist tainatörtsu ja teise supilusikaga lükkad selle plaadile. Vormi käega plaadil küpsised veidi ümaramaks ja vajuta õrnalt sutsuke madalamaks.
Et küpsised vajuvad küpsedes veelgi laiemaks, tuleb nende vahele kindlasti jätta ruumi. Paras on ühel ahjuplaadil küpsetada korraga 7 küpsist.
Küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures u 10 minutit, kuni küpsised on alt ja külgedelt veidi värvi saanud, aga seest veel pehmed. Küpsetuspulbri mõjul tõusevad küpsised vahepeal ahjus kõrgemaks, see aga hiljem taandub.
Tõsta plaat ahjust, lase küpsistel plaadil seista 2-3 minutit ja tõsta seejärel restile jahtuma. Kui sul resti ei ole, lase jahtuda sealsamas ahjuplaadil. Esialgu tunduvad küpsised väga pehmed, aga ole mureta – jahtudes nad muutuvad kõvemaks ja mõnusalt muredaks.



Peakokk: Melani


No comments:

Post a Comment