Tuesday, September 8, 2020

8d

15.dets.


VALE-SPANAKOPITA E. SPINATI-FETAPIRUKAS


500-800 g tavalist või pärmi-lehttainast (nt Härmavili)
1 sl oliiviõli
1-2 hakitud sibulat
1 sl kuivatatud punet
500 g tetrapakendis kreemjat fetajuustu või fetalaadset juustu
400-500 g spinatit (võib olla külmutatud)
1 lahtiklopitud muna
musta pipart

Lase külmutatud pärmi-lehttainal esmalt sulada. 
Kui kasutad värsket spinatit, siis pese hoolega, kuumuta suurel pannil läbi, kuni spinat on "kokku kukkunud". Siis loputa kiiresti külma jooksva vee all, nõruta hoolega ja haki peeneks.
Kui kasutad külmutatud spinatit, siis sulata see ja suru kuivemaks, vajadusel haki peenemaks.
Prae sibul oliiviõlis pehmeks, lisa ülejäänud ained (v.a. muna).
Lase veidi jahtuda ja taheneda. Sega juurde lahtiklopitud muna (jäta veidi pintseldamiseks).
Rulli tainas lauale, määri täidisega. Keera rulli, tõsta ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pealt munaga, soovi korral puista pirukale helbelist meresoola ja veidi punet.
Küpseta 200-220kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni pirukas on pealt kaunilt pruun (pigem tumepruun - siis võib kindel olla, et ka seest on läbi küpsenud).


Nipid ja soovitused:
Kui võimalik, siis valmista täidis eelmisel päeval ja hoia jahedas (nt külmikus). Siis on seda kergem lehttainale määrida ja pirukatäidis ei ürita plehku panna.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Mirtel


AROMAATNE MAKARONIVORM KANAGA

550 g Kanafilee
120 g Makaronid 
70 g Sibul
5 g Küüslauk
200 g Koor 
70 g Tomatipasta
80 g Parmesani juust
10 ml Oliiviõli
1 näputäis Sool 
1 näputäis Must pipar 
10 g Roheline sibul


Keedame vett, lisame sinna soola ja makaronid. Järgime pakendilt pasta keetmise nõuandeid.
Koorime sibula ja küüslaugu.
Hakime peenteks kuubikuteks. Küüslaugu puhul on parem kasutada küüslaugupressi.
Paneme sibula ja küüslaugu pannile, lisame õli, praeme kuni sibul on klaasjas.
Avame tomatipasta, lisame tomatipastat lusikaga pannile, segame ja praeme veel paar minutit.
Vahepeal lõikame kana kintsuliha keskmisteks tükkideks.
Lisame need sibula, küüslaugu ja tomatipasta juurde, maitsestame soolaga, segame.
Praeme,kuni kana on poolvalmis.
Kallame hoolikalt pannile koore ja lisame juustu.
Segame, jätame pliidile veel 1-2 minutiks.
Keedetud makaronid paneme ühtlase kihina küpsetusvormi.
Seejärel paneme vormi panni sisu, segame veidi.
Ahju peab eelnevalt kuumutama 190 kraadini. Paneme vormi 20 minutiks ahju. Kaanega ei kata, las pruunistub.
Paneme taldrikule.
Puistame üle juustu ja rohelise sibulaga. Valmis!

NIPID:
Ärge proovige makaronide pealt säästa. Antud jahutoote kvaliteedist sõltub kogu roa maitse. Soovi korral võib vormi köögiviljadega mitmekesistada. Kanaga sobivad suurepäraselt seened ning tomatid.
Vormi peetakse Euroopa toiduks, kuid paljudes allikates leidub infot lihtsa roa kohta, mida valmistasid vene perenaised, korjates kokku kõik, mis kodus leidus, kallates selle koore või piimaga üle ja küpsetades ahjus.

Allikas: retseptid24
peakokk: Anete


PEHME PIPARKOOK TOORJUUSTUGLASUURIGA

400 g nisujahu
300 g suhkrut (Dansukker)
1 sl kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl söögisoodat
0.5 tl soola
5 dl keefirit
150 g pohlamoosi
100 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli

Glasuur:
200 g maitsestamata Philadelphia toorjuustu
50 g toasooja võid
150 g tuhksuhkrut (Dansukker, u 3 dl)

Kaunistuseks:
pohli
röstitud sarapuupähkleid

Sega kuivained omavahel. Sega juurde keefir ja pohlamoos, viimasena lisa sulavõi või õli. Sega ühtlaseks tainaks, aga ära sega liiga palju. 
Kalla 25x30 küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud koogivormi ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 35-40 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga).
Lase jahtuda ja valmista samal ajal toorjuustuglasuur. Toorjuustuvõõba jaoks vahusta toasoe toorjuust sõelutud tuhksuhkru ja pehme võiga. Määri koogile. Lõika ruutudeks, kaunista pohlade ja röstitud sarapuupähklitega.

Nipid ja soovitused:
Sega tainas kokku vahetult enne küpsetamist, kuna söögisooda ja keefir/hapupiim hakkavad kohe omavahel reageerima. Kui küpsetamisega viivitada, siis ei pruugi kook enam kerkida.
Tegelikult jätkub tainast ka veidi suurema ahjuplaadi jaoks. Tulemuseks on veidi õhem kook, millele kulub rohkem toorjuustuglasuuri. 25x30 cm vormis küpsetades jääb kook umbes 4 cm paksune.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Geidi



15.sept.

Vürtsikas kana sushi (Oishii Sushi)




sushiriis
broilerifilee (kanafilee)
toorjuust
kookospalmisuhkur
paprika
värske kurk
frillise salat

Maitseained:
norileht
teriyaki kaste

Aseta soola ja tilga Teriyaki kastmega maitsestatud kanafilee fooliumisse mähituna ahju küpsema. Küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit või kuni kana on küps.
Keeda sushi riis valmimiseni, maitsesta veidi jahtunud riis sushiäädika ja näpuotsatäie kookospalmisuhkruga.
Sushi valmistamiseks võta nori leht, pane selle peale ühtlase kihina jahtunud sushi riis.
Laota riisile kana, paprika, värske kurk, salatileht ja toorjuust. (Soovi korral maitsesta toorjuust chilliga.)
Rulli sushi kokku ja lõika kaheksaks võrdseks tükiks.

Allikas: fitlap
Peakokk: 


Vürtsikas ja ürdine sealihapada bataadi ja ubadega


600 g Sealiha
1 tk Suur sibul 
2 tk Küüslauguküüs
2 tk Tšilli 
Õli praadimiseks 
2 tl Prantsuse ürdisegu
1 tl Kaneel
Sool 
Must pipar 
1 purk Purustatud tomatid (400g)
2 dl Puljong või vesi 
600 g Bataat 
1 purk Kidney oad vees (400g)
Värske petersell või koriander 

1. Lõika liha väiksemateks suupärasteks tükkideks ja patsuta köögipaberiga kuivaks. Puhasta sibul ja küüslaugud, lõika sibul õhukesteks sektoriteks ja küüslauk viiludeks. Viiluta tšillid rõngasteks (kui tahad vähem teravust, siis puhasta eelnevalt seemned välja).
2. Kuumuta poti põhjas 2–3 sl õli ning prae selles lihatükid kõrgel kuumusel ja segades läbi. Alanda kuumust ning lisa potti sibulad, küüslaugud ja tšillid. Prae segades paar minutit, siis lisa ürdisegu, kaneel, sool ja pipar, kuumuta veel minuti jagu.
3. Nüüd lisa potti purustatud tomatid ja puljong või vesi, kata pott kaanega ja hauta rooga umbes 20 minutit. Vahepeal koori bataat ja lõika umbes sentimeetristeks kuubikuteks. Kui pajaroog on 20 minutit haudunud, lisa bataadikuubikud ja hauta rooga veel 15–20 minutit. Vahepeal loputa ja nõruta oad. Kui roog on pehmeks haudunud, lisa viimasena potti oad.
4. Keera kuumus maha ja hoia kaanega kaetud potti pliidil jääkkuumuses umbes 5 minutit. Puista hakitud maitserohelist peale ning paku pajarooga koos lavašši või juuretisesaiaga ja paksu maitsestamata jogurtiga. 

Allikas: toidutare
Peakokk: 


MANHATTANI TOORJUUSTUKOOK


Põhi:
8 Digestive-küpsist
50 g sulatatud võid
Täidis:
75 g suhkrut
2 muna
400 g Piimameister OTTO toorjuustu
0.5 tl vanilliekstrakti või 1 tl vanillisuhkrut
Kate:
250 g hapukoort
2 sl suhkrut
0.5 tl vanilliekstrakti või 1 tl kvaliteetset vanillisuhkrut
Marjad: maasikad, mustikad

Sega purustatud küpsised ja sulatatud või. Suru küpsisepuru 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Pane külmkappi ootele.
Valmista täidis. Sega kõik ained omavahel, soovi korral vahusta kergelt mikseriga. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni mass on enam-vähem hüübinud. Siis võta kook ahjust välja ja lase 20 minutit jahtuda.
Sega hapukoor, suhkur ja vanill, vala ettevaatlikult jahtunud koogile. Küpseta 230kraadises ahjus 5-7 minutit, kuni on näha, et hapukoorekiht on pealt veidi kuivemaks muutunud.
Lase enne serveerimist põhjalikult jahtuda.
Serveeri nt värskete marjadega. Fotol olev kook on küpsetatud 20 cm läbimõõduga vormis (valmis koogi kõrgus on 3,5 cm); lisandiks on maasika-mündisalsa palsamiäädikaga.

NB!
Toorjuust peab olema toasoe ja pehme - muidu ei õnnestu täidist ühtlaseks segada!!!

Allikas: Nami-nami
Peakokk: Iiris


No comments:

Post a Comment