Friday, September 11, 2020

7d

4. juuni

Mahlased kohupiimamuffinid marjade või õuntega


120 g võid
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
100 g hapukoort
2 muna
3 dl jahu
1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit 
näpuotsatäis soola
3 sl (pruuni) suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
2 dl kookoshelbeid
100-200 g meelepäraseid marju (kivideta kirsse, musti või punaseid sõstraid, vaarikaid, pohli, mustikaid) või rabarberi- või õunatükke

Sulata või ja laase sellel natukene jahtuda, seejärel sega kohupiimapasta, hapukoore ja munadega. Teises kausis sega sõelutud jahu, küpsetuspulbri ja soolaga, seejärel sega hulka suhkrud ja kookoshelbed. Vala kuivainesegu kohupiimasegu hulka, sega ühtlaseks ja sega õrnalt hulka ka marjad. Kui kasutad sügavkülmutatud marju, siis võid need lisada tainale sulatamata. NB! Muffinitainast tuleb segada võimalikult vähe, et küpsetised oleks mahlased, mitte kuivad ja puised.

Tõsta tainas 12 ettevalmistatud (st võiga määritud ja jahuga ülepuistatud või küpsetuspaberitüki, silikon- või pabervormiga kaetud) muffinivormi ning küpseta ahjus 200 kraadi juures u 25 minutit kuni muffinid on pealt kuldpruunid ja sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase u 10 min vormis taheneda, seejärel tõsta restile jahtuma. Serveerimisel puista soovi korral peale tuhksuhkrut.

Peakokk: Arabella


11. dets.

* 6 paprikat 
* 300 g hakkliha või vabalt valitud liha
* Väike purk tomatipastat (pool)
* 0,5 tass basmati või jasmiini riisi (1 tassitäie riisi kohta 1,5 tassi vett)
* 0,5 sibul
* 1 küüslauguküünt
*  Maitseained (sool, pipar, veidi chillipulbrit)
*  1 tomat (võib soovi korral  sisse tükeldada)

Peakokk: Belinda

Tagliatelle pasta suvikõrvitsa ja tomatiga + kana

300g kanafileed
300 g keetmata tagliatelle pastat
2 - 3 sl oliiviõli
2 sibulat
5 suurt küüslauguküünt
4 keskmist küpset tomatit
2 keskmist suvikõrvitsat (kokku 400 g)
1 + 1 tl soola
½ tl purustatud musta pipart
peotäis värsket basiilikut

Keeda pasta al dente.  Tükelda kana ja pruunista pannil, maitsesta. Samal ajal aja paksema põhjaga pott kuumaks.Vala sinna õli ja lisa peeneks hakitud sibulad. Prae paar minutit. Lisa peeneks hakitud küüslauguküüned. Prae pool minutit. Lisa tomatikuubikud ja lase mõni minut podiseda. Lõika suvikõrvitsatest juurviljakoorijaga lindid, kuni sulle jääb alles vaid seemnetega keskosa. Lisa kanatükid, suvikõrvitsalindid podisevatele tomatitele koos ühe teelusikatäie soolaga ja natukese musta pipraga. Lase paar minutit podiseda. Kurna pasta ja vala see tomati-suvikõrvitsakastme sisse. Lisa hakitud basiilik ja teine teelusikatäis soola. Sega korralikult läbi ja serveeri kohe.

Allikas: taimetoit
Peakokk: Emma


ÕUNAKRÕBEDIK

Suurbritannias ja Põhja-Ameerikas populaarne "crumble" on imelihtne magustoit. Õunte asemel võib kasutada ka pirne või muid puuvilju, lisada võib rosinaid, mandleid jms.  Soovi korral võib õunaviilud enne vormi panemist vähese võiga läbi praadida, siis jääb "crumble" mahlasem.

600 g hapukaid õunu (nt Antonovka)
25 g seemneteta rosinaid
25 g suhkrut
kaneeli

Purukate:
100 g nisujahu
50 g kaerahelbeid või rukkihelbeid või speltahelbeid
100 g külma võid
50 g demerara pruuni suhkrut

Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika õunad viiludeks või väiksemateks tükkideks. Sega kausis õunad, rosinad, suhkur ja kaneel. Tõsta umbes 24 cm läbimõõduga ahjuvormi või 4-6 portsjonvormi sisse.
Sega kausis jahu, helbed ja suhkur, haki juurde külm või. Puista purukate õuntele. 
Küpseta magustoitu 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni õunad on pehmed, purukate aga kuldne ja krõbe. Serveeri kaneelise toorjuustukreemi, vanillikastme või jäätisega.

Allikas: nami-nami

VANILLIKASTE

1 vanillikaun
5 dl täispiima
4 munakollast
50 g peensuhkrut
2-3 tl maisitärklist soovi korral

Tee vanillikauna sisse pikuti sisselõige ja kaabi seemned väikese noaga välja. Pane vanilliseemned ja -kaun potti. Lisa piim ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Suru vanillikauna ja -seemneid puulusikaga, et need eraldaksid võimalikult palju maitset piima sisse. Kuumuta tasasel tulel 5 minutit. Eemalda pott tulelt.
Samal ajal vahusta kausis munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks, soovi korral lisa ka tärklis. Kalla kuum piim vähehaaval munavahu hulka, pidevalt vahustamist jätkates. 
Vala segu uuesti puhtasse potti ja kuumuta pidevalt segades tasasel tulel 2-3 minutit, kuni vanillikaste on ühtlane. Kastme temperatuur peaks olema 70-85 °C - mida kõrgem kuumus, seda paksem jääb kaste. Kaste on valmis siis, kui kaste on nii paks, et katab lusika tagakülje. Ära keeda!
Serveeri kastet soojalt või külmalt. Viimasel juhul kata kauss/kann kilega, et 'nahka' ei tekiks.

Nipid ja soovitused:
Stabiilsema kastme saamiseks võid lisada maisitärklist.
Eriti rikkaliku vanillikastme jaoks võid osa piimast asendada rõõsa koorega.
Kui Sul vanillikauna pole, siis lisa kastmele pärast kuumutamise lõppu 2 tl head vanilliekstrakti.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Eleriin


 
18. sept.

Täidetud pannkoogid


3 muna
6-8 spl jahu
0,5 liitrit piima
1 spl suhkrut
natuke soola

Täidis:
150 gr hakkliha
150 gr riivjuustu
2 tomatit
3 dl majoneesi
pipart

Valmista pannkoogitainas ja küpseta õhukesed ülepanni pannkoogid.
Täidise jaoks prae hakkliha, maitsesta soola ja pipraga ja tükelda tomat väikesteks kuubikuteks.

Määri soojale pannkoogile majoneesi. Laota ühe külje peale hakkliha ja tomatikuubikuid. Tomati peale jahvata musta pipart. Lisa ka riivjuustu. Keera pannkook rulli. Söö kohe, kui pannkook veel soe on.

Peakokk: Marleen


KARTULIKNEEDLID



1 kg kartulit
8 sl mannat
10 sl nisujahu
1 sl soola
1 tk muna

Keeda kartulid pehmeks, koori ja tambi katki.
Lisa manna, jahu, sool ja muna. Sega ühtlaseks.
Jaota segu viieks klimbiks, keeda keevas vees umbes 20 minutit.
Tõsta valmis klimbid vahukulbiga välja ja lõika viiludeks.

Allikas: nami-nami


FETAJUUSTU SALAT


200 g hiina kapsast  
½ pikka kurki  
4 tomatit   
1 paprika   
1 punane sibul  
10 musta oliivi  
100 g Feta juustu  
hakitud värsket oreganot ja basiilikut

Kaste:

2 sl veiniäädikat
2 tl õli    
soola
pipart

1. Haki hiina kapsas. Lõika kurk ja tomat suuremateks tükkideks, paprika poolita ja võta välja seemned ning tükelda. Koori sibul ja lõika väikesteks sektoriteks. Nõruta oliivid ja lõika seibideks. Lõika feta juust kuubikuteks.
2. Aseta kõik salatiained kaussi ja maitsesta ürtidega.
3. Kastme jaoks sega kastmeained kokku, maitsesta soola ja pipraga ning kalla salatile.

Allikas : figuurisõbrad

Peakokk: Kätrin


Šokolaadikeeks



Hästi šokolaadine suur ja mahlane keeks, mis säilib pehme ka küpsetamisjärgsel päeval.

200 g võid
250 g suhkrut
4 suurt või 5 keskmise suurusega muna
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
näputäis soola
40 g kakaopulbrit
150 g tumedat šokolaadi
200-250 ml keefiri või petti

Vahusta mikseri abil toasoe või suhkruga, lisa ühekaupa edasi vahustades munad. Haki šokolaad hästi peeneks.
Sega kausis jahu, sool, küpsetuspulber ja kakao. Lisa või-munasegule vaheldumisi keefir ja jahusegu. Viimasena lisa hakitud šokolaad, sega ühtlaseks ja vala ümmargusse, 25 cm läbimõõduga võitatud ja jahuga üle raputatud keeksivormi.
Küpseta 175-kraadises ahjus u. 1 tund. Kontrolli keeksi küpsust puutikuga. Võta keeks ahjust ja jahuta u. 10 minutit, kummuta keeks ettevaatlikult vormist välja. Soovi korral kata sulatatud šokolaadiga (50-100 g).

Allikas:perenaine




Peakokk: Renne-Ly



No comments:

Post a Comment