Wednesday, September 9, 2020

6d


2. juuni

 Erikujulised viineripirukad


tavalist või pärmi-lehttainast
viinereid 
määrimiseks muna


Jäätisekokteil


jäätist
1 l ploomimahla

Peakokk: Kätriin



Mac and Cheese


keedetud makarone (pasta tüüp:Chiffari lisci) 800 g
toiduõli 1 sl
Alma Eesti võid 85 g
jahu 2 sl
Alma täispiima vaba rasvasisaldusega 3,8-4,2% 1l 750 ml
Alma vahukoort 250 ml
Valio Atleet Cheddar juustu 350 g
Valio Viola sulatatud juustu murulaugu ja koduaiaürtidega 185 g
saiapuru 150 g
Alma Eesti võid 60 g
Gran Regale riivjuustu 50 g
soola,pipart, 
hakitud rohelist tilli maitsestamiseks

Kuumuta ahi 180 kraadini. Võta suurem ahjuvorm ja määri see õliga (võid kasutada ka väikeseid portsjonahjuvorme). Tõsta vorm kõrvale. Keeda pasta ja jäta see pisut kõvemaks kui al dente, kuna pasta küpseb ahjus juustukastmes edasi. Nirista valmis keedetud pastale õli, sega läbi ja tõsta pasta kõrvale.

Riivi Valio Atleet Cheddar juust. Sulata 85 g võid pannil ja lisa jahu. Sega kogu aeg ja kuumuta jahu ning võid ca 1 minut.

Lisa külm piim ja vahukoor või -jahu segule, samal kogu aeg vispliga segades, et kastmesse ei tekiks tükke. Kuumuta, kuni kastme pinnale tekivad mullid. Kuumuta kastet peale mullide teket veel u 5 minutit. Maitsesta kaste soola ja pipraga.

Lisa pool Valio Atleet Cheddar juustust ja Valio Viola sulatatud juust ning kuumuta kastet seni, kuni see on ühtlane ning kreemine, samal ajal kastet kogu aeg segades. Lisa kastmele makaronid ja sega kuni need on kõik on korralikult kastmega kaetud.

Vala pool kastmega segatud makaronidest ettevalmistatud vormi ning kata ülejäänud Valio Atleet Cheddar juustuga. Lisa juustu peale teine pool kastmega segatud makaronidest. Sega väikeses kausis saiapuru (kuivata seemnetega röstssai ahjus ja purusta köögikombainiga peeneks puruks), riivitud Gran Regale juust, 60 g sulatatud võid ja hakitud till. Kata sellega makaronivorm ja küpseta ahjus 30 minutit.

Serveeri kohe.

Alikas: Valio
Peakokk: Anni


Pulgakoogid


Kogus: 25–30 tk

Koogipõhi pulgakookide valmistamiseks:

3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl suhkrut
2 muna
200 g hapukoort

Kreem:
100 g toasooja toorjuustu
100 g toasooja võid

Glasuur:
200 g valget šokolaadi
200 g tumedat või piimašokolaadi
kaunistamiseks nonparelle, kommitükke vms
Tee nii!

1. Sega kuivained omavahel. Lisa munad ja hapukoor ning sega ühtlaseks tainaks. Vala rasvainega määritud koogivormi (Ø 22–24 cm või 17 × 25 cm) ja küpseta 175kraadises ahjus 30–40 minutit.
2. Kummuta kook vormist ja lase sel jahtuda. Ära valmista pulgakoogimassi soojast koogipõhjast.
3. Murenda koogipõhi kaussi. Puru peab jääma väiksemate tükkidega. Kui soovid ilusa ja ühtlasema sisuga pulgakooke, eemalda koogipõhja tumedamaks küpsenud ääred.
4. Lisa purule toorjuust ja või. Sega ühtlase massi saamiseni. Kui koogimass on liiga mure, lisa jaohaaval võrdses koguses võid ja toorjuustu. Koogimass on valmis, kui moodustub ühtlane tainapall.
5. Keeruta segust käte vahel pisikesed ühesuurused pallikesed. Tõsta need külmkappi vähemalt pooleks tunniks tahenema.
6. Sulata 50 g valget šokolaadi. Otsi välja pulgad. Kasta pulgaots sulatatud šokolaadi. Suru pulk kooki poole peale. Nii ei kuku koogike pulga otsast maha. Ära suru pulka läbi koogi. Tõsta koogid külmkappi, et need glasuurimist oodates liiga pehmeks ei muutuks.
7. Torgi kõik pulgad kookidesse. Aseta need umbes pooleks tunniks jahedasse tahenema.
8. Sulata tume ja valge šokolaad veevannil eraldi kaussides. Tõsta sulatatud šokolaadid kõrgemasse kruusi. Nii on pulgakooke kergem šokolaadiga katta.
9. Kasta pulgakook pisut jahtunud šokolaadi. Keeruta pulka näppude vahel, et üleliigne šokolaad saaks maha voolata.
10. Tõsta kook küpsetuspaberile. Kaunista kohe, muidu taheneb šokolaad ära. Toimi samamoodi ka teiste pulgakookidega. Säilita kooke külmkapis.

Hea teada

Koogipõhi

Selle võid valmistada nii keeksist, biskviidist kui ka mõne teise koogipõhjaretsepti järgi, samuti kasutada poest ostetud koogipõhja. Väga hästi sobib kuivem koogipõhi, seda on lihtsam peenestada.

Kreem

Kreem seob peenestatud koogimassi. Sageli soovitatakse retseptides vaid toorjuustu, kuid veel parem on kasutada võrdses koguses pehmet toorjuustu (Philadelphia või mascarpone) ja toasooja võid. Viimane teeb pulgakoogid palju mahlasemaks. Tainas peab jääma kokku, kuid ei tohi olla üleliia pehme ega kreemine, muidu ei saa sellest korralikke pallikesi veeretada.

Pulgad

Pulgakoogi valmistamiseks sobivad nii puidust pulgad (või grilltikud), paberist kõrred, puulusikad ja -kahvlid kui ka spetsiaalsed pulgakoogipulgad. Viimased leiad erinevatest kauplustest, mis müüvad koogikaunistamise vahendeid.

Šokolaad

Šokolaadi on vaja pulkade kinnitamiseks maiusesse ja kookide katmiseks. Võid kasutada spetsiaalset glasuurimisšokolaadi või tavalisi šokolaade. Enne glasuurimist lase šokolaadil pisut jahtuda ja pakseneda. Nii haakub see koogiga paremini.

Kaunistused

Kaunistustena võid kasutada kõike, mis meelepärane: nonparelle, külmkuivatatud marju, marjajahusid, pähklitükke, šokolaadipuru, komme, dekoratiivseid kaunistusi vms.

Allikas: toidutare
Peakokk:Miia


27.jaan.

MINIPITSAD


2.5 dl pitsapõhjapulbrit
vett

Kate:
0.5 dl ketšupit
100 g salaami vorsti
1.5 dl riivitud juustu 
pitsamaitseaine

Sega pitsapõhjapulber veega ühtlaseks tainaks ning rulli jahusel laual õhukeseks. Lõika tainast 6-7 cm kettad ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Määri ketšup pitsapõhjadele. Kata vorstiribade ning riivitud juustuga.
Küpseta 250-kraadise ahju keskosas 7-9 minutit.


Peakokk: Grete

Krõbedad ahjukartulid

Õige krõbeduse ja hea maitse annab kartulitele just või kasutamine. Tavaliselt õliga tehtud ahjukartulid ei taha jääda kohe kuidagi nii krõbedad kui võiga tehtud versioon. 

0,5 kg kartuleid
40-50 gr võid
soola, pipart
0,5 tl kuivatatud tüümiani (või oreganot või muud maitseürti, olenevalt isiklikust maitsest)

Koori kartulid, suuremad kartulid poolita. Pese kartulid ja kuivata paberrätiga või puhta köögirätiga.
Sulata pannil või, lisa sinna tüümian, soola ja pipart. Vala kartulid pannile sulavõi sisse ja sega korralikult läbi, nii et kõik kartulid oleksid ilusti võiga kaetud. Vala kartulid ahjuvormi. Üleliigne või vala samuti kartulite peale. Küpseta 225°C juures 40 minutit (kuni kartulid on pehmed). Poole küpsemise ajal keera kartuleid, et need pruunistuksid ühtlaselt.

Allikas: Kirsiku retseptiriiul


Lihtsad ja toitvad täidetud kanafileed


3 kanafileed
140 g mozzarella juustu
jahu
1-2 muna
riivsaia
380 g tomatipastat
100 g parmesani (võib olla ka tavaline riivitud juust)
soola
peotäie basiilikut (valikuline)

Raputa lõikelauale näputäis soola ning aseta peale kanafileed. Raputa kanafilee soolaga üle ja lõika see ühelt küljelt lahti. Täida kana riivitud mozzarella juustuga ning suru näppudega ava kokku. Kasta kanafilee jahu, muna ja riivsaia seest läbi ning prae õrnalt pannil.

Täida ahjuvormi põhi poole tomatipastaga ja silu see laiali. Aseta peale kanafileed ning kata need ülejäänud tomatipastaga. Raputa peale parmesani või muud riivitud juustu, soovi korral ka basiilikut ning pista ahju. Küpseta 180 kraadi juures 20 minutit. Serveeri soojalt.

Allikas: sõbranna


Peakokk: Kätriin


PEHME PIPARKOOK


100 g võid
1,5 dl fariin-, või heledat või tumedat muscovado suhkrut (mul oli hele)
2 muna
1 dl hapukoort või maitsestamata jogurtit
1 dl pohlamoosi
3 dl jahu
3 tl piparkoogimaitseainet
1 tl küpsetuspulbrit

Vahele määrimiseks:

u 1 dl pohlamoosi

Katteks:

100 g toasooja maitsestamata toorjuustu
25 g toasooja võid
60 g tuhksuhkrut (u 1 dl)

Kaunistuseks:

kookoslaaste, pohli, hakitud pähkleid, mandleid vm

Hõõru toasoe või suhkruga kreemjaks.
Lisa ükshaaval munad.
Lisa jogurt või hapukoor ja pohlamoos, sega läbi.
Sega jahu küpsetuspulbri ja piparkoogimaitseainega, lisa tainasse ja sega ühtlaseks.
Pane 20 cm koogivormi põhja küpsetuspaber ja määri vormi servad võiga. Vala tainas vormi, küpseta eelkuumutatud ahjus 170 kraadi juures 1 tund.

Lase koogil jahtuda, võta vormist välja. Lõika pooleks ja määri alumisele poolele pohlamoosi. Pane kook jälle kokku.

Katteks hõõru toorjuust või ja tuhksuhkruga pehmeks kreemiks ja määri koogile. Kaunista meelepärasega.



Peakokk: Lisete


 16.sept.

Kanavarras Caesari kastmega



1 kg kanafileed
33 g õli
sool pipar
grillvardad

Kanafilee lõika umbes 40 g ribadeks, maitsesta, aseta vardasse ja küpseta 200 kraadi juures umbes 8 minutit.

Seesamigrissinid

1 kg lehttainast
 2 muna
musti seesamiseemneid

Lõika lehttaignast peened ribad, keera ribadele keerud peale, määri munaga ja puista üle seesamiseemnetega. Küpseta ahjus 180 kraadi juures kuldpruuniks.

Caesari kaste

200 ml toiduõli
70g vinnutatud anšoovist
50 g riivitud parmesani
1 tl sidrunimahla
2 sl Worchesteri kastet
2 tl kappareid
0,5 küüslaugu küünt
2 munakollast
pipart, Dijoni sinepit

Kõik kastmekomponendid lase köögikombainis kreemjaks massiks. Serveeri koos vardas fileetüki ja grissiniga.


Peakokk : Anastasia

Koorene pasta 




Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

500 g pastat
300 g kanafileed (või kalkuni) 
1 suur paprika
200 ml 10% rõõska koort
1 sibul
2 küüslauguküünt
broilerimaitseainet, soola, pipart
1 spl õli
maitsestamiseks murulauku

Praadida suurel woki pannil peeneks hakitud paprika ja sibul. Kui sibul klaasjas, lisada väikesteks tükkideks lõigutud kanafilee. Samal ajal keeta pasta õli ja soolaga. Kui kana on küps, maitsestada see ning lisada pressitud küüslauk ja valada peale rõõsk koor. Kuumutada, kuni koor läheneb keemistemperatuurini. Maitsestada vajadusel kastet. Nõrutada pasta ja valda see pannile. Segada ja serveerida murulauguga.

Allikas: toidutare
Peakokk: Maarja


VANA KOOLI KOHUPIIMAPONTŠIKUD



300 g teralist kohupiima
2 suuremat muna
suhkrut maitse järgi (mina panin 2 kuhjaga spl, kes armastab magusamat, paneb rohkem)
6-7 kuhjaga supilusikatäit jahu
1 tl küpsetuspulbrit
soovi korral sidrunimahla või riivitud sidrunikoort
näpuotsaga soola
Neutraalse maitsega õli friteerimiseks

Vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks. Sega jahu soola ja küpsetuspulbriga. Lisa munavahule juurde kohupiim, sega ning lisa siis jahu. Tainas peab olema piisavalt paks (selline, et ei vaju kausis laiali). Vajadusel lisa jahu.
Kuumuta kastrulis õli. Õli peab olema nii kuum, et sinna sisse asetatud tainas hakkab kohe mullitades küpsema. Liiga kuum ei tohiks õli ka olla, siis on oht, et pontšikud jäävad seest tooreks. Mina hoidsin õli pliidil 9/7 jaotusel ja siis küpses pontšik täpselt paraja aja – ei vettinud õlist läbi ja ei kõrvetanud liiga kiirelt väljast ära. Vormi kahe teelusika abil võimalikult ühtlased ja tilkadeta pallid ning küpseta kuuma õli sees mõlemalt poolt.
Valmis pontšikud tõsta vahukulbiga õlist välja, aseta majapidamispaberile nõrguma.
Serveerimisel puista peale ohtralt tuhksuhkrut.

Puuviljasalat 



2 tk Õun
2 peotäis Viinamarjad
2 peotäis Mustikad
2 tk Apelsin
2 tk Banaan
2 peotäit maasikaid
2 tk kiivit
Mango konserv
200 g vahukoort

1. Tükelda kõik koostisained (välja arvatud mustikad ja konservmango) ja pane kaussi.
2. Kastme valmistamiseks püreesta konserveeritud mango ja vala see teiste koostisosade peale. Sega kõik läbi ja tõsta klaasidesse.
3. Kaunista vahukoorega. Söö kohe.

Peakokk: Eva- Lotta



No comments:

Post a Comment