Tuesday, September 22, 2020

8c

15. dets.

KRÕBE KANA MAGUSHAPUS KASTMES
500-600 g kanafileed

2 munavalget

4 sl sojakastet

2 küüslauguküünt

frittimiseks õli

Magushapu kaste:
2 sl seesamiõli

2 sl päevalilleõli

1 suurem sibul

3 erivärvilist paprikat

5 talisibulat (heledat osa)

1 tl peenelt hakitud ingverijuurt

10 sl ketšupit (1,5 dl)

3-4 sl riisiäädikat

4 sl suhkrut

5 sl heledat sojakastet

1 tl soola

5 dl kanapuljongit

2 sl maisitärklist

Paneerimiseks:
100-150 g kartulitärklist
Lisandiks sobib õhuline basmatiriis.

Lõika kanafileed 1-2 cm tükkideks. 

Klopi munavalged, peenestatud küüslauk ja sojakaste* omavahel. Kalla kanatükkidele ja lase kanal vähemalt tund aega maitsestuda.

Valmista samal ajal kaste. Koori sibul, lõika 1 cm tükkideks. Lõika paprikad ja talisibulad õhukesteks ribadeks.

Kuumuta sügavas pannis õli.

Võta kanatükid marinaadist välja, veereta neid hoolikalt kartulijahus**, üleliigne jahu raputa maha.

Kastme valmistamiseks kuumuta vokk- või praepannil seesami- ja päevalilleõli. Prae sibulaid mõni minut, kuni need pehmenema hakkavad.

Lisa ingver, talisibul ja paprika, prae veel 2 minutit.

Sega juurde ketšup, äädikas, sojakaste, suhkur ja maisitärklis. Kalla pannile kanapuljong, maitsesta soolaga ja lase vaikselt podisedes pakseneda.

Vahepeal prae kanatükke kuumas õlis umbes 10 minutit, kuni need on pruunistunud ja krõbedad.

Vahetult enne serveerimist sega kanatükid magushapu kastme sisse.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Trude

LIHTNE SELJANKA
1 sl õli

1 sibul

240 g suitsuvorsti (nt Maks & Moorits Moskva täissuitsuvorst)

260 g viinereid (nt Maks & Moorits väike viiner)

2 marineeritud kurki

200 g teravat tomatikastet

1 l puljongit

4 kartulit

soola ja must pipar

hakitud värsket tilli

hakitud värsket peterselli

Serveerimiseks:
hapukoort
Koori kartulid ja tükelda kõik tükeldamist vajavad komponendid. 

Kuumuta poti põhjas õlis sibul klaasjaks. Lisa tükeldatud suitsuvorst ja viinerid, siis mõne aja pärast kurk ja tomatikaste. Kuumuta segades läbi, siis lisa kartulid ja kuum vesi või puljong. Keeda, kuni kartul on pehme. 

Lisa hakitud maitseroheline ja lase supil hetk maitsestuda, vajadusel lisa ka soola-pipart. Serveeri hapukoorega. 

Allikas: nami-nami
Peakokk: Miina-Ly

BESEERULL MANDLILAASTUDE JA VAARIKATEGA
Beseekiht:
6 toasooja suure muna valget

näpuotsaga soola

200 g peeneteralist suhkrut

1 tl maisi- või kartulitärklist

1 tl valge veini äädikat või sidrunimahla

30 g mandlilaaste

Kreem:
2 dl 35% rõõska koort

2-3 tl suhkrut

200 g torukohupiima

4 sl kvaliteetset sidrunivõiet

200 g vaarikaid

Vahusta toasoojad munavalged noaotsatäie soolaga pehmeks vahuks, siis lisa suhkur ning vahusta, kuni saad läikiva tihke vahu. Puista munavahule peale maisitärklis ning veiniäädikas ning vahusta veel minut-kaks.

Määri saadud munavalgevaht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning puista peale mandlilaastud. Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 30 minutit või kuni besee on pealt kergelt kuldne ja tundub "kuiv". Võta ahjust välja, kata pealt teise küpsetuspaberiga ning lase jahtuda.

Vahusta rõõsk koor vähese suhkruga pehmeks vahuks, siis sega juurde kohupiimakreem ning maitsesta sidrunivõidega.

Keera besee ettevaatlikult ringi, nii et see jääks puhta küpsetuspaberi peale. Nüüd eemalda õrnalt see küpsetuspaber, millega beseekiht ahjus oli.

Kata besee sidrunikreemiga ning puista peale hulgaliselt vaarikaid. Keera beseeplaat pikemast servast rulli. Libista serveerimisalusele, liitekoht allpool.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Katariina




 29. sept.

Kreeka salat

1  lehtsalat
jääsalat
1 punast paprikat
1 kollast paprikat
1  kurki
3 keskmist tomatit
1 punane sibul
200 g feta juustu (fetaki juustu)
Kaste
2 sl oliivõli
2 sl sidrunimahla
0,5 küüslauguküünt
1 tl hakitud peterselllehti
soola
pipart

Rebi salat ribadeks
Lõika paprika ja kurk ribadeks,tomat tükkideks.
Lõika sibul pooleks ning seejärel õhukesteks poolrõngasteks.
Pane tükeldatud aedviljad kaussi, aseta peale kuubikuteks lõigatud fetajuust ja ketasteks lõigatud oliivid.
Pane kastmeained klaaspurki, sulge kaanega ja loksuta hästi segamini.
Nirista kaste salatile,sega õrnalt. 

Spanakopitad

Kreeka köök 12 tk.
250 g lehttaignat (või 2 suurt filotaignalehte)
200 g külmutatud spinatit
1 sibul
1 sl võid
25 g kreeka pähkleid
0,5 muna
70 g feta juustu
musta pipart, muskaatpähklit
0,5 muna pintseldamiseks

Sulata spinat ja pigista sellest liigne vesi välja, haki spinat peenemaks.
Haki sibul.
Pane või pannile ja kuumuta selles sibulatükid, lisa spinat ja prae umbes 5 minutit.
Lisa hakitud kreeka pähklid, maitsesta soola ja pipraga.
Veidi jahtunud spinatisegule lisa muna.
Rulli taigen õhemaks ja lõika ruudukujulisteks tükkideks.
Aseta taignaruudu keskele lusikatäis spinatisegu, murenda sellele fetajuustu ning murra pirukas kolmnurkselt kokku.
Suru servad tihedalt kokku. Määri pirukad pealt munaga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit.

Peakokk:Jennifer

Aurutatud aedvili

200g porgandit
200 g külmutatud ube
200g herneid
200g lillkapsast
200g brokkolit
soola

* Pese ja puhasta aedviljad, lõika need suuremateks kuubikuteks või tükkideks.
* Vala aurupotti vesi ja aseta restile esmalt porgandid.
* Pane pott tulele ja keeda umbes 10 minutit, siis lisa ülejäänud aedviljad.
* Keeda, kuni aedviljad on pehmed.

Juustukaste

2 sl võid
2 sl jahu
4 dl piima
100g juustu
valget pipart
soola

* Sulata pannil või, lisa jahu ja kuumuta pisut.
* Lisa piim ja kuumuta pidevalt segades, kuni kaste pakseneb.
* Maitsesta pipra ja soolaga, lisa juurde riivjuust.


Krõbedad ahjukartulid

Õige krõbeduse ja hea maitse annab kartulitele just või kasutamine. Tavaliselt õliga tehtud ahjukartulid ei taha jääda kohe kuidagi nii krõbedad kui võiga tehtud versioon. 

0,5 kg kartuleid
40-50 gr võid
soola, pipart
0,5 tl kuivatatud tüümiani (või oreganot või muud maitseürti, olenevalt isiklikust maitsest)

Koori kartulid, suuremad kartulid poolita. Pese kartulid ja kuivata paberrätiga või puhta köögirätiga.
Sulata pannil või, lisa sinna tüümian, soola ja pipart. Vala kartulid pannile sulavõi sisse ja sega korralikult läbi, nii et kõik kartulid oleksid ilusti võiga kaetud. Vala kartulid ahjuvormi. Üleliigne või vala samuti kartulite peale. Küpseta 225°C juures 40 minutit (kuni kartulid on pehmed). Poole küpsemise ajal keera kartuleid, et need pruunistuksid ühtlaselt.

Allikas: Kirsiku retseptiriiul

Šnitsel

600 g liha
2 muna+ 2 sl piima
6 sl jahu+ 4 sl riivsaia
Praadimiseks võid ja õli.

Puhasta liha kelmetest. Lõika umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Klopi toidukile vahel lõike lihahaamriga õhemaks ja suuremaks. Jälgi, et lihatükk saaks ühtlase paksusega. 
Võta kaks taldrikut ja aseta järjest: esimesel jahu+ riivsai, teisel lahtiklopitud muna+ piim, lisa kummalegi 0,5 tl soola.
Klopitud lihatükk paneeri jahusegus. Seejärel kasta munasse. Lõpuks veelkord jahusegus. Et paneering jääks lihast veidi eemale (nii et kahvliharu mahub vahele), tuleks praadida kohe. Kui on soov saada lihatükki, millel on paneering tihedasti ümber, lase lihal seista pool tundi kuni tund.
Kuumuta pannil võrdsetes kogustes võid ja õli. Rasva peaks olema nii palju, et lihatükk on poolenisti selle sees. Paneeritud liha tahab rohkemat rasva ja väiksemat panni kuumust kui paljas lihalõik. Ühe külje praadimiseks läheb aega 3-4 minutit. Šnitsel on parim kohe pannilt tulnuna, aga valmis šnitslid võib panna umbes 70-kraadisesse ahju järgnevaid ootama. Kui kõik on praetud, peaks kohe sööma hakkama.


Lihtne tarte Tatin ehk tagurpidi õunakook 


Ilmakuulsa Prantsuse tagurpidi õunakoogi lihtsam variant.

VORMI PÕHJALE
50 g Või 
1.5 dl Fariinsuhkur
4 -6 tk Õunad (soovitavalt kõvad ja hapud)

TAINAS

1.5 dl nisujahu
1 sl Kardemon
1 tl Küpsetuspulber
100 g Pehme või 
100 g Suhkur
2 tk Muna

1. Määri või ühtlase kihina vormi põhjale ja raputa peale fariinsuhkur. Koori ja viiluta õunad ning lao fariinsuhkru peale.
2. Sega kokku jahu, kardemon ja küpsetuspulber. Taina valmistamiseks lisa pehmele võile esmalt suhkur ja sega ühtlaseks. Nüüd lisa ühekaupa munad, seejärel maitsestatud jahu.
3. Laota tainas õunte peale. Küpseta kooki 180-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni pind on kuldpruun.
4. Lase hetk jahtuda ja kummuta kook serveerimisalusele, nii et õuntega pool jääb pealmiseks.

Allikas: toidutare


Peakokk: Kätriin


No comments:

Post a Comment