Thursday, September 22, 2016

12 suund

Lillkapsapirukas



Valmistusaeg: 20-40 min
6 tk lõigatuna

250 g Lehttainas
125 g Porru
300 g Lillkapsas
60 g Riivitud lepasuitsujuust
50 ml Rõõsk koor 35%

Must pipar
Sool
2 tk Muna


1. Rulli tainas lahti ja aseta vormi põhja. Keera servad üles.
2. Haki porru peenteks ribadeks. Keeda lillkapsas poolpehmeks.
3. Sulata pannil või, prae porru ja lillkapsas kergelt läbi.
4. Maitsesta segu soola ja pipraga. Jäta täidis jahtuma.
5. Kui segu on jahtunud, aseta see vormi ja puista üle suitsujuustuga.
6. Nüüd klopi munad lahti, lisa koor ja vala täidisele.
7. Küpseta 185–190 kraadi juures umbes 20 minutit.

HEA TEADA!
Eriti maitsev on pirukas soojalt koos värske salati ja ürdikastmega, kuid sobib nautimiseks ka jahtunult.

Allikas: toidutare
Peakokk: Liis

Ahjukartulid peekoni ja juustuga

  • 700 g värskeid väikeseid kartuleid
  • 110 g peekonit
  • 2 spl õli
  • 1-2 spl Santa Maria kartulimaitseainet
  • 1 dl riivitud juustu
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 spl värsket hakitud peterselli
Koori värsked pestud kartulid ning keeda poolvalmis, kurna ja auruta. Soovi korral lõika kartulid pooleks. Sega kartulid õliga ja puista üle kartulimaitseainega. Pane kartulid ahjuvormi, lao peale peekoniviilud ja hakitud küüslauk. Küpseta 220 kraadi juures umbes 20 minutit.Puista kartulitele riivjuust ja küpseta veel 10 minutit. Puista peale hakitud petersell ja serveeri.

Allikas: kokkamine

Peakokk: Emma


HUMMUS BI TAHINI EHK KIKERHERNEPASTA

400 g purk konservitud kikerherneid
4 sl oliiviõli
2-4 sl tahiini seesamipastat
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
veidi peenestatud küüslauku soovi korral
1 sidrun
soola ja musta pipart

Suru kikerherned, veidi vett, sool, pipar, sidrunimahl ja vürtsköömned ja/või küüslauk pudruks (nt köögikombainis).
Lisa oliivõli, maitsesta soovi korral tahiiniga (siis saad hummus bi tahini) ja pane segu kaussi. Kui hummus on liiga paks, siis sega juurde veidi vett või oliiviõli. Õige hummus peaks olema kreemjas ja pehme, ent mitte vedel.

Serveeri röstitud pika saia või pitaleivaga, kuid hummust võib kasutada ka nt keedetud munade täitmiseks.
Kaunistamiseks võid kasutada paprikapulbrit, sumahhi, hakitud maitserohelist, peenestatud vürtsköömneid, keedetud kikerherneid vm

Alternatiivid:

Nami-Namist leiad veel retseptid näiteks karulauguhummuse, harissa-hummuse, peedihummuse, röstpaprikahummuse,  pitsahummuse, avokaadohummuse ja kõrvitsahummuse valmistamiseks.
NB! Kikerhernekonservivedelikust (aquafaba) saad teha põnevaid veganlikke beseeküpsiseid!

Allikas: nami-nami


VANILLIKASTE

Vanillikaste (Crème Anglaise) sobib hästi erinevate kookide lisandiks, samuti marjade kõrvale.
1 vanillikaun
5 dl täispiima
4 munakollast
50 g peensuhkrut
2-3 tl maisitärklist soovi korral

Tee vanillikauna sisse pikuti sisselõige ja kaabi seemned väikese noaga välja. Pane vanilliseemned ja -kaun potti. Lisa piim ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Suru vanillikauna ja -seemneid puulusikaga, et need eraldaksid võimalikult palju maitset piima sisse. Kuumuta tasasel tulel 5 minutit. Eemalda pott tulelt.

Samal ajal vahusta kausis munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks, soovi korral lisa ka tärklis. Kalla kuum piim vähehaaval munavahu hulka, pidevalt vahustamist jätkates.

Vala segu uuesti puhtasse potti ja kuumuta pidevalt segades tasasel tulel 2-3 minutit, kuni vanillikaste on ühtlane. Kastme temperatuur peaks olema 70-85 °C - mida kõrgem kuumus, seda paksem jääb kaste. Kaste on valmis siis, kui kaste on nii paks, et katab lusika tagakülje. Ära keeda!

Serveeri kastet soojalt või külmalt. Viimasel juhul kata kauss/kann kilega, et 'nahka' ei tekiks.

NIPID:

Stabiilsema kastme saamiseks võid lisada maisitärklist.
Eriti rikkaliku vanillikastme jaoks võid osa piimast asendada rõõsa koorega.
Kui Sul vanillikauna pole, siis lisa kastmele pärast kuumutamise lõppu 2 tl head vanilliekstrakti. Vanilliekstrakti ei ole üldse raske ise kodus teha.

Allikas: nami-nami

Täidetud ahjuõunad

6 suuremat õuna

Täidis:
80 g pähkli-rosina segu
lisaks veel 2 tl rosinaid
2 tl kookoshelbeid
2 tl mandleid
1-2 tl halvaa puru
2 tl võid
2 tl mett
1-2 tl fariinisuhkrut
kaneeli

Eemalda õuntelt südamik (jäta kindlasti õuntele põhi alla). Ning tee õuntele noaga kergelt ring ümber (vt ülemiselt pildilt), nii väldid õunte puruks küpsemist. Haki pähklid ja rosinad noaga peenemaks. Sega kõik täidise ained omavahel ning täida sellega õunte õõnsused. Küpseta ahjus 175 kraadi juures ca 15 minutit või seni kuni õunad on pehmed ning täidis pealt parajalt kuldne. Raputa üle tuhksuhkruga ning serveeri vaniljekaste või jäätisega.

Allikas: kokkama Ragnega
Peakokk: Anni

No comments:

Post a Comment