Tuesday, September 20, 2016

7c

2.tund
Kiirelt valmiv frikadellisupp



1 l Liha- või köögiviljapuljong
2 tk Porgand
3 tk kartul
1 tk Porrulauk
till või petersell
200 g Hakkliha
3 tl Riivsai
sool
Must pipar
1 tk muna

SERVEERIMISEKS
Aedtill
Must leib

Tükelda porgandid ja porru, kuumuta kergelt õlis. Lase potis lihapuljong keema, lisa kartuliviilud (või -kuubikud), pannilt porgandid ja porru. Jäta kaane alla 10 minutiks tasasele tulele podisema. 
Samal ajal valmista frikadellimass. Selleks sega kausis hakkliha riivsaia ja munaga, maitsesta soola ja pipraga. Vormi väikesed pallikesed ning keeda eraldi potis keevas vees need valmis (frikadellid tõusevad pinnale). 
Tõsta frikadellid supi hulka ja keeda vajadusel veel või kuni köögiviljad on pehmed. Raputa peale tilli ja serveeri koos musta leivakääruga.

Allikas: toidutare
Peakokk: Marit R.


Lihtsad hakk kotletid praekartuliga


 10 kartulit
3 viilu saia või 1 dl riivsaia
2 dl vedelikku, nt vett või hapukoort või rõõska koort
1 hakitud sibul
500 g kodust hakkliha
1 muna
1 tl soola
0.5 tl purustatud musta pipart
maitseaineid omal valikul

Praadimiseks:
õli

Pane saiaviilud või riivsai umbes viieks minutiks kaussi vedeliku sisse ligunema.
Haki sibul peeneks ja soovi korral prae kergelt väheses õlis. Lisa hakkliha, muna, sibul ja maitseained ning sega ühtlaseks. Vormi saadud tainast märjaks kastetud kätega kotletid ja prae mõõdukal kuumusel kenasti pruuniks.

Allikas: nami-nami

Valge kaste

1.5 sl Või
1.5 sl Jahu
1.5 kl Piim
Sool
Maitseürdid


Kuumuta rasvaine pannil, lisa jahu, kuumuta helekollaseks. 
Lisa piim, sega, et ei tekiks klimpe. 
Keeda mõni minut ning maitsesta soolaga. 
Enne serveerimist puista peale hakitud maitserohelist. 
Hea teada
Sobib kõikide liha- ja kalatoitude juurde.

Allikas: toidutare

 
Peakokk: Anni Liisi

 
Lumepallisupp



 6 munavalget
2 dl tolmsuhkrut
1 tl vanillsuhkrut

1 l piima
6 munakollast
2 tl kartulijahu
1 sl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut

Mikserda munavalged suhkruga läikivaks tihedaks vahuks. Aja 5 cm paksune veekiht madalas laias keedunõus keema. Võta beseemassist märja supilusikaga väikesi portsjoneid ning kuumuta kummaltki poolt 30 sekundit, tõsta seejärel vahukulbi abil suurele vaagnale. Kui kogu besee on ära kasutatud, aja piim keema ja sega juurde vähese külma piimaga segatud kartulijahu. Kuumuta segades, kuni põhjast tõusevad mõned mullid, tõsta kohe pliidilt. Mikserda munakollased suhkruga kohevaks. Kalla kuum piim peene nirena munasegu hulka, viimast samal ajal energiliselt kloppides. Lase segu külmkapis kinnikaetult jahtuda. Jaga munasegu taldrikutesse, tõsta lumepallid peale ning kaunista röstitud mandlilaastude või pähklipuruga.

Allikas: toidutare

 

Peakokk: Oona

1. tund

Roheline smuuti, tervisepomm


4 dl Külmutatud või värsked marjad
2 tk Suur küps banaan
2 tk Küps avokaado
4 dl Naturaalne õunamahl või vesi
4 tl Mesi
4 tl Seemned (lina-, päevalilleseemned)
2 suur peotäis Värske beebispinat või noored naadi-, nõgese-, võilille- ja nurmenukulehed jm, mida aiast leiad

Valmistusaeg: kuni 20 min

Mõõda ained kannmikserisse ja surista ühtlaseks joogiks. Sellest saad paksu ja toitva smuuti, mida võid nautida ka lusikaga
 


Allikas: toidutare


Tatraküpsised

Valmistusaeg: 20-40 min

1 kl Toortatrajahu
1 tl Küpsetuspulber
2 spl Suhkur
100 g Või
100 g Hapukoor
1 tk Muna


1. Vahusta või ja suhkur.
2. Lisa muna ja kuivained.
3. Lisa ka hapukoor.
4. Vala tainas tordipritsi ja pigista ahjuplaadile väikesed küpsised.
5. Küpseta 190kraadises ahjus kuni 15 minutit.

HEA TEADA!
Selliselt valmistades tekib vedel tainas, aga võid taina teha ka muretaina meetodil. Taina hulka võid lisada ka mandlijahu või hakitud pähkleid.

Allikas: toidutare




Peakokk: Kristel


Miniburger grillitud ciabatta ja tzatzikiga


 ciabatta-kukkel 4 tk
ingver 10 g
kalkunihakkliha 500 g
kollane paprika 1 tk
kurk (väike) 1 tk
muna 1 tk
pipar
sibul 1 tk
sool
Tere LaFresca toorjuust toiduvalmistamiseks 17,0% 400 g
Tere mozzarella kirsid 18,0% 100 g
Tere Natural maitsestamata jogurt 2,5% 2 dl

tzadziki maitseaine 1 pakk

1. Haki sibul ja paprika. Tükelda ingver ja mozzarella ning sega kõik läbi hakkiliha ja munaga. Maitsesta soola ja pipraga. Vormi paraja suurusega kotletid ning prae pannil.
2. Haki või riivi kurk, lisa toorjuust, jogurt ja maitseaine.
3. Viiluta tomat. Soojenda grillil või ahjus poolitatud kuklid. Tõsta kotlet kuklipoolikule, lisa kaste ja tomativiilud. Aseta teine kuklipool peale. Serveeri värske salatiga.

Allikas: Köök

 
 
Peakokk: Oona


Tiramisu

 


200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid
70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)

Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule želatiin ja mandlitükid.
Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.

Peakokk: Marit A.



2. tund

Pasta koorese kanakastmega




600 g Durum-jahu
6 tk Muna

KANAKASTE
600 g Kanafilee
5 dl Rõõsk koor 35%

200 g Sinihallitusjuust
Sool
Must pipar
1 peotäis Kreeka pähklid
5 tk Küüslauguküüs

1. Vala jahu lauale ja tee keskele lohuke. Löö munad auku. Sega kahvliga läbi ja hakka servast jahu juurde võtma. Mõne aja pärast võta appi käed ja asu sõtkuma. Tee seda seni, kuni käed on puhtad ning tainas mõnusalt siidine ja sile. Pane külmkappi kilega kaetult vähemalt pooleks tunniks seisma.

2. Haki kanafilee ja pane pannile pruunistuma. Kui filee on küps ja krõbe, lisa küüslaugupressiga purustatud küüslauk, sool ja pipar. Purusta käte vahel Kreeka pähklid ja lisa ka need. Sega kõik läbi ning prae, kuni küüslauk on samuti kergelt pruunikas. Lisa tükeldatud sinihallitusjuust ja koor. Kuumuta.

3. Kui kodus pastamasinat pole, rulli tainas väikese portsu kaupa õhukeseks ja viiluta noaga meelepärased tükid: pikad ribad või väikesed ruudud. Pane suurde potti vesi keema ja lisa sörts õli ja soola. Värsket pastat ei saa suure kogusena korraga keeta, sest võib muidu kokku kleepuda. Värske pasta keeb ruttu, umbes 2–3 minutiga. Tõsta pasta taldrikule, lisa kaste ja kõrvale paku salatit.

Allikas: toidutare
 

Peakokk: Kätriin

JUUSTUSUFLEE

50 g margariini
0.5 dl nisujahu
3 dl piima
4 muna
0.5 tl soola
0.25 tl valget pipart
200 g riivitud juustu

Eralda munavalged munakollastest.
Sulata potis margariin, lisa jahu ja sega veidi. Ära pruunista! Lisa pidevalt segades vähehaaval piim ning keeda 5 minutit tasasel tulel.
Tõsta pott tulelt, lisa ükshaaval hoolikalt segades munakollased. Maitsesta ja lisa riivitud juust.
Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja lisa ettevaatlikult kastmele.
Vala segu võitatud sirgeservalisse ahjuvormi või portsjonvormidesse. Küpseta ahju allosas 150 kraadi juures 1 tund. Ära mingil juhul ava küpsetamise esimesel poolel ahjuust - kohr kukub kokku.
Serveeri KOHE peale ahjust väljavõtmist.
 * Võid riivitud juustu asendada nt 2 dl krevettide, küpsetatud kana/kala/liha, hautatud seente või aedviljadega.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Keya


Šokolaadikook

Vaja läheb:
200 g võid
200 g suhkrut
200 g nisujahu
200 g tumedat šokolaadi
4 muna
paar spl alkoholi ja/või kanget kohvi (soovi korral)

Sulata šokolaad ja või madalal kuumusel. Klopi munad suhkruga lahti ja sega jahu sinna sisse. Seejärel lisa sulanud šokolaadi ja või segu ning vala tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi. Küpseta ahjus 220 kraadi juures 11 minutit. Söö kuumalt v külmalt, peale võid puistata läbi sõela ka soovi korral natukene tuhksuhkrut.

Allikas: Silja Food

 
Peakokk: Emma

No comments:

Post a Comment