Pudruprogramm:
Täistera kaerahelbe puder
1 kl kaerahelbeid
1 kl.vett
1 kl piima
1 tl suhkrut
soola
võid
mett
röstitud mandlid, maapähklid
4 banaani
Pane kaerahelbed keema soolaga maitsestatud vette, sega ja lase nõrgal kuumusel kaane all haududa.Lisa piim hautamise lõpupoole. Serveeri putru tükeldatud banaanide mee ja pähklitega.
Autorid: Meeli ja Maria
Marjadega tervislik puder
2 dl kaerahelbeid
0,25 dl piima
0,25 dl vett
50 g päevalilleseemneid
soola
Peale mustikaid, vaarikaid, maasikaid, kadakasiirupit
Kuumuta paksupõhjalises potis vesi või piim (või vee-piima segu) keemiseni. Lisa pudruhelbed, sega ja lase tasasel tulel 7-8 minutit podiseda, kuni helbed on pehmed.
Maitsesta soolaga, soovi korral võid lisada ka suhkrut,sega hulka seemned.
Serveeri marjade ja kadakasiirupiga .
Autorid: Mia ja Irene-Liis
600 g | Kodune hakkliha |
1/3 pakki | Santa Maria hakklihamaitseaine |
1 tk | Muna |
6 sl | Riivsai |
6 sl | Vesi |
1. Sega kõik komponendid omavahel ja lase hakkmassil kaetult külmkapis umbes 15 puhata.
2. Aseta hakkmass ahju pannile küpseta umbes 45 minutit 200-kraadises ahjus.
2. Aseta hakkmass ahju pannile küpseta umbes 45 minutit 200-kraadises ahjus.
Serveeri koos kartulite ja meelepärase kastmega.
Kauboi-kartulid Maarja moodi
paras kogus kartuleid (arvestades sööjate arvu)
õli
sool
basiilikut
tilli
kartulimaitseainet
tulist lihamaitseainet
küüslauku
sidrunipipart
-pese kartulid hoolega puhtaks ja lõika sektoriteks.
-keeda u 10min, kuni muutuvad rõhkeks.
-sega kokku õli ja maitseained, pressi segusse 4-5 küüslauguküünt
-maitseaineid peab olema piisavalt, et kõik kartulid saaksid seguga kaetud
-kurna kartulid, vala ahjupannile. kalla peale õlikaste, sega läbi, et kõik kartulid saaksid maitsestatud
-pane küpsema eelsoojendatud ahju (200-250kraadi) ja küpseta kuni kartulid on valmis ning ilusad krõbedad
-soovikorral lisa veel värsket tilli ja riivjuustu.
Tervislik toore peedi salat
100 g toorest riivitud peeti,
100 g toorest riivitud peeti,
1 tl kanget sinepit,
1 tl taimeõli,
1 sl suhkrut
soola.
Segage koostisained hoolega läbi ja tõstke salat pooleks tunniks külmikusse. Soovi korral pressige salatisse ka üks küüslauguküüs. Salat sobib eriti hästi maksa-, liha- ja hakklihatoitude kõrvale.
Peakokk: Maria
Brita kook
Koogipõhi:
150 g võid, toasoojana
50 g suhkrut
3 munakollast
1 dl piima
2,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Besee:
3 munavalget
120 g suhkrut
mandilaaste
Vahekiht:
300 g kodujuustu
3 dl 35%-list koort
100 g suhkrut
8 g želatiini (võid teha ka ilma želatiinita)
veidi vett želatiini lahustamiseks
2 dl kas tükeldatud rabarberit, maasikaid, vaarikaid vm meelepärst.
Kuumuta ahi 175 kraadini. Vahusta pehme või suhkruga, lisa ükshaaval ja
pidevalt segades munakollased ning piim. Sega küpsetuspulber jahuga ning
lisa ka jahu. Sega kõik ühtlaseks tainaks. Jaota tainas kaheks võrdseks
osaks. Võid küpsetada taina kahes osas lahtikäiva ja küpsetuspaberiga
vooderdatud ca 26 cm läbimõõduga koogivormis. Selleks kulub ca 10-15
minutit ehk põhi peaks olema parajalt kuldkollane. Keera ahju kuumus
maha.Võib teha ka nii, et joonistad ahjuplaadile kaks ringi (kasuta
näiteks sobiva suurusega taldrikut šablooniks) ning laotad taina spaatli
abil ringide sisse. Viimase metoodika väike puudus on see, et
tainarattad ei tule veatult ümmargused,
Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning lisa siis pidevalt vispeldades
suhkur. Vispelda seni, kuni suhkur on täiesti lahustunud ehk siis näpu
vahel katsudes ei ole enam suhkrukristalle tunda. Lõpuks sega juurde
veel mandlilaastud, kuid jäta veidi mandlilaaste ka pealeraputamiseks.
Soojenda ahi 150 kraadini (NB! ära kasuta pöördõhku) ning vala besee
ühele eelküpsetatud põhjale. Puista peale ülejäänud mandlilaastud ning
küpseta ca 40-50 minutit. Kui besee hakkab liialt pruunistuma, alanda
kuumust. Keera kuumus maha ja lase beseekihil veel ca 15 minutit ahjus
seista, siis paota ahjuust ning lase ahjus koogil jahtuda umbes
tunnikese jagu.
Vahepeal võid tegeleda rabarberiga. Vajadusel koori rabarber - noori
rabarberivarsi ei ole alati vaja koorida - ja tükelda. Hauta potis koos
vähese suhkruga pehmeks. Vahusta koor ülejäänud suhkruga ning sega sinna
sisse kodujuust. Leota želatiini külmas vees ning kuumuta siis vaiksel
kuumusel seni, kuni želatiin on sulanud ja ilma tükkideta. Sega
želatiinimassi sisse esmalt veidi vahukoore-kodujuustu kreemi (külma
kreemi sisse otse kallates võib želatiin tükiliseks tõmbuda) ning ühenda
siis omavahel želatiin ja kodujuustumass. Sega juurde rabarber ning
laota mass alumise kihi peale. Tõsta peale jahtunud beseekiht (suurema
spaatli või kahe suurema noa abil peaks saama seda ilusti tõsta) ning
jäta kook umbes tunniks veel külma seisma. Serveerimisel lisa
tuhksuhkrut ning mündi- või melissioksi.
Allikas: ise tehtud, hästi tehtud
1. tund - 12.10
Lihtne pasta Bolognese
Makaronide kuldreegel kõlab, et need ei tohi kunagi kastme järele oodata, pigem vastupidi. Kui oled aga siiski spagetid varem valmis keetnud ja need on klompi läinud, lase need enne serveerimist kuuma vee alt läbi.
Valmistusaeg: 20-40 min
1 pakk spagette
250 g Hakkliha
2 sl Õli
1 tk Sibul
1 küüs Küüslauk
1 tk Porgand
400 g Purustatud tomatid
1 sl nisujahu
2 sl Tomatipasta
1 sl Fariinsuhkur
1 sl Kuivatatud pune
sool, pipar
250 g täisteraspagetid
2 sl Parmesan (riivitud) v. muu kõva juust
Haki sibul, küüslauk ja porgand.
Kuumuta pannil õlis porgand.
Lisa hakitud sibul, küüslauk ja hakkliha ning kuumuta, kuni hakkliha on peaagu küps.
Lisa jahu, tomatipasta, purustatud tomat ja maitseained.
Hauta tasasel tulel umbes 20 minutit.
Serveeri keedetud spagettide ja riivitud Parmesaniga.
# Poes müüakse erinevaid maitsestatud tomatikonserve - eriti kiireks variandiks võidki neid kasutada, millele juba sibul, küüslauk ja ürdid lisatud.
Allikas: toidutare
Peakokk: Helle
Marja pisarakook
Taigen:
200 g võid
2-3 sl suhkrut
2-3 sl hapukoort
1 tl söögisoodat
5 munakollast
2 kl jahu
veidi soola
Kate:
5 munavalget
1 kl suhkrut
3-5 dl erinevaid marju (vaarikad) või õunu
Hõõru või suhkruga vahule.
Lisa ükshaaval munakollased, hapukoor ja soodaga segatud jahu. Määri ahjuplaat, kata taignaga, aseta peale marjad või õunad. Küpseta peaaegu valmis. Munavalged vahusta suhkruga kõvaks vahuks, määri marjadele ja küpseta edasi, kuni kook on helepruun.
jahtudes peaksid koogi peale ilmuma pisarad.
Peakokk: Mia
No comments:
Post a Comment