Wednesday, September 28, 2016

7b

 2.tund-19.10

Pudruprogramm:
Täistera kaerahelbe puder 
1 kl kaerahelbeid
1 kl.vett
1 kl piima
1 tl suhkrut
soola 
võid
mett
röstitud mandlid, maapähklid
4 banaani
Pane kaerahelbed keema soolaga maitsestatud vette, sega ja lase nõrgal kuumusel kaane all haududa.Lisa piim hautamise lõpupoole. Serveeri putru tükeldatud banaanide mee ja pähklitega. 
 Autorid: Meeli ja Maria
 

Marjadega tervislik puder
 

2 dl kaerahelbeid
0,25 dl piima
0,25 dl  vett
50 g päevalilleseemneid
soola
Peale mustikaid, vaarikaid, maasikaid, kadakasiirupit

Kuumuta paksupõhjalises potis vesi või piim (või vee-piima segu) keemiseni. Lisa pudruhelbed, sega ja lase tasasel tulel 7-8 minutit podiseda, kuni helbed on pehmed.
Maitsesta soolaga, soovi korral võid lisada ka suhkrut,sega hulka seemned.
Serveeri marjade ja kadakasiirupiga .

Autorid: Mia ja Irene-Liis



 


Lihtne pikkpoiss
600 gKodune hakkliha
1/3 pakkiSanta Maria hakklihamaitseaine
1 tkMuna
6 slRiivsai
6 slVesi


1. Sega kõik komponendid omavahel ja lase hakkmassil kaetult külmkapis umbes 15 puhata.
2. Aseta hakkmass ahju pannile küpseta umbes 45 minutit 200-kraadises ahjus.
Serveeri koos kartulite ja meelepärase kastmega.

Kauboi-kartulid Maarja moodi

 

paras kogus kartuleid (arvestades sööjate arvu)
õli
sool
basiilikut
tilli
kartulimaitseainet
tulist lihamaitseainet
küüslauku
sidrunipipart

-pese kartulid hoolega puhtaks ja lõika sektoriteks.
-keeda u 10min, kuni muutuvad rõhkeks.
-sega kokku õli ja maitseained, pressi segusse 4-5 küüslauguküünt
-maitseaineid peab olema piisavalt, et kõik kartulid saaksid seguga kaetud
-kurna kartulid, vala ahjupannile. kalla peale õlikaste, sega läbi, et kõik kartulid saaksid maitsestatud
-pane küpsema eelsoojendatud ahju (200-250kraadi) ja küpseta kuni kartulid on valmis ning ilusad krõbedad
-soovikorral lisa veel värsket tilli ja riivjuustu.

Tervislik toore peedi salat

100 g toorest riivitud peeti, 
1 tl kanget sinepit, 
1 tl taimeõli, 
1 sl suhkrut 
soola. 
 
Segage koostisained hoolega läbi ja tõstke salat pooleks tunniks külmikusse. Soovi korral pressige salatisse ka üks küüslauguküüs. Salat sobib eriti hästi maksa-, liha- ja hakklihatoitude kõrvale.




Peakokk: Maria





Brita kook

 

 Koogipõhi:
150 g võid, toasoojana
50 g suhkrut
3 munakollast
1 dl piima
2,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit


Besee:
3 munavalget
120 g suhkrut
mandilaaste
Vahekiht:
300 g kodujuustu
3 dl 35%-list koort
100 g suhkrut
8 g želatiini (võid teha ka ilma želatiinita)
veidi vett želatiini lahustamiseks
2 dl kas tükeldatud rabarberit, maasikaid, vaarikaid vm meelepärst.


Kuumuta ahi 175 kraadini. Vahusta pehme või suhkruga, lisa ükshaaval ja pidevalt segades munakollased ning piim. Sega küpsetuspulber jahuga ning lisa ka jahu. Sega kõik ühtlaseks tainaks. Jaota tainas kaheks võrdseks osaks. Võid küpsetada taina kahes osas lahtikäiva ja küpsetuspaberiga vooderdatud ca 26 cm läbimõõduga koogivormis. Selleks kulub ca 10-15 minutit ehk põhi peaks olema parajalt kuldkollane. Keera ahju kuumus maha.Võib teha ka nii, et joonistad ahjuplaadile kaks ringi (kasuta näiteks sobiva suurusega taldrikut šablooniks) ning laotad taina spaatli abil ringide sisse. Viimase metoodika väike puudus on see, et tainarattad ei tule veatult ümmargused,
Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning lisa siis pidevalt vispeldades suhkur. Vispelda seni, kuni suhkur on täiesti lahustunud ehk siis näpu vahel katsudes ei ole enam suhkrukristalle tunda. Lõpuks sega juurde veel mandlilaastud, kuid jäta veidi mandlilaaste ka pealeraputamiseks.
Soojenda ahi 150 kraadini (NB! ära kasuta pöördõhku) ning vala besee ühele eelküpsetatud põhjale. Puista peale ülejäänud mandlilaastud ning küpseta ca 40-50 minutit. Kui besee hakkab liialt pruunistuma, alanda kuumust. Keera kuumus maha ja lase beseekihil veel ca 15 minutit ahjus seista, siis paota ahjuust ning lase ahjus koogil jahtuda umbes tunnikese jagu.
Vahepeal võid tegeleda rabarberiga. Vajadusel koori rabarber - noori rabarberivarsi ei ole alati vaja koorida - ja tükelda. Hauta potis koos vähese suhkruga pehmeks. Vahusta koor ülejäänud suhkruga ning sega sinna sisse kodujuust. Leota želatiini külmas vees ning kuumuta siis vaiksel kuumusel seni, kuni želatiin on sulanud ja ilma tükkideta. Sega želatiinimassi sisse esmalt veidi vahukoore-kodujuustu kreemi (külma kreemi sisse otse kallates võib želatiin tükiliseks tõmbuda) ning ühenda siis omavahel želatiin ja kodujuustumass. Sega juurde rabarber ning  laota mass alumise kihi peale. Tõsta peale jahtunud beseekiht (suurema spaatli või kahe suurema noa abil peaks saama seda ilusti tõsta) ning jäta kook umbes tunniks veel külma seisma. Serveerimisel lisa tuhksuhkrut ning mündi- või melissioksi.

Allikas: ise tehtud, hästi tehtud 

 1. tund - 12.10


Lihtne pasta Bolognese

Makaronide kuldreegel kõlab, et need ei tohi kunagi kastme järele oodata, pigem vastupidi. Kui oled aga siiski spagetid varem valmis keetnud ja need on klompi läinud, lase need enne serveerimist kuuma vee alt läbi.
Valmistusaeg: 20-40 min

1 pakk spagette

250 g Hakkliha
2 sl Õli

1 tk Sibul
1 küüs Küüslauk
1 tk Porgand
400 g Purustatud tomatid
1 sl nisujahu

2 sl Tomatipasta
1 sl Fariinsuhkur
1 sl Kuivatatud pune
sool, pipar
250 g täisteraspagetid
2 sl Parmesan (riivitud) v. muu kõva juust

Haki sibul, küüslauk ja porgand.
Kuumuta pannil õlis porgand.
Lisa hakitud sibul, küüslauk ja hakkliha ning kuumuta, kuni hakkliha on peaagu küps.
Lisa jahu, tomatipasta, purustatud tomat ja maitseained.
Hauta tasasel tulel umbes 20 minutit.
Serveeri keedetud spagettide ja riivitud Parmesaniga.

# Poes müüakse erinevaid maitsestatud tomatikonserve - eriti kiireks variandiks võidki neid kasutada, millele juba sibul, küüslauk ja ürdid lisatud.

Allikas: toidutare
Peakokk: Helle

Marja pisarakook

Taigen:
200 g võid
2-3 sl suhkrut
2-3 sl hapukoort
1 tl söögisoodat
5 munakollast
2 kl jahu
veidi soola

Kate:
 5 munavalget
1 kl suhkrut
3-5 dl erinevaid marju (vaarikad) või õunu

Hõõru või suhkruga vahule.
Lisa ükshaaval munakollased, hapukoor ja soodaga segatud jahu. Määri ahjuplaat, kata taignaga, aseta peale marjad või õunad. Küpseta peaaegu valmis. Munavalged vahusta suhkruga kõvaks vahuks, määri marjadele ja küpseta edasi, kuni kook on helepruun.
jahtudes peaksid koogi peale ilmuma pisarad.

Peakokk: Mia

No comments:

Post a Comment