JUUSTUKÜPSISED
200 g riivjuustu
100 g võid
100 g jahu
Sega kõik komponendid kokku ja sõtku ühtlaseks tainaks. Mähi tainapall toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi. Seejärel mudi taigen käte vahel pehmeks ja lõika ühesuurusteks tükkideks. Rulli tükid piklikeks pulkadeks ja kõpseta 180 kraadi juures 15 minutit.
Hummus
400 g (1 purk) Kikerhernes (konserv)
2 suurt küünt Küüslauk
1 tk Sidrun (väike)
1 tl Tšillipulber
1 tl Karri
1 tl Paprika (jahvatatud)
1 tl Sool
0.5 tl Must pipar
1 dl Oliiviõli
1 spl Tahiini (seesamipasta)
Valmistamine
Loputa kikerherned rohke veega ja nõruta. Püreesta herned köögikombainis. Lisa jämedalt hakitud küüslauk, sidrunist pressitud mahl ja maitseained, sega läbi. Seejärel lisa õli ja tahiini, sega ühtlaseks. Serveeri kohe või pane külmkappi, kus hummus säilib nädala.
Allikas: toidutare
Guacamole
Ülilihtsalt kokkusegatava, tervisliku ja maitsva guacamole retsept:
2 avokaadot
1 spl sidruni- või laimimahla
2 küüslauguküünt
soola, pipart
Purusta kahvliga avokaado viljaliha. Siinkohal peab märkima, et hea guacamole saab küpsetest avokaadodest. Nii et enne ostmist tuleks näpuga avokaado koort vajutada ja veenduda küpsuses. Piserda roheline mass üle sidruni- või laimimahlaga. Sega hulka purustatud küüslauk, maitsesta soola ja pipraga. Kõige ilusam ja maitsvam kohe serveerides; tsitruselise mahl küll aeglustab avokaado tumenemist, aga mitte lõputult-järgmiseks päevaks guacamolet ette teha pole mõtet.
Allikas: siitnurgastjasealtnurgast
Peakokk: Hanna Liis
RAMEN NUUDLIROOG
200 g sea välisfileed (kanafileed)
300 g munanuudleid
1.2 l kanapuljongit
Leem:
10 cm jupp porrut
1 küüslauguküüs
2 cm jupp värsket ingverijuurt
1 sl õli
2 sl sojakastet
2 dl kanapuljongit
1 tl suhkrut
Pruunista filee pannil ümberringi.
Valmista samal ajal leem. Peenesta porru, küüslauk ja ingverijuur ning hauta väheses õlis paar minutit. Lisa sojakaste, kanapuljong ja suhkur ning keeda, kuni leem pakseneb.
Keeda nuudlid eraldi küpseks.
Kuumuta kanapuljong.
Jaota pannil paksendatud leem kaussidesse (u 2 sl sööja kohta). Lisa nuudlid ja kanapuljong.
Lõika filee viiludeks ning jaota kaussidesse. Kaunista hakitud porruga ja serveeri kohe.
Allikas: Nami-nami
Peakokk: Birgit
PIPARKOOGI-KOHUPIIMAMAGUSTOIT
400 g piparkooke
400 g kohupiima
200 g Saare 20% või 30% hapukoort
100 g suhkrut
0,5 sidruni mahl
Riivi piparkoogid käsitsi või purusta köögikombainis. Vahusta kohupiim, suhkur, hapukoor ja sidrunimahl.
Aseta pokaalidesse kihiti lusikatäis hapukoorekreemi ja sama palju piparkoogipuru. Enne serveerimist lase pisut külmas seista.
Allikas: nami-nami
Jook
1 l Sprite
1 l segumahla
sidrun
vaarikad
Peakokk: Kärt
11. okt. - 2. tund
Dim Sum e. Hiina pelmeenid
Taigna koostisained:
300 g jahu + veidike lahtirullimiseks
40 g suhkrut
7 g kuivpärmi
1 tl küpsetuspulbrit
160 ml käesooja vett (umbes 37-38 kraadi)
1 spl toiduõli
1/2 tl soola
Täidise koostisained:
300 g hakkliha
Soola
Pipart
1 väiksem hakitud sibul
1 hakitud küüslaugu küüs
1 spl Hoisini kastet
1 spl sirduni või laimi mahla
1 tl mett
1 spl soja
Tšillit
Sega taigna tegemiseks kuivained kokku ja lisa soe vesi ning õli.
Sõtku taigent kuni taigen muutub niiskeks ja jäta sooja kohta kerkima umbes 30 minutiks.
Seejärel suru taigen alla ja lase veel umbes 30 minutit kerkida.
Vooli taignast pikk (umbes 5 cm läbimõõduga) piklik toru ja lõika noaga võrdseteks osadeks.
Vooli ümmargusteks pallideks ning rulli pallid lahti.
Tõsta pannile täidise tegemiseks hakkliha ja lisa teised komponendid ning prae läbi.
Lase täidisel jahtuda.
Aseta täidis kukli keskele ja kinnita korralikult.
Auruta kukleid 15 minutit.
Vaata tegemise juhendit samm-sammult
Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Merit
LASANJE HAKKLIHAGA
250 g lasanjeplaate (nt Italpasta omi)
Hakklihakaste:
2 hakitud sibulat
500 g hakkliha (nt Rakvere veisehakkliha)
1 kimp hakitud peterselli
2 riivitud porgandit
400 g purustatud tomatit
2 dl vett
soola ja musta pipart
1 tl punet
Juustukaste:
50 g võid
60 g nisujahu (1 dl)
1 l piima
100 g riivitud juustu (2 dl)
soola ja musta pipart
Valmista hakklihakaste: pruunista pannil hakkliha, sibul ja porgand. Lisa petersell, tomatid ja vesi. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all 10-15 minutit, maitsesta punega.
Valmista juustukaste: sulata potis või, lisa jahu ja prae kergelt läbi. Lisa korraga piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 5-6 minutit, pidevalt vispliga segades, kuni kaste on ühtlane ja veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pott tulelt ja sega juurde riivitud juust.
Võta ahjukindel vorm ja tõsta põhjale kiht juustukastet. Laota peale kiht lasanjeplaate, siis hakklihakastet ja peale juustukastet. Korda 2-3 korda, kuni toiduained on otsas.
Pealmine plaatide kiht kata juustukastmega ja puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 225-kraadise ahju allosas 30-40 minutit.
Enne serveerimist lase veerand tundi seista - siis on lasanjet parem lõigata.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Mariko
KOHUPIIMA-VAARIKAKOOK TORDIPULBRIGA
Tainas:
450 g pakk Juubeli tordipulbrit
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 g kookoshelbeid
200 g võid
Täidis:
1 kg kohupiima (nt Saida või Pajumäe)
400 g hapukoort
5 muna
3 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
Peale:
400 g (külmutatud) vaarikaid või kirsse
Sega omavahel tordipulber, jahu, küpsetuspulber ja kookoshelbed. Näpi juurde tükeldatud külm või ja sega purutaoliseks tainaks.
Täidise jaoks sega omavahel kohupiim, hapukoor, munad, suhkur ja vanillsuhkur.
Pudista 2/3 tainapurust ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Vala peale kohupiimatäidis. Kata vaarikate või kirssidega. Pudista peale ülejäänud tainapuru.
Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit, kuni kohupiimamass on hüübinud. Jahuta ja lõika ruutudeks.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Maarit
20.sept. - 1. tund
Porgandi -kõrvitsa püreesupp
250 g porgandit (või 200 g või 300 g...)
Ühte kanapuljongikuubikut
250 ml vahukoort
Karbike Merevaiku vms sulajuustu (maitse vastavalt eelistusele - me kasutasime kukeseene oma)
Sirts õli või supilusikaga võid
1 mõistlikku potti
Koori ja puhasta porgand ning kõrvits. Tükelda porgand õhukesteks viilakateks (umbes
2-3 mm läbimõõduga) ja kõrvits väikesteks kuubikuteks. Lase potil ning rasvainel soojeneda pliidil keskmisest tugevama peal ning lisa porgand. Prae seni, kuni näed, et porgand hakkab pruunistuma ja muutub tasapisi pehmemaks. Seejärel lisa kõrvits. Lase neil veidi säriseda, samal ajal veidike segades.
Lisa vesi ning kolmveerand puljongikuubikust. Vett pane nii palju, et köögiviljad väga ringi ei ulbi. Lase vesi keema ning keeda 3-4 minutit. Lisa koor ja sulajuust, sega ning lase veel minut-paar podiseda.
Maitse rikastamiseks lisa õrnalt muskaati või kaneeli... Või mõlemat! Garneeringuks sobib hästi kuubikuteks tehtud röstsai ehk krutoonid.
Allikas: puderundkapsad
Peakokk: Kristal
KRÕBE KANA MAGUSHAPUS KASTMES
500-600 g kanafileed
2 munavalget
4 sl sojakastet
2 küüslauguküünt
frittimiseks õli
Magushapu kaste:
2 sl seesamiõli
2 sl päevalilleõli
1 suurem sibul
3 erivärvilist paprikat
5 talisibulat (heledat osa)
1 tl peenelt hakitud ingverijuurt
10 sl ketšupit (1,5 dl)
3-4 sl riisiäädikat
4 sl suhkrut
5 sl heledat sojakastet
1 tl soola
5 dl kanapuljongit
2 sl maisitärklist
Paneerimiseks:
100-150 g kartulitärklist
Munanuudlid
Lõika kanafileed 1-2 cm tükkideks.
Klopi munavalged, peenestatud küüslauk ja sojakaste* omavahel. Kalla kanatükkidele ja lase kanal vähemalt tund aega maitsestuda.
Valmista samal ajal kaste. Koori sibul, lõika 1 cm tükkideks. Lõika paprikad ja talisibulad õhukesteks ribadeks.
Kuumuta sügavas pannis õli.
Võta kanatükid marinaadist välja, veereta neid hoolikalt kartulijahus**, üleliigne jahu raputa maha.
Kastme valmistamiseks kuumuta vokk- või praepannil seesami- ja päevalilleõli. Prae sibulaid mõni minut, kuni need pehmenema hakkavad.
Lisa ingver, talisibul ja paprika, prae veel 2 minutit.
Sega juurde ketšup, äädikas, sojakaste, suhkur ja maisitärklis. Kalla pannile kanapuljong, maitsesta soolaga ja lase vaikselt podisedes pakseneda.
Vahepeal prae kanatükke kuumas õlis umbes 10 minutit, kuni need on pruunistunud ja krõbedad.
Vahetult enne serveerimist sega kanatükid magushapu kastme sisse.
Lisandiks munanuudlid ja salat.
Allikas: nami-nami
Salat
Porgand
porru
õli
Peakokk: Miia
Kihiline toorjuustu magustoit
basiilik 1 peotäis
kakaoküpsised 1 pakk
kardemon 0.5 tl
sidrunikoor (riivitud) 1 tl
sidrunimahl 1 tl
suhkur
Tere LaFresca toorjuust toiduvalmistamiseks 17,0% 340 g
Tere vähendatud laktoosisisaldusega kohupiimapasta 5,0% 5 spl
Tere Või 82% 50 g
värsked marjad
1. Purusta 1 pk kakaoküpsiseid, sulata või ning lisa küpsistele.
2. Pane kaussi toorjuust, kohupiimapasta, riivitud sidrunikoor, sidrunimahl. Lisa maitse järgi suhkrut ja kardemoni.
3. Pane klaasidesse või magustoidukaussidesse kihiti küpsisepuru, kirsimoosi, kardemonikreemi, marju ja basiilikut. Korda kihte.
Allikas: Köök
Lihtsad šokolaadiküpsised
USA ülipopulaarsed küpsised on nüüd ka meil popid. Küpsiseid on lihtne valmistada ja need näevad eriti head välja siis, kui need teha hästi suured.
114 g võid
2,5 dl pruuni suhkrut
1 muna
3 dl nisujahu
0,5 tl vanillisuhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
75 g tükeldatud tumedat šokolaadi
Vahustage või suhkruga, lisage vahustamist jätkates munad. Segage omavahel jahu, vanillisuhkur ja küpsetuspulber, lisage võivahule ja segage ettevaatlikult läbi. Viimasena lisage hakitud šokolaad . Vormige taignast 30 palli, laduge need nii 5 cm vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetage 175 °C ahjus u. 12-15 minutit.
Allikas: dansukker
Peakokk: Emili
No comments:
Post a Comment