Monday, September 16, 2019

8c

3. tund- 17.02


JUUSTUKÜPSISED


200 g riivjuustu
100 g võid
100 g jahu


Sega kõik komponendid kokku ja sõtku ühtlaseks tainaks. Mähi tainapall toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi. Seejärel mudi taigen käte vahel pehmeks ja lõika ühesuurusteks tükkideks. Rulli tükid piklikeks pulkadeks ja kõpseta 180 kraadi juures 15 minutit.
Allikas: maitsev seiklus


GUACAMOLE

2 avokaadot
1 spl sidruni- või laimimahla
2 küüslauguküünt
soola, pipart


Purusta kahvliga avokaado viljaliha. Siinkohal peab märkima, et hea guacamole saab küpsetest avokaadodest. Nii et enne ostmist tuleks näpuga avokaado koort vajutada ja veenduda küpsuses. Piserda roheline mass üle sidruni- või laimimahlaga. Sega hulka purustatud küüslauk, maitsesta soola ja pipraga. Kõige ilusam ja maitsvam kohe serveerides; tsitruselise mahl küll aeglustab avokaado tumenemist, aga mitte lõputult-järgmiseks päevaks guacamolet ette teha pole mõtet.

Allikas: siit nurgast ja sealt nurgast


Roheline dip-kaste

2,5 dl hapukoort
5 sl pestokastet
1 sl suhkrut

2 sl sidrunimahla

Sega koore hulka pesto, suhkur ja sidrunimahl. Soovi korral võid lisada ka värskeid ürte. Serveeri dip-kastmega erinevaid köögivilju, lihapalle või chipse.

Valmista vaid kohe ärasöödav kogus kastet.
Allikas: Kakuke

Peakokk: Merily


Ravioolid Forte juustu ja suitsukana täidisega

basiilik
muna 3
jahu 250g

Täidis
sibul 1
nahata suitsutatud kanakintsu 200g
riivitud Forte juustu 100g
oliiviõli

Kaste
Alma 35% rõõska koort 400ml
küüslaugu küünt 3
päikesekuivatatud tomatit 4
oliivõli
jahvatatud valget pipart
soola

Ravioolide jaoks valmista pastataigen munast ja jahust.

Täidis:
Prae tükeldatud sibul õlis kergelt nii, et sibul muutuks klaasjaks. Pane praetud sibul, suitsukana tükid ja riivitud Forte juust köögikombaini ja sega ühtlaseks ilma tükkideta massiks. Vormi ravioolid ja keeda ravioole kuni 3 minutit  (küpsusaste al dente).

Kaste:
Haki küüslauk ja tomatid, prae neid mõni minut oliivõlis ja lisa vahukoor. Keeda madalal kuumusel kuni kaste on paks ja veniv (see võtab aega umbes 20-30 minutit). Maitsesta.

Serveeri ravioolid koos kastmega ning riivitud Forte juustuga, kaunistuseks lisa leht basiilikut.

Allikas: valio
Peakokk: Birgit


MAHE PORGANDIKOOK TOORJUUSTUGLASUURIGA

Tainas:
2 suurt muna
170 g Billington's rafineerimata suhkrut (2 dl)
1 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti
100 g sulatatud võid
150 g riivitud porgandit
120 g nisujahu (2 dl)
2 tl küpsetuspulbrit
0.5-1 tl kaneeli
muskaatpähklit

Glasuur:
100 g maitsestamata toorjuustu
50 g pehmet võid
100 g Billington's rafineerimata tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti

Klopi munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa peenelt riivitud porgandid, sulavõi ja omavahel segatud kuivained.
Määri 20 cm läbimõõduga (lahtikäiv) koogivorm võiga ja puista üle jahuga (või vooderda küpsetuspaberiga). Kalla tainas vormi ning küpseta 200kraadises ahjus 20-30 minutit. Kontrolli koogi küpsust puutikuga - kui koogi keskele torgatud puutikk enam tainaseks ei jää, on kook valmis.
Jahuta. Kummuta või libista valmis kook vaagnale.
Sega toorjuustuglasuuri ained omavahel ühtlaseks ning määri jahtunud koogile.

Nipid ja soovitused:
Kook on tehtud kahekordsete kogustega ja küpsetatud 24 cm koogivormis.
Loe siit kuidas kohandada retsepti suuremale või väiksemale koogivormile.

Soovi korral kaunista kook ananassililledega. 

Allikas: nami-nami


2. tund - 18.nov.

Lihtne porgandipüreesupp



3 porgandit
2 kartul
2 keskmist sibulat
2 küüslauguküünt
Karp Merevaiku (mina kasutasin röstitud kana oma)
Puljongit (maitse vastavalt enda soovile)
Pruunistamiseks võid


Tükelda sibul ja küüslauk ning pruunista poti põhjas võiga mõned minutid. Lisa tükeldatud porgandid ja kartul ning kalla peale puljongivett nii palju, et oleks umbes kaks cm üle potti pandud massi. Keeda kuniks porgandid ja kartul on pehmed (20-30 minutit, olenevalt kui väikesed tükid teed). Tõsta tulelt, püreesta. Lisa merevaik, püreesta uuesti ja valmis ta ongi.

Allikas: renate blogi


JUUSTUKÜPSISED



200 g riivjuustu
100 g võid
100 g jahu

Sega kõik komponendid kokku ja sõtku ühtlaseks tainaks. Mähi tainapall toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi. Seejärel mudi taigen käte vahel pehmeks ja lõika ühesuurusteks tükkideks. Rulli tükid piklikeks pulkadeks ja kõpseta 180 kraadi juures 15 minutit.

Allikas: maitsev seiklus
Peakokk: Keidi


Lasanje



1 pk lasanjeplaate
1 sibul
100g sinki
2 küüslauguküünt
350 g hakkliha
suur peotäis värskeid ürte (basiilikut, tilli, salveilehti, estragoni, peterselli)400 g purustatud tomateid
2 dl puljongit (kana või loomaliha)
1 dl jahu
1 l piima
300 g riivjuustu
125 g mozzarellat
0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
soola, musta pipart
oliiviõli

Hakklihakastme valmistamiseks kuumuta pannil õlis peeneks hakitud sibul. Lisa ribadeks lõigatud sink ja pruunista väheke. Lisa purustatud küüslauguküüned ja hakkliha ning küpseta pannil kuni roosaka värvuse kadumiseni. Maitsesta soola, pipra ja värslkte peeneks hakitud ürtidega Sega hulka purustatud tomatid ja puljong ning hauta pliidil ca 15 minutit.

Juustukastme valmistamiseks sega omavahel 1 dl piima 1 dl jahuga. Ülejäänud piim kuumuta potis kuni keemiseni. Seejärel lisa eelnevalt kokku segatud jahu-piima, ise pidevalt segades, et ei tekiks klimpe. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni kaste pakseneb. Sega sisse pool riivjuustust. Maitsesta soola, pipra ja muskaadiga.

Kuumuta ahi 175°C-ni. Kalla lasanjevormi põhja kõigepealt hakklihakastet ja seejärel juustukastet. Lao sinna peale üks kiht lasanjeplaate. Tee nii mitu kihti. Kõige peale raputa riivjuustu ning mozzarellviilud. Küpseta ahjus 40 minutit.

Allikas: kokkama ragnega
Peakokk: Maris



Šokolaadi-mousse 



200 g Tume šokolaad
50 g Või 
3 tk Muna
0.5 dl Tuhksuhkur
1 dl Rõõsk koor 35% 
Vaarikad

1. Sulata tükeldatud šokolaad ja või madalal kuumusel. Eralda munakollased munavalgetest. Vahusta munakollased ja tuhksuhkur ning lisa ettevaatlikult veidi jahutatud šokolaadisegusse.
2. Lõpuks sega õrnalt juurde vahustatud koor ja munavalgevaht. Tõsta segu ühte suuremasse või väiksematesse serveerimisnõudesse, kata toidukilega ja hoia enne serveerimist tunnike külmkapis. Serveeri vahtu samal päeval.


Tuuletaskud



Keedutaigen:

75 g võid
1,5 dl vett
1,5 dl jahu
3 muna

Täidis:
2 dl vahukoort
2 dl kohupiimapastat
maitse järgi suhkrut

Kuumuta ahi 180 kraadini.
Mõõda paksupõhjalisse keedunõusse vesi ja rasvaine, kuumuta segu kunivõi on sulanud.
Lisa jahu ning keeda segu nõrgal tulel puulusikaga tugevalt kloppides, kuni taigen muutub ühtlaseks ja nõu küljest lahti lööb.
Võta taigen tulelt ning lase segul jahtuda 60-70 kraadini
Lisa jahtunud massile ükshaaval munad, iga muna lisamisel klopi taigen ühtlaseks. Taigen peab olema sile, mitte liiga kõva.
Vormi kahe väikese lusika või tordipritsi abil küpsetuspaberile pätsikesed (paigutamisel arvesta, et keedutaigen suureneb küpsetamisel kaks korda).
Keedutaigen kerkib niiskes ahjus paremini. selleks pritsi küpsetuspaberile veidi vett, et ahjus oleks rohkem niiskust.
Küpseta 20-25 minutit. Ära ava vahepeal ahjuust.
Tõsta valminud tuuletaskud ahjust välja ja lase jahtuda.
Lõika tuuletaskult terava noaga kaas maha ja täida sobiva täidisega. 

Peakokk: Karoliine





1. tund - 30.sept.

Chebureki


Tainas :
1 muna
3 tassi jahu
1 lusika
1 spl suhkrut
1 tl soola
1 klaas vett
Päevalilleseemneõli

Täidis :
400g hakkliha
3 tl soola
1 sibul
1 küüslauguküün
Must pipar
Natuke peterselli, tilli ja rohelist sibulat

Taina jaoks, sega kausis jahu, muna, sool, suhkur, vesi ja pisut
päevalilleseemneõli. Sega tainast kuni ta on ühtlane.
Täidise tegemiseks, tükelda sibul ja küüslauk. Lisa need teise kaussi koos hakklihaga. Täidis maitsesta soola ja musta pipraga. Juurde tükelda natuke petereselli, tilli ja rohelist sibulat. Miksi täidist kuni tundub et kõik on ilusti koos.
Lõika tainas tükkideks ja rulli tainarulliga ära tükid. Tüki keskele aseta täidis, tõmba üle serv teise servani. Sulge cheburek kahvliga äärele jahutades, tee sama teiste tükkidega.
Vala pannile päevalilleseemneõli ja lase tal keema hakkata. Õli sisse aseta ta cheburek ja lase tal seal seista paar minutit, kui paari minuti pärast on ta alt kuld-pruun, siis keera ta ümber ja lase tal veel õlis praadida paar minutit.
Kui cheburek on praetud aseta ta taldrikule ja serveeri kas lihtsalt või kastmega (majonees, ketšup, jne)

Peakokk: Helis




KANA MAGUSHAPUS KASTMES




400 g kanafileed
1 sibul
1 paprika
2 tl peeneks hakitud ingveri
1 peeneks hakitud küüslauguküüs
4 sl Salvest Ketšupit
2 sl riisiäädikat
4 sl suhkrut
3 sl sojakastet
2 sl maisitärklist
250 ml kuuma kanapuljongit
vajadusel soola
220 g konservitud ananassi
praadimiseks õli

1 – Prae kana
Tükelda kanafilee suupärasteks tükkideks. Kuumuta pannil õli ning prae kanatükid kuldseks. Tõsta kõrvale.
2 – Valmista kaste
Tükelda sibul ja paprika. Alanda pannil kuumust ning prae sibulat, paprikat, ingverit ja küüslauku mõni minut. Lisa ketšup, riisiäädikas, suhkur, sojakaste, maisitärklis ning viimasena kuum kanapuljong. Lase vaikselt keedes pakseneda. Vajadusel maitsesta soolaga.
3 – Lisa kana ja ananass, serveeri ning naudi!
Tõsta kanatükid ja tükeldatud ananass kastme hulka, sega läbi. Serveeri keedetud riisiga.

Allikas: Liisi blogi

Peakokk: Kätlin


Tiramisu (kaussides)



200 g Savoiard´i küpsiseid

Niisutamiseks:
1,5 dl kanget kohvi

Kreem:
400 g Farmi köögi toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 munakollast
2 dl Farmi vahukoort

Peale:
naturaalset kakaopulbrit

Kreemi valmistamiseks sega omavahel toorjuust,suhkrud ja munakollased. Vahusta koor ja sega õrnalt ülejäänud segu hulka. Kasta korraks küpsised kohvisegusse ja laota kaussi põhjaks esimene kiht. Määri peale pool kreemist. Tee nii veel üks kiht. Seejärel lase külmkapis maitsestuda üleöö. Vahetult enne serveerimist, puista koogile peale kakaopulber.

Allikas: farmi
  


Peakokk: Kerttu



No comments:

Post a Comment