Lavaširullid
1 lavaš
merevaik ( nt murulauguga)
lehtsalatit
pakk makrat
värsket kurki
1 lavaš
merevaik
lehtsalat
singiviilud
riivjuust
värske kurk
Laota lavaš laiali. Määri üsna mõnus paks kiht merevaiku peale. Laota salatilehed laiali. Kata meeldiva kattega ja kõige peale ribasta värske kurk. Keera võimalikult tihedalt kokku ja tee rull sobivateks tükikesteks. Lase enne serveerimist veidi külmkapis seista.
Allikas: Köögikunstnik
Kananagitsad
3 kanarinda
1 tassitäis riivsaia
1/2 tassitäit parmesanijuustu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis kuivatatud tüümianit
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
1/2 tassitäit sulatatud võid
1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
2. Lõika kanarind käepärasteks kuubikuteks. Sega keskmise suurusega kausis kokku riivsai, juust, sool, tüümian ja basiilik. Pane sulatatud või väikesesse kaussi.
3. Kasta kanatükid võisse ning seejärel riivsaiasegusse. Aseta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane 20 minutiks ahju.
Allikas: delfi
Peakokk: Liisbeth
Kana-riisipada
240g riisi (pikateraline või risotoriis)
400g kanafileed
250g porgandit (u. kaks porgandit)
50g sibulat
2 küüslauguküünt
3-4spl tomatipastat
õli
soola
pipart
kanamaitseainet
Tükeldada riis, sibul, küüslauk ja kanafilee kuubikuteks. Panna pott tulele, õli poti põhja ning praadida riisi potis mõõdukal kuumusel kuni riis muutub klaasjaks, lisada porgand, sibul ja küüslauk ning praadida veel veidi. Teha kuuma veega puljong ning lisada seda riisile ja köögiviljadele vähehaaval, niiviisi et köögiviljad oleks koguaeg puljongiga kaetud. Praadida pannil kanafilee kuldpruuniks, praadimise lõpus lisada tomatipasta ning maitseained, liha lisada potti. Hautada kuni porgand ja riis on pehmed. Maitsestada.
Allikas: kokkamine
Peakokk: Agnethe
PEHME PIPARKOOK TOORJUUSTUGLASUURIGA
400 g nisujahu
300 g suhkrut
1 sl kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl söögisoodat
0.5 tl soola
5 dl keefirit
150 g pohlamoosi
100 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli
Glasuur:
200 g maitsestamata Philadelphia toorjuustu
50 g toasooja võid
150 g tuhksuhkrut (Dansukker, u 3 dl)
Kaunistuseks:
pohli
röstitud sarapuupähkleid
Sega kuivained omavahel. Sega juurde keefir ja pohlamoos, viimasena lisa sulavõi või õli. Sega ühtlaseks tainaks, aga ära sega liiga palju.
Kalla 25x30 küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud koogivormi ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 35-40 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga).
Lase jahtuda ja valmista samal ajal toorjuustuglasuur. Toorjuustuvõõba jaoks vahusta toasoe toorjuust sõelutud tuhksuhkru ja pehme võiga. Määri koogile. Lõika ruutudeks, kaunista pohlade ja röstitud sarapuupähklitega.
Nipid ja soovitused:
Sega tainas kokku vahetult enne küpsetamist, kuna söögisooda ja keefir/hapupiim hakkavad kohe omavahel reageerima. Kui küpsetamisega viivitada, siis ei pruugi kook enam kerkida.
Tegelikult jätkub tainast ka veidi suurema ahjuplaadi jaoks. Tulemuseks on veidi õhem kook, millele kulub rohkem toorjuustuglasuuri. 25x30 cm vormis küpsetades jääb kook umbes 4 cm paksune.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Helena
2. tund - 8.okt.
Singi-koorepirukas ehk Quiche Lorraine
Klassikaline prantsuse pirukas Quiche Lorraine, mida võid valmistada mitmes väikeses või ühes suures vormis. Maitseb hästi nii külmalt kui ka kuumalt.
3 dl Jahu
150 g Või
0.5 tl Sool
2 sl Vesi
KATE
3 tk Muna
3.5 dl Rõõsk koor
1 tk Suur sibul
0.5 tl Sool
Valge pipar
2 dl Riivjuust
200 g Sink
Haki külm või jahuga. Lisa vesi, sõtku kiiresti tainaks ja aseta tunniks külma. Rulli tainas ümmarguseks kettaks ning aseta vormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga tainapõhja mõned augud. Küpseta ahjus 225°C juures 10 minutit. Pruunista pannil sink ja sibul ning aseta eelküpsetatud põhjale. Klopi munad ja koor segamini ning maitsesta. Sega hulka riivjuust ja kalla segu pirukale. Küpseta ahjus 200°C juures 20-30 minutit, kuni pirukas on pealt helepruun.
Allikas: toidutare
Peakokk: Katariina
Kartulipuder
1 kg kartulit
2 dl sooja piima
50 g võid
soola ja musta pipart
Koori ja tükelda kartulid, keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks.
Vala vesi ära ja lase kartulitel potis veidi auruda. Tambi kartulid pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud või. Klopi puder puulusikaga kohevaks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri.
Peedikotletid ahjus
500 g riivitud keedetud peeti
500 g veisehakkliga
2-3 suurt küüslauguküünt
üks keskmine sibul
2 muna
riivsaia
pipart
1 tl soola
Sega kõik ained käega kokku ning mätsi ümarad kotletid. Aseta kotletid küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ning küpseta 20 minutit 200 kraadi juures Poole küpsemise ajal keera kotletid ahjus ringi.
Allikas: Minu Berliin
Peakokk: Trude
Suvikõrvitsa-šokolaadi kook (tee pool kogust)
5 dl nisujahu
1 dl jämedaid kaerahelbeid
4 dl valget suhkrut
1,5-2 dl magustamata kakaopulbrit
2 tl soodat + natukene sidrunimahla
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 tl kaneeli
4 muna
3,5 dl taimeõli
7,5 dl riivitud suvikõrvitsat
1,5 dl purustatud pähkleid või mandleid
soovi korral värskeid või kuivatatud marju
Kuumuta ahi 175 kraadini. Sega eraldi kausis omavahel jahu, sool,sooda, küpsetuspulber, kaerahelbed, kakao ja kaneel. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, nirista sinna segades õli, seejärel jahusegu. Lõpuks sega käsitsi riivitud kabatšokk, pähklid ja marjad.
Siit saab 2 kooki. Kalla vormidesse, küpseta umbes 55-60 minutit.
Allikas: tarbija 24
Peakokk: Katrin
1. tund - 24. sept.
Pidulik makaronisalat suitsuvorstiga
150 g Suitsuvorst
1 tk Keedetud porgand
1 tk Kurk
4 spl Roheline hernes
1 tk Muna
3 spl Majonees
1 näputäis Sool
1 näputäis Must pipar
Makaronid (parem on kasutada väikeseid sarvekesi või teokarpe) keedame soolaga maitsestatud vees, kuni need on valmis, nii nagu te tavaliselt keedate makarone lisandiks. Keetmisel orienteerume pakendil olevatele tootja juhistele. Kõigepealt keeta porgandid ja munad, ning seejärel need jahutada ja koorida.Lõikame vorsti väikesteks kuubikuteks ning paneme sügavasse kaussi. Seejärel hakime kuubikuteks ka kooritud porgandi, värske kurgi. Hakime muna lõikelaual peeneks. Koostisainete juurde lisame keedetud makaronid. Kurnake hernes, lisage kaussi ning segage teiste koostisainetega läbi.Salati kastmeks on majonees. Maitsestame koostisained soola, maitseainete ja jahvatatud musta pipraga.Segame makaronisalati komponendid läbi.
Allikas: retseptid.24
Juustupallid
200 g Saaremaa riivjuustu
1 muna
1 sl nisujahu
soovi korral hakitud küüslauku või veidi paprikapulbrit
vajadusel soola
riivsaia
frittimiseks õli
Serveerimiseks:
20% Saaremaa hapukoort või meelepärast hapukooredippi
Riivi juust peene riiviga, hõõru sisse lahtiklopitud muna ja jahu. Sega hästi läbi, vajadusel maitsesta soolaga ning soovi korral lisa vürtse (küüslauk, paprikapulber vms).
Vormi juustusegust väikesed pallid ja veereta neid riivsaias. Küpseta rohkes kuumas õlis ümberringi kuldseks.
Serveeri kuumalt koos hapukoore või hapukooredipiga.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Jennifer
Geniaalsete friikartulite retsept
Kartuleid
Oliiviõli
Soola
Pipart
Paprikapulbrit
Koori kartulid
Lõika noaga neist friikartulite moodi kangid ja pane kaussi.
Purusta küüslauk.
Lisa oliiviõli.
Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga.
Laota ahjuplaadile ning aseta eelkuumutatud ahju 230 kraadi juurde.
Küpseta aegajalt segades seni, kuni köögiviljad muutuvad kuldpruuniks.
Allikas:fitlap
KLASSIKALINE AMEERIKA BURGER
1 sibul
500 g kvaliteetset veisehakkliha
4 sl hakitud peterselli
soola ja musta pipart
1 sl õli
4 head burgerikuklit
2 sl ameerika sinepit
2 sl Hellmann's majoneesi
0.5 ribadeks lõigatud jääsalatit
2 viilutatud nn lihatomatit
4 viilutatud marineeritud kurki
Lõika sibul pooleks. Haki üks sibulapoolik peenelt, teine lõika õhukesteks viiludeks.
Sega hakkliha, petersell ja hakitud sibul, maitsesta soola-pipraga. Vormi neljaks burgeriks ning pane külmkappi veidikeseks (siis ei lagune hakk-kotlet praadimisel laiali).
Kuumuta pannil õli. Pane hakk-kotletid pannile ning prae 5 minutit mõlemalt poolt (kokku siis 10 minutit).
Soojenda hamburgerikuklid. Määri alumisele kuklipoolele sinepit ja majoneesi. Tõsta peale jääsalat, sibula-, tomati- ja kurgiviilud. Aseta peale praetud hakk-kotlet ning kata teise kuklipoolega.
Serveeri jämedate friikartulitega.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Kätriin
Vana kooli kohupiimapontšikud
300 g teralist kohupiima
2 suuremat muna
suhkrut maitse järgi (mina panin 2 kuhjaga spl, kes armastab magusamat, paneb rohkem)
6-7 kuhjaga supilusikatäit jahu
1 tl küpsetuspulbrit
soovi korral sidrunimahla või riivitud sidrunikoort
näpuotsaga soola
Neutraalse maitsega õli friteerimiseks
tuhksuhkrut
Vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks. Sega jahu soola ja küpsetuspulbriga. Lisa munavahule juurde kohupiim, sega ning lisa siis jahu. Tainas peab olema piisavalt paks (selline, et ei vaju kausis laiali). Vajadusel lisa jahu.
Kuumuta kastrulis õli. Õli peab olema nii kuum, et sinna sisse asetatud tainas hakkab kohe mullitades küpsema. Liiga kuum ei tohiks õli ka olla, siis on oht, et pontšikud jäävad seest tooreks. Mina hoidsin õli pliidil 9/7 jaotusel ja siis küpses pontšik täpselt paraja aja - ei vettinud õlist läbi ja ei kõrvetanud liiga kiirelt väljast ära. Vormi kahe teelusika abil võimalikult ühtlased ja tilkadeta pallid ning küpseta kuuma õli sees mõlemalt poolt.
Valmis pontšikud tõsta vahukulbiga õlist välja, aseta majapidamispaberile nõrguma.
Serveerimisel puista peale ohtralt tuhksuhkrut.
Allikas:toiduteemal
Peakokk: Marii
No comments:
Post a Comment